ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαπραγματεύσεις - Μεϊμαράκης: Δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία για να μείνουμε στο ευρώ (Video)

Διαπραγματεύσεις - Μεϊμαράκης: Δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία για να μείνουμε στο ευρώ (Video)

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11:15 το πρωί της Πέμπτης (09/07/2015) η συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Αποκλειστικό θέμα συζήτησης των δύο ανδρών ήταν οι τελευταίες εξελίξεις για την επίτευξη συμφωνίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μεϊμαράκης είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Μετά το συμβούλιο υπό την προεδρία σας και την έμπρακτη απόδειξη καλής διάθεσης όλων των πολιτικών αρχηγών, εξουσιοδοτήσαμε τον πρωθυπουργό για συμφωνία, ευρύτερα αποδεκτή για το γενικό συμφέρον. Θεώρησα ότι θα είχαμε ενημέρωση και πάλι από το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό την Προεδρία σας ή όλοι μαζί από τον πρωθυπουργό. Διαχρονικά η ΝΔ ήταν υπέρ της εθνικής συνεννόησης και επειδή είναι κρίσιμες οι ώρες, ζήτησα ενημέρωση, διότι δεν είναι προσωπικό μεταξύ δύο ανθρώπων ούτε θέμα προσωπικών σχέσεων. Είναι θέμα θεσμικό ανεξαρτήτως συμπαθειών. Πήρα πρωτοβουλία να ενημερωθώ από εσάς και να επαναλάβω την πρόθεση της ΝΔ ότι θέλουμε συμφωνία. Το να είναι η Ελλάδα στο ευρώ αποτελεί “κόκκινη” γραμμή για εμάς και δεν έχει αλλάξει. Η ενημέρωση κατά μόνας δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Να στείλουμε μήνυμα στους εταίρους ότι το 80% του ελληνικού λαού θέλει το ευρώ και αυτό να το κατανοήσουν».

«Είμαστε παρόντες στην πρόταση του πρωθυπουργού που είπε ότι αν πάρει βροντερό “όχι” θα πει ένα μεγάλο “ναι”. Να πει το μεγάλο “ναι” για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη. Αυτός έχει βέβαια την ευθύνη, εμείς πιστεύουμε ότι στη Βουλή θα έχει μεγάλη αποδοχή αυτή η συμφωνία», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού συνεχάρη τον κ. Μεϊμαράκη για την ανάληψη των καθηκόντων του, είπε: «Αυτή την κρίσιμη στιγμή είστε πρόεδρος της ΝΔ. Σε ό,τι αφορά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πρέπει να εξάρω τη συμβολή σας στην ύπαρξη κοινών σημείων. Την κρίσιμη στιγμή βρεθήκαμε ενωμένοι για να πούμε ότι δεν υπάρχει πρόθεση ρήξης, αλλά ούτε σκέψη. Η ΝΔ που θεμελίωσε το ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη σήμερα, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος, θα βάλει πλάτη σε αυτή την πορεία που πρέπει να είναι μονόδρομος».

Βγαίνοντας από την συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Έγινε ενημέρωση στο θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει. Αν την ενημέρωση μας την είχε κάνει ο πρωθυπουργός, θα βλέπαμε τον πρωθυπουργό. Νομίζω ότι και δημοσίως υπήρξε πολύ σαφής διατύπωση που είχα. Η Ελλάδα πρέπει να έρθει σε δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία για να μείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Αυτή είναι η εντολή που έχει ο κ. Τσίπρας».

Σχετικές ειδήσεις