ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοψήφισμα – Κατρούγκαλος: Θέλουν να ξεφορτωθούν τη μοναδική αριστερή κυβέρνηση της Ευρώπης

Δημοψήφισμα – Κατρούγκαλος: Θέλουν να ξεφορτωθούν τη μοναδική αριστερή κυβέρνηση της Ευρώπης

Μιλώντας στο γαλλικό δίκτυο France 24, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε πως ο λαός έχει κατανοήσει πως τίθεται ζήτημα Δημοκρατίας και όχι μόνο Οικονομικών, κατηγορώντας την Ευρώπη για «αλλεργία» στα δημοψηφίσματα.

«Η ελίτ της Ευρώπης έχει αλλεργία στα δημοψηφίσματα. Δε θέλουν τον κόσμο να αποφασίζει για ζητήματα τέτοιας ουσιώδους αξίας. Πιστεύω πως το ελληνικό δημοψήφισμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα – διαφορετικά δε θα ήσασταν εδώ», είπε στο δημοσιογράφο του γαλλικού δικτύου, σημειώνοντας: « το ελληνικό ζήτημα αφορά δύο αντικρουόμενα οράματα: το κοινωνικό και το φιλελεύθερο».

Ο κ. Κατρούγκαλος τονίζει πως η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ήταν πολύ κοντά σε μία συμφωνία, εντοπίζοντας αλλού τον λόγο απόρριψης των προτάσεων: «Νομίζω πως ο βασικός λόγος απόρριψης των προτάσεών μας είναι πως συνιστούμε πρόβλημα ως αριστερή κυβέρνηση για πολλούς πολιτικούς κύκλους της Ευρώπης. Νομίζω πως ο αληθινός λόγος της απόρριψης ήταν πως θέλουν να ξεφορτωθούν τη μόνη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη που εκπροσωπεί μία εναλλακτική στην επικρατούσα πολιτική ορθοδοξία».

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο Grexit, στην περίπτωση επικράτησης του «όχι», ο κ. Κατρούγκαλος ήταν σαφής: «πρόκειται για μέρος του ψυχολογικού εκβιασμού που υφίσταται ο λαός μας. Πώς είναι δυνατόν να φύγουμε από την Ευρωζώνη;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν θεσμικές διατάξεις στη Συνθήκη για κάτι τέτοιο. Ποιος θα ήθελε να ξεφορτωθεί την Ελλάδα; Οι εταίροι μας; Γιατί να το κάνουν; Το ευρωπαϊκό εγχείρημα υποτίθεται πως είναι αμετάκλητο. Να θέλουμε να φύγουμε εμείς; Όχι. Είναι σαφές πως επιμένουμε στο ‘’όχι’’, όχι για να βγούμε από την Ευρώπη, ούτε καν για να φύγουμε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θέλουμε ένα ισχυρό ‘’όχι’’ ακριβώς για να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση, να επιστρέψουμε στο διάλογο για μία καλύτερη και πιο δίκαιη λύση».

Ως προς την παραφιλολογία περί παραίτησης του κ. Βαρουφάκη και της κυβέρνησης, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως παραίτηση της κυβέρνησης είναι κάτι που εξαρτάται από τον πρωθυπουργό ενώ για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών τόνισε πως «καταλαβαίνω γιατί ο κ. Βαρουφάκης θα παραιτηθεί. Γιατί δεν μπορεί να βάλει την υπογραφή του σε ένα κείμενο που θεωρεί εξαιρετικά κακό για την οικονομία αλλά και την κοινωνία μας». Όπως, πάντως, υπογράμμισε ο ίδιος, η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει λαϊκή εντολή να χειριστεί την ευρωπαϊκή προοπτική αλλά και να συγκρουστεί με το σύστημα των ολιγαρχών.

Σχετικές ειδήσεις