ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι απάντησε η Κομισιόν στον Χρυσόγονο για την τοκογλυφία στα χρόνια της κρίσης

Τι απάντησε η Κομισιόν στον Χρυσόγονο για την τοκογλυφία στα χρόνια της κρίσης

Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονοςσχετικά με τις μεγάλες διαστάσεις που λαμβάνει η υπερχρέωση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και η έξαρση του φαινομένου της τοκογλυφίας στα χρόνια της κρίσης.

Απαντώντας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικαλέστηκε την ισχύ της οδηγίας 2005/29/ΕΚ (ΕΕ L 149 της 11.06.2005), λέγοντας πως «ενώ η ίδια δεν απαγορεύει τοκογλυφικές πρακτικές αυτές καθαυτές, οι διατάξεις της απαγορεύουν πρακτικές που είναι αντίθετες προς τις απαιτήσεις επαγγελματικής ευσυνειδησίας και στρεβλώνουν ουσιωδώς την οικονομική συμπεριφορά των καταναλωτών. Στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να θεσπίζουν πιο περιοριστικούς κανόνες με σκοπό να απαγορεύουν, για παράδειγμα, κάθε περίπτωση τοκογλυφικής πίστωσης».

Η ΕΕ πρόσθεσε στην απάντησή της ότι «στόχος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στον τομέα των πιστώσεων είναι να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε σαφείς και συγκρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τις πιστώσεις που ενδέχεται να επιλέξουν».

«Επιπλέον, η οδηγία ορίζει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι οι πιστωτές — συμπεριλαμβανομένων των μη τραπεζικών ιδρυμάτων — εποπτεύονται από οργανισμό ή αρχή ανεξάρτητη από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ή διέπονται από κανονιστικές ρυθμίσεις», ανέφερε η Κομισιόν.

Σχετικές ειδήσεις