Τι θα πουν στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί

Μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του θα επιχειρήσει να στείλει ο πρωθυπουργός...
4'

Μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του θα επιχειρήσει να στείλει ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου με την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, εξηγώντας τις «καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα» που θα έχει μια ενδεχόμενη καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί κυρίως στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, θέτοντάς τους προ των ευθυνών τους. Συγκεκριμένα, θα τους τονίσει πως από την ψήφο τους θα εξαρτηθεί εάν θα συνεχιστεί η προσπάθεια διάσωσης της χώρας, ή αυτή θα οδηγηθεί σε χαοτικές καταστάσεις εξηγώντας παράλληλα πως ο ίδιος έχει καταβάλλει– και θα εξακολουθήσει να το κάνει - κάθε δυνατή προσπάθεια για την διάσωση της χώρας εξασφαλίζοντας μακροχρόνιες δανειακές συμβάσεις.

Επιπροσθέτως, με πρωθυπουργική εντολή, οι υπουργοί έχουν επιδοθεί σε αλλεπάλληλες ζυμώσεις με την κοινοβουλευτική ομάδα προκειμένου να αποφευχθούν οι διαρροές.

Πρωτίστως, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Αλέκο Αθανασιάδη, το βουλευτή Κοζάνης, που έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως θα καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο και όποιο άλλο νομοσχέδιο προβλέπει πώληση της ΔΕΗ και είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Θωμά Ρομπόπουλο, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα ανέφερε πως δεν θα ψηφίσει το κρίσιμο νομοσχέδιο.

Την ώρα όμως που η κυβέρνηση επιχειρεί να «συνετίσει» τους κ.κ. Αθανασιάδη και Ρομπόπουλο, έρχονται άλλοι βουλευτές για να βάλουν «φωτιά» στο επιτελείο του Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε και «σκέφτομαι να μην το ψηφίσω» ενώ και ο κ. Σήφης Βαλυράκης ξεκαθάρισε πως θα ψηφίσει «κατά συνείδηση», επικρίνοντας παράλληλα τα νέα φορολογικά μέτρα. Να σημειωθεί πως το Μαξίμου ανησυχεί ιδιαίτερα για το βουλευτή Χανίων και αυτό γιατί γνωρίζει πως δεν χρησιμοποιεί «επικοινωνιακά τρικ», αλλά ότι λέει το εννοεί.

Το «αποσυντονισμένο» κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως η ΝΔ.

Ο Αντώνης Σαμαράς, πιστός στη δική του πολιτική που έχει χαράξει το τελευταίο διάστημα θα δηλώσει πως η «ΝΔ καταψηφίζει το μεσοπρόθεσμο», θα επαναλάβει πως «υπάρχει άλλος δρόμος» εξηγώντας πως αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι «όχι το μεσοπρόθεσμο», αλλά η «επαναδιαπραγμάτευση του δανεισμού».

Θα σημειώσει πως οι νέοι φόροι «οδηγούν στην εξαθλίωση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων» και πως δε θα φέρουν τα αναμενόμενα έσοδα στο κράτος, καθώς «οι πολίτες δεν έχουν άλλα να δώσουν». Επιπλέον, θα θέσει και πάλι θέμα εκλογών.

Πρέπει όμως να σημειωθεί πως δεν αντιμετωπίζει μόνο το ΠΑΣΟΚ πρόβλημα διαρροών αλλά και η ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Συγγρού είναι προβληματισμένοι με την τελική στάση που θα κρατήσουν η κυρία 'Ελσα Παπαδημητρίου, 'Αρης Σπηλιωτόπουλος, Κυριάκος Μητσοτάκης και Κωστής Χατζηδάκης.

Την άποψη που λέει ότι «η κυβέρνηση επιχειρεί να υποθηκεύσει όλη τη δημόσια περιουσία» θα επαναλάβει η κυρία Αλέκα Παπαρήγα σημειώνοντας προς τον πρωθυπουργό πως «Θα είστε ο τελευταίος νεκροθάφτης που θα βάλει την υπογραφή στην υποθήκευση». Επιπροσθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες η Γ.Γ. του ΚΚΕ θα τονίζει πως πρόθεση του κόμματος ήταν να αποχωρήσει τόσο από την συζήτηση όσο και από την ψηφοφορία.

Όμως, για να μην θεωρηθεί πως το ΚΚΕ βάζει εμμέσως πλάτη στην κυβέρνηση (σ.σ. αν αποχωρούσε το ΚΚΕ τότε το Μεσοπρόθεσμο θα περνούσε μόνο με την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών) θα παραμείνει και θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Ονομαστική ψηφοφορία θα ζητήσει και ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα επιτεθεί και στα δύο μεγάλα κόμματα χρεώνοντάς τους την κρίση που διέρχεται η χώρα. Επιπλέον, θα ζητήσει και πάλι εκλογές «προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στο ότι «η κυβέρνηση δεν έχει την κοινωνική νομιμοποίηση για να φέρει το μεσοπρόθεσμο».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή