ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλειστές τράπεζες - Τσιρώνης: Το λόμπι της δραχμής δεν είναι στην Ελλάδα είναι ο κ. Σόιμπλε

Κλειστές τράπεζες - Τσιρώνης: Το λόμπι της δραχμής δεν είναι στην Ελλάδα είναι ο κ. Σόιμπλε

Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι κλειστές γιατί χρεoκοπήσαμε, αλλά γιατί δεν έχουν χαρτονομίσματα. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της επιλογής των θεσμών, που με τις αποφάσεις τους υπαγόρευσαν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην μας τροφοδοτεί, σχολίασε ο Τσιρώνης.

«Από σήμερα το βράδυ είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Κι όχι για το δημοψήφισμα. Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εξόδου μας από το ευρώ. Το λόμπι της δραχμής δεν είναι εδώ, που λέει ο κ. Σαμαράς, το λόμπι της δραχμής είναι ο κ. Σόιμπλε. Η κυβέρνηση, στις 25 Ιανουαρίου 2015, πήρε εντολή να αναδιαπραγματευθεί το χρέος. Προτείνουμε κάτι επώδυνο, αλλά όχι και να μας σκοτώνει. Είναι αξιοθαύμαστη η ψυχραιμία του ελληνικού λαού. Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι κλειστές γιατί χρεοκοπήσαμε, αλλά γιατί δεν έχουν χαρτονομίσματα. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της επιλογής των θεσμών, που με τις αποφάσεις τους υπαγόρευσαν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην μας τροφοδοτεί» δήλωσε χθες το βράδυ στο χωριό Καλλιάνι (χωριό της βορειοδυτικής Αρκαδίας), ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, απαντώντας στις εύλογες ανησυχίες των κατοίκων που έσπευσαν να τον συναντήσουν.

Ο κ. Τσιρώνης, ύστερα από μία ολοήμερη περιοδεία σε Αργολίδα και Αρκαδία, συνεχίζοντας μέσω του οδικού άξονα Τρίπολης-Πύργου για την Κυπαρισσία (όπου περιοδεύει σήμερα), πραγματοποίησε σύντομες στάσεις στα αρκαδικά χωριά Λεβίδι και Λαγκάδια, ενώ ολιγόωρη στάση είχε και στο χωριό Καλλιάνι, προσκληθείς από ομάδα κατοίκων για να του εκθέσει περιβαλλοντικά θέματα του χωριού, όπως η προγραμματισμένη από τη δημοτική Αρχή εγκατάσταση σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο χωριό και η διευθέτηση διαχείρισης των υδάτων.

Εκ μέρους του δήμου Γορτυνίας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Δημήτρης Παπασπηλίου, υπογράμμισε στον υπουργό Περιβάλλοντος την άμεση ανάγκη να είναι ανοιχτή μία τράπεζα στα Τρόπαια Γορτυνίας (Αγροτική ή Εθνική), ώστε να συναλλάσσονται οι κάτοικοι 50 και πλέον ορεινών χωριών, ενώ έθιξε και τρία χρόνια ζητήματα που απασχολούν την περιοχή:

- Διαπλάτυνση του δρόμου Τρόπολης-Πύργου με παράκαμψη των Λαγκαδίων, «έργο ασφάλειας για τη ζωή μας» όπως το χαρακτήρισε ο κ. Παπασπηλίου.
- Επιβολή τέλους 3% (που ισχύει για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας) στον υδροηλεκτρικό σταθμό Λάδωνα, υπέρ του δήμου Γορτυνίας, ποσό που προϋπολογίζεται ετησίως στα 500.000 ευρώ.
- Μέριμνα για τους μελισσοκόμους της Γορτυνίας, που λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, οι πληθυσμοί των μελισσών τους μειώνονται με ταυτόχρονη μείωση της παραγωγής και έχει ως συνέπεια έως και την ολοσχερή απώλεια τους εισοδήματος των μελισσοκόμων.

Σχετικές ειδήσεις