ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εβδομάδα κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων

Εβδομάδα κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων

Οι περαιτέρω κινήσεις της κυβέρνησης θα καθοριστούν μετά τις 20 Αυγούστου, διευκρινίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, σημειώνοντας ότι απ΄αυτό το χρονικό διάστημα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη.

ΠΡΩΤΑ H ΔΟΣH ΜΕΤΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον ESM και την εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται, η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών και αναμένει την έκβαση των ψηφοφοριών στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Μαξίμου την Τρίτη (18/08/2015), οπότε και θα συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές και σημειώνουν ότι από τις 20 Αυγούστου και μετά θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι μόνο μία κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και αποδοχή μπορεί να θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα που απορρέουν από τη νέα δανειακή σύμβαση, κάτι το οποίο φαίνεται να αποδέχονται και οι δανειστές που τάσσονται υπέρ μίας ισχυρής κυβέρνησης ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στις συμφωνηθείσες τομές στην ελληνική οικονομία.

Το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή συζητείται ήδη από την ώρα που το τρίτο μνημόνιο υπερψηφίστηκε στη μαραθώνια ολονύχτια συνεδρίαση της ολομέλειας ενώ είναι πια δεδομένες και οι σαφείς αποστάσεις που τηρεί πια η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη από την κυβέρνηση. Υπήρξαν δε και πληροφορίες πως η διαδικασία αυτή μπαίνει ξανά πίσω στο συρτάρι αλλά όπως όλα δείχνουν τα εκλογικά σενάρια είναι προ των πυλών σε κάθε περίπτωση.

Στο τραπέζι του Μαξίμου έχουν πέσει τα σενάρια τόσο των πρόωρων εκλογών όσο και της κυβέρνησης εθνικού σκοπού, με τον πρωθυπουργό να προκρίνει το πρώτο ενδεχόμενο, με πιθανότερη ημερομηνία τις 20 Σεπτεμβρίου χωρίς να αποκλείεται η 13η ή η 27η Σεπτεμβρίου.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος που προσδιορίζει μαζί με το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής τη διαδικασία υποβολής, συζήτησης και ψήφισης της πρότασης εμπιστοσύνης η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει όποτε θελήσει ψήφο εμπιστοσύνης, με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο.

Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης (ή δυσπιστίας) αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της. Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.

Σχετικές ειδήσεις