ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέρκελ: Έχουμε μία βάση εκκίνησης – Υπολείπονται πολλά

Μέρκελ: Έχουμε μία βάση εκκίνησης – Υπολείπονται πολλά

Κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε, μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε, μεταξύ άλλων πως «αυτό που παρουσίασε η ελληνική πλευρά, είναι μία πρόοδος».

«Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας πως ο χρόνος πιέζει.

Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε πως οι διαπραγματεύσεις βασίστηκαν στη συμφωνία του περασμένου Φεβρουαρίου και πως «οι ελληνικές προτάσεις αποτέλεσαν ένα σημείο εκκίνησης το οποίο αποδέχτηκαν και οι τρεις θεσμοί».

Η γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε πως όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν σκληρά, να υπάρξει ένα Eurogroup που θα δουλέψει ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα που θα είναι ανακοινώσιμο.

Τόνισε πως "το ζήτημα του χρέους είναι λεπτομέρεια και δεν συζητήσαμε σήμερα λεπτομέρειες", υπογραμμίζοντας πως "όταν θα έχουμε τα μέτρα και τη δυνατότητα χρηματοδότησης, τότε θα πούμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να το συζητήσουμε".

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δεσμευτεί για επίτευξη συμφωνίας, διαβεβαίωσε αλλά "πρέπει να δούμε τι θα κάνει η ελληνική πλευρά και περιμένουμε να υπάρξει αποδοχή της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο".

Η κ. Μέρκελ τόνισε πως δεν υπήρξαν συνομιλίες για τρίτο πρόγραμμα, παρά μόνο για παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

"Πρέπει να δουλέψουμε πολύ και όλοι οι συμβαλλόμενοι μας υποσχέθηκαν ότι αυτό θα κάνουμε. Δεν μιλήσαμε για τρίτο πρόγραμμα - γιατί η ελληνική κυβέρνηση δε θέλει τρίτο πρόγραμμα - μιλήσαμε για την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος. Πρέπει να εξετάσουμε τη χρηματοδότηση του δεύτερου προγράμματος. Τι θα συμβεί μετά θα το αποφασίσουμε σε επόμενο βήμα", τόνισε, προσθέτοντας πως: "Το χρέος είναι βιώσιμο και μπορεί να αποπληρωθεί. Δεν τίθεται αυτή τη στιγμή το θέμα του χρέους, μιλάμε για τη χρηματοδότηση".

Ερωτηθείσα για το αν οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να επιβιώσουν και για τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και πως δεν είναι αρμόδια να απαντήσει σε κάτι τέτοιο.

Σχετικές ειδήσεις