ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και τώρα οι δυο τους... Αντίστροφη μέτρηση για το ντιμπέιτ Τσίπρα – Μεϊμαράκη

Και τώρα οι δυο τους... Αντίστροφη μέτρηση για το ντιμπέιτ Τσίπρα – Μεϊμαράκη

Οι όροι της σημερινής τηλεμαχίας. Οι ερωτήσεις, οι θεματικές ενότητες και η «κόκκινη» κάρτα. Τα «φροντιστήρια» των δύο πολιτικών αρχηγών και οι «άσοι στα μανίκια»

Έξι μέρες πριν τις εκλογές, στις 21.00 το βράδυ της Δευτέρας, θα ξεκινήσει στο στούντιο της ΕΡΤ το debate μεταξύ των προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Η αποψινή, δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες, τηλεμαχία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ίσως είναι καθοριστική και πολλοί εκτιμούν ότι μπορεί να... βγάλει και πρωθυπουργό.

Αμφότεροι γνωρίζουν καλά τη σημασία της σημερινής κόντρας και προετοιμάζονται για να αναδείξουν αφενός τα τρωτά σημεία του αντιπάλου τους και αφετέρου, τα δικά τους προτερήματα, στοχεύοντας στους αναποφάσιστους.

Η τηλεμαχία θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ μια συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Πάνος Χαρίτος.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα καθίσουν δίπλα- δίπλα, ενώ απέναντί τους θα βρεθούν οι ίδιοι δημοσιογράφοι που υπέβαλαν τις ερωτήσεις και στο προηγούμενο debate και είναι οι: Όλγα Τρέμη(MEGA), Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΙ), Μάρα Ζαχαρέα (STAR), Μάκης Γιομπαζολιάς (ΕTV).

Οι όροι της τηλεμαχίας

Τα δύο κόμματα συναποφάσισαν το συντονιστή, τις θεματικές ενότητες, τη σειρά τους, όπως και το χρόνο απαντήσεων. Οι ενότητες είναι δύο:

α. Εσωτερική πολιτική (Οικονομία, Ανάπτυξη, Κοινωνική Πολιτική, Δημόσια Διοίκηση, κ.ά.)
β. Εξωτερική πολιτική (Εθνικά θέματα, Προσφυγικό, Ευρωπαϊκά θέματα)

Α΄ Γύρος

Κάθε δημοσιογράφος κάνει μία ερώτηση [0:30΄], με δικαίωμα follow up 15’’. Η απάντηση δεν ξεπερνά το 1:30΄. Η πρώτη ερώτηση της πρώτης θεματικής γίνεται στον Αλ. Τσίπρα, η πρώτη ερώτηση της δεύτερης θεματικής στον Βαγ. Μεϊμαράκη. Η σειρά που θα ρωτήσουν οι δημοσιογράφοι καθορίζεται από τους ίδιους σε συνεργασία με τον συντονιστή.

Κάθε πολιτικός αρχηγός δέχεται συνολικά 12 ερωτήσεις (6 στην πρώτη ενότητα και 6 στη δεύτερη) και έχει δικαίωμα να δείξει 3 φορές «κόκκινη κάρτα» στον «αντίπαλο» πολιτικό αρχηγό σε κάθε ενότητα. Με την «κόκκινη κάρτα» αποκτά το δικαίωμα να πάρει το λόγο αμέσως μετά την απάντηση του άλλου πολιτικού αρχηγού για 1:00΄. Το σε ποιες απαντήσεις θα δείξει «κόκκινη κάρτα» το αποφασίζει ο ίδιος.

Το πλάνο είναι διπλό στη διάρκεια της ερώτησης (πολιτικός αρχηγός που ερωτάται και δημοσιογράφος που ερωτά) με το διπλό να δείχνει τους δύο πολιτικούς αρχηγούς όταν αρχίζει η απάντηση του ενός για να έχουμε τις τυχόν αντιδράσεις του άλλου.

Β’ Γύρος

Κάθε πολιτικός αρχηγός έχει το δικαίωμα να κάνει μια ερώτηση στον άλλο πολιτικό αρχηγό. Η ερώτηση διαρκεί 1:00’ και η απάντηση 1:45’. Στη συνέχεια υπάρχει δυνατότητα για σχόλιο του ερωτώντος αρχηγού επί της απάντησης διάρκειας 0:30’. Η διαδικασία ξεκινάει αντίστροφα, δηλαδή, Μεϊμαράκης – Τσίπρας.

Γ΄ Γύρος

Ο συντονιστής έχει δικαίωμα να κάνει δύο ίδιες ερωτήσεις (από 0:30΄ η κάθε ερώτηση) στους πολιτικούς αρχηγούς, χωρίς καμία δέσμευση ενότητας, χωρίς δικαίωμα follow up. Η διάρκεια απάντησης είναι 1:30΄. Η σειρά είναι Τσίπρας/ Μεϊμαράκης και αντίστροφα.

Κάθε αρχηγός έχει το δικαίωμα, αν το κρίνει σκόπιμο, να σηκώσει μία «κόκκινη κάρτα» και να σχολιάσει την απάντηση του άλλου αρχηγού επί 1:00΄.

Το πλάνο είναι διπλό με συντονιστή / πολιτικό αρχηγό στη διάρκεια της ερώτησης για να μετατραπεί σε μονό στην απάντηση του πολιτικού αρχηγού και σε διπλό [οι δύο πολιτικοί αρχηγοί] όταν κάποιος από τους δύο αρχηγούς κάνει χρήση της «κόκκινης κάρτας».

Δ΄ Γύρος

Στο debate κάθε πολιτικός αρχηγός έχει 2:00΄να απευθύνει το καταληκτικό του μήνυμα, ξεκινώντας από τον Β. Μεϊμαράκη. Το πλάνο δείχνει μόνο τον πολιτικό αρχηγό που έχει το λόγο.
Στη διάρκεια του debate θα γίνουν δύο break, τη διάρκεια των οποίων θα συναποφασίσουν τα κανάλια που μεταδίδουν το debate.

Πυρετώδεις διεργασίες και... φροντιστήρια σε Τσίπρα και Μεϊμαράκη

Στο αποψινό ντιμπέιτ στρέφουν το βλέμμα τους τα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Στα στρατόπεδα των δύο κομμάτων γνωρίζουν την κρισιμότητα της αποψινής αναμέτρησης και το γεγονός ότι αρκετοί πολίτες θα συγκρίνουν και θα αποφασίσουν ποιος από τους Τσίπρα ή Μεϊμαράκη είναι ο πλέον κατάλληλος για να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να πείσει για την καταλληλότητά του σε σχέση με τον Ευ. Μεϊμαράκη και την υπεροχή του στη διαχείριση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Παράλληλα θα υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, την προσπάθεια που κατέβαλε απέναντι στους δανειστές, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έλεγαν πάντα «ναι σε όλα».

Ισχυρό όπλο στη φαρέτρα του Αλέξη Τσίπρα αποτελούν τα ζητήματα διαφάνειας και διαφθοράς. Με αιχμή αυτά αναμένεται να επιχειρήσει «χτυπήματα» προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τη ΝΔ, αναγκάζοντάς τον να υπερασπιστεί τόσο τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και τον κυβερνητικό του εταίρο Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στο επιχείρημα του κ. Μεϊμαράκη ότι η συμφωνία είναι δική του, η απάντηση είναι ότι το σχέδιο Γιούνκερ, για το οποίο η ΝΔ τον πίεζε να υπογράψει ήταν χειρότερο και ως εκ τούτου η “χρέωση” που επιχειρεί είναι προσχηματική και για κομματικούς λόγους.

Από την άλλη πλευρά ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης αναμένεται να συνεχίσει στο επιθετικό μοτίβο που χρησιμοποιεί όλη την προεκλογική περίοδο.

Στόχος του να αναδείξει την ανεπάρκεια του Αλέξη Τσίπρα και την ανικανότητα να διαχειριστεί τις κρίσιμες καταστάσεις για τη χώρα, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να χτίσει το πρωθυπουργικό του προφίλ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει κάνει «φύλο και φτερό» το τρίτο μνημόνιο το οποίο θα χρεώσει αποκλειστικά στον Αλέξη Τσίπρα ενώ θα αποκαλύψει τα «ψηλά γράμματά» εκθέτοντας τον πρώην πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα αξιοποιήσει την άρνηση του κ. Τσίπρα να μπει σε διάλογο για την επόμενη ημέρα και για τις κυβερνήσεις συνεργασίας χρεωστάς του την πολιτική, οικονομική και κοινωνική αστάθεια στη χώρα.

Σχετικές ειδήσεις