ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Η Ευρώπη να πάρει άμεσα θέση για το μεταναστευτικό

Παυλόπουλος: Η Ευρώπη να πάρει άμεσα θέση για το μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Πρ. Παυλόπουλος τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να πάρει άμεσα θέση για το Μεταναστευτικό και τάχθηκε εκ νέου υπέρ της σύγκλισης Συνόδου Κορυφής για το ζήτημα.

Παράλληλα χαιρέτισε τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ, του κ. Ολάντ και της κ. Μέρκελ, οι οποίοι, όπως είπε, αναγνώρισαν την ανάγκη να υπάρξει αμέσως μια ευρωπαϊκή πολιτική ανάλογη των αρχών και των αξιών που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω στα θέματα αυτά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι το μεταναστευτικό έχει πάρει αυτή την εκρηκτική διάσταση, που επηρεάζει μονολότι παραμένει πάντα κατ΄εξοχήν ανθρωπιστικό θέμα-και την Παγκόσμια Ειρήνη, γιατί δεν έχουμε φροντίσει όλα τα Κράτη, όλοι οι Οργανισμοί, να σβήσουν οι εστίες πολέμου που το προκαλούν ιδίως στη Μέση Ανατολή.

Αφορμή για την αναφορά του κ. Παυλόπουλου αποτέλεσε η επισήμανση του κ. Αναστάσιου για το ιδίαιτερο ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με την Παγκόσμια Ειρήνη, καθώς και η πρωτοβουλία της Αυτοκεφάλου Αλβανικής Εκκλησίας, της Διασκέψεως των Καθολικών Επισκόπων και της Κοινότητος Sant' Edigio για την σύγκληση μιας Διαθρησκευτικής Συνέλευσης με θέμα «Είναι δυνατή πάντοτε η ειρήνη» (με ερωτηματικό ή χωρίς ερωτηματικό).

Μεταξύ άλλων παρατήρησε ότι οι δυτικές κοινωνίες έχουν υποχρέωση να είναι περισσότερο δίκαιες και περισσότερο αλληλέγγυες εγκαίρως και πρόσθεσε «όχι αφού αρχίσει η πυρκαγιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή να κάνουν ότι κλαίνε δήθεν. Θα χρειασθεί λίγο πιο τολμηρή διατύπωση για το που βρίσκεται ο κίνδυνος. Όλη αυτή η ιστορία με το Ιράκ και τη Συρία σχετίζεται άμεσα με ευθύνες των πλουσίων και δυνατών της Δύσης. Και θα χρειασθεί να είμαστε πιο αυτοκριτικοί» υπογράμμισε ο κ. Αναστάσιος.

Σχετικές ειδήσεις