ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015 - Φλαμπουράρης: Καμία περίπτωση συνεργασίας με όσους κατέστρεψαν την Ελλάδα

Εκλογές 2015 - Φλαμπουράρης: Καμία περίπτωση συνεργασίας με όσους κατέστρεψαν την Ελλάδα

Το ενδεχόμενο συνεργασίας με όσους οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή απέρριψε κατηγορηματικά ο Αλέκος Φλαμπουράρης, αφήνοντας ανοικτή την πόρτα της επιστροφής στους… αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ – Τι είπαν Σταθάκης, Σακελλαρίδης, Κουρουμπλής και Δρίτσας στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τοποθετήσεις στελεχών συνεχίστηκαν οι εργασίες της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, πριν αυτή ολοκληρωθεί με τη δευτερολογία του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.

«Εμείς παρά την απογοήτευση και την κριτική πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η μάχη είναι να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε τον κόσμο να τον οδηγήσουμε στους αγώνες και την κάλπη για να δείξει μια νίκη στις δυνάμεις της αριστεράς και να πάνε τα πράγματα παραπέρα», τόνισε αρχικά ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Στη συνέχεια, αφού ξεκαθάρισε πως δεν υπήρχε εναλλακτική λύση από τη συμφωνία που έγινε μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις και πως παρότι αυτή είναι έξω από τις προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, «εμείς μαζί με την κοινωνία μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που δίνει, ώστε να βελτιώνουμε καθημερινά τις συνθήκες στις οποίες ζουν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα», για «να επανεκκινήσουμε την οικονομία». Είπε ακόμη πως όποια κριτική κι αν γίνεται δεν πρέπει να μην λαμβάνει υπόψη της τις συνθήκες και το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την Ευρώπη με την ψήφο του λαού αναδείχτηκε αριστερή κυβέρνηση και μάλιστα ριζοσπαστική.

Ακολούθως κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με δυνάμεις «με νεοφιλελεύθερα προγράμματα, που οδήγησαν τη χώρα σε αυτήν την καταστροφή», υπογραμμίζοντας ότι «επιδιώκουμε να τους έχουμε πάλι μαζί μας τους συντρόφους που αποχώρησαν ή στέκονται κριτικά», αλλά και πως «άρα, η πολεμική, ο ‘εμφύλιος' δεν έχει καμία σχέση μ' εμάς». «Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι στην επίθεση που δεχόμαστε, να αμυνθούμε».

«Δεν δεσμευτήκαμε ποτέ ότι η κυβέρνηση θα είναι ένας εύκολος διάδρομος που θα τον προχωράμε και θα μας χειροκροτούν όλοι, δεν υποσχεθήκαμε ποτέ ότι δεν θα κάνουμε συμβιβασμούς», τόνισε από την πλευρά του ο Γιώργος Σταθάκης, σημειώνοντας ότι ο κόσμος εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ σε διαδοχικές εκλογές από το 2012 έως σήμερα και τον έφερε στην κυβέρνηση.

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ακόμα ότι η πορεία της διακυβέρνησης κρίνεται, σημειώνοντας ότι παρά τους συμβιβασμούς υπήρξαν και νίκες. Ειδικότερα είπε ότι αυτά που συμφωνήθηκαν αναφορικά με την αγορά εργασίας έχουν συμβιβασμούς, όμως, μεταξύ άλλων, δεν μειώθηκαν οι μισθοί, στο χρέος επίκειται αναδιάρθρωση, ενώ μειώθηκαν οι στόχοι για τα πλεονάσματα. Και μπορεί στις ιδιωτικοποίησεις να έγιναν συμβιβασμοί, "ωστόσο υπήρξε η επιτυχία που αφορά στο Ταμείο".

Παράλληλα, έθεσε και το ερώτημα-στοίχημα «εάν θα μπορέσουμε να κάνουμε τις μεγάλες τομές που υποσχεθήκαμε», για να τονίσει ότι το θέμα των εκλογών δεν αφορά μόνο στην κρίση για το εάν η κυβέρνηση υπέγραψε ή όχι μια συμφωνία που δημιουργεί προβλήματα και που όμως δίνει προοπτική ανάκαμψης και σταθερότητας, αλλά και το «πόσο έτοιμοι είμαστε να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές». «Θεωρώ», είπε, «ότι αυτό επιχειρεί το πρόγραμμα που καταθέτουμε», για να προσθέσει ότι αυτές οι τομές πρέπει να κινητοποιήσουν πολύ περισσότερες δυνάμεις στην επόμενη περίοδο.

«Δεν είναι το στοίχημα μας, σε αυτές τις εκλογές, με τους εαυτούς μας, δεν είναι το στοίχημα μας να περάσουν στην κοινωνία τα προβλήματα που δημιουργεί η διάσπαση και απομάκρυνση στελεχών, το στοίχημα είναι να απαντήσουμε στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας», τόνισε, με τη σειρά του, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Και συνέχισε: «έχουμε να δώσουμε και μια αριστερή απάντηση, στη δύσκολη στιγμή για τη χώρα ότι αυτόν τον αγώνα θα τον δώσουμε όχι για την πάρτη μας, αλλά για την ίδια την τιμή και την ιστορία της αριστεράς, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλο τον κόσμο. Αυτό είναι το διακύβευμα και όλοι μαζί θα δώσουμε αυτή τη μάχη για να έχουμε, κάτω από δύσκολες συνθήκες, έναν νικηφόρο αγώνα στις 20 Σεπτέμβρη».

«Είμαστε αναγκασμένοι», πρόσθεσε, «να αναστοχαστούμε, όχι μόνο για να ξεπεράσουμε μια αριστερή μελαγχολία, όχι εν είδει group therapy, αλλά για να μπορέσουμε να πάρουμε μια ανάσα, να κάνουμε περισυλλογή για το τι εμπειρίες πήραμε ώστε να μπορέσουμε να αναλύσουμε την κατάσταση και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πίστη για μια πολύ πιο ισχυρή κυβέρνηση της αριστεράς μετά τις 20 Σεπτέμβρη».

«Σε αυτόν τον αγώνα που θα τον δώσουμε όλοι μαζί θα πρέπει να αναλογιστούμε τι έχει συμβεί όλο αυτό το διάστημα, την πολύ σκληρή διαπραγμάτευση, το δημοψήφισμα, την 12η Ιουλίου, το μνημόνιο, τη διάσπαση», υπογράμμισε, για να προκύψει μια συλλογική εμπειρία ώστε η επόμενη κυβέρνηση της αριστεράς που θα προκύψει ισχυρότερη, να δικαιώσει τις ελπίδες και τον ενθουσιασμό της κοινωνίας».

Υποστήριξε, δε, ότι δεν μπορεί να αποτελέσει το μνημόνιο σε καμία περίπτωση κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ένα «προϊόν εκβιασμού», αλλά και πως «το ζήτημα είναι να βρούμε τις ρωγμές ώστε δίπλα από αυτά που πρέπει να εφαρμοστούν, να κάνουμε τις δικές μας ριζοσπαστικές τομές, στην οικονομία, την κοινωνία, την παιδεία, την υγεία».

Αναφορικά με το κόμμα και τη λειτουργία του ανέφερε ότι για να μπορεί να πατήσει στα πόδια της μια κυβέρνηση της αριστεράς και να είναι ισχυρή, πρέπει να είναι ισχυρό το ίδιο το κόμμα, «το οποίο για πολλούς θεωρείται βαρίδι». «Για μας δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ βαρίδι», τόνισε και υπογράμμισε ότι το κόμμα της αριστεράς που στηρίζει την κυβέρνηση της αριστεράς αποτελεί τη ζωντανή σύνδεσή της με την κοινωνία.

Για το στόχο της αντιστοίχησης του ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, τονίζοντας ότι πρέπει να απορριφθεί ο αυτισμός και ότι πρέπει να ανοίξουν οι πόρτες στην κοινωνία. «Να απαλλαγούμε από λογικές που κλείνουν τις πόρτες φοβούμενοι ότι το άνοιγμα στην κοινωνία θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα του κόμματος», είπε χαρακτηριστικά.

Και κατέληξε: «Mόνο έτσι θα κατακτήσουμε την αυτοδυναμία, η οποία είναι αναγκαία συνθήκη στην συγκεκριμένη συγκυρία για να μπορέσει το κόμμα και η κυβέρνηση να σηκώσουν το βάρος μιας μεγάλης ανατρεπτικής προσπάθειας στην επόμενη τετραετία».

Σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε, τέλος, ο Θοδωρής Δρίτσας στην παρέμβασή του στην πανελλήνια συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τέως υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε πως η χρηματοδοτική ασφυξία ήταν άλγος και άγχος γνωστό σε όλες τις βαθμίδες του κόμματος, «από την εποχή που μας έλεγαν τα κανάλια τι θα κάνετε;», στην περίπτωση που δεν θα συμφωνούσαν οι πιστωτές με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το θέμα ήταν αν μπορούσαμε να αξιολογήσουμε τα δεδομένα, ώστε να μη χτυπήσουμε το κεφάλι μας στον τοίχο με ιλιγγιώδη ταχύτητα, όπως συνέβη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δρίτσας.

Αφού απαίτησε επίσης την αποκατάσταση του διαλόγου μέσα στο κόμμα λέγοντας πως η Δημοκρατία και η κομματική λειτουργία, δεν είναι ένα αγαθό, είναι εργαλείο απαραίτητο, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας, δεν παρέλειψε ακόμα να υποστηρίξει πως ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα χρειάζεται συλλογικές λειτουργίες για να αντιμετωπιστούν αυτά που έρχονται.

Ζήτησε, επίσης:

- Να μην επιτρέψουμε την αντιδραστική παλινόρθωση

- Να προστατέψουμε την ενότητα

- Να μην αφήσουμε τη διαδικασία αποχωρήσεων να γιγαντωθεί

Μιλώντας, δε, για τη συμφωνία ο κ. Δρίτσας είπε πως πρόκειται για την επιτομή του νεοφιλευθερισμού και υπογράμμισε: «Μην κρύψουμε από τους εαυτούς μας ότι αυτό είναι μπροστά μας».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ανέφερε πως είναι βασικό ζήτημα το τι και ποιοι ψηφίζουν στη νέα Βουλή. Σημείωσε, μάλιστα, πως πρέπει να αναζητηθούν παραγωγικές δυνάμεις να συνδεθούν με ένα παραγωγικό πρόγραμμα, αλλιώς αυτό που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν θα είναι κόλαση.

«Σε αυτόν τον αγώνα προφανώς δεν θα φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις