ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δράσεις για την ανακούφιση μεταναστών και νησιωτών ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Δράσεις για την ανακούφιση μεταναστών και νησιωτών ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Διυπουργική σύσκεψη υπό την πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα (02/09/2015) το πρωί.

Αμέσως μετά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε δράσεις - μέτρα ανακούφισης της κατάστασης για τους μετανάστες και τους κατοίκους των νησιών.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αποφάσισε τα εξής:

- Δημιουργείται Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας, καθώς και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

- Δρομολογεί δράσεις για τη βελτίωση, υλικοτεχνική ενίσχυση και στελέχωση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και περίθαλψης, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα.

- Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων, προς αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών.

- Επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου, που δέχονται τον κύριο όγκο των εισροών.

Σχετικές ειδήσεις