ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προγραμματικές δηλώσεις: Η μάχη των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

Προγραμματικές δηλώσεις: Η μάχη των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

Κορυφώνεται η σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης - Σε λίγη ώρα η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση - Δείτε LIVE εικόνα από το Κοινοβούλιο.

ΔΕΙΤΕ LIVE:

Με γεμάτη τη φαρέτρα των πολιτικών τους όπλων «κατεβαίνουν» οι πολιτικοί αρχηγοί στη μάχη της τρίτης και κρισιμότερης μέρας των προγραμματικών δηλώσεων.

Στο Κοινοβούλιο απόψε κορυφώνεται η σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με τις τοποθετήσεις των οχτώ πολιτικών αρχηγών.

Η μέχρι στιγμής διαδικασία χαρακτηρίστηκε από ήπιους τόνους, αν και δεν έλειψαν - κυρίως σήμερα Τετάρτη – και οι μετωπικές συγκρούσεις.

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών ξεκίνησαν το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ η τριήμερη διαδικασία θα κλείσει με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, για να αρχίσει στη συνέχεια η διαδικασία της φανερής ψήφου εμπιστοσύνης.

Εκπλήξεις στην ψηφοφορία δεν αναμένονται και η κυβέρνηση παρά τη συναινετική χροιά στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον Αλέξη Τσίπρα, θα πορευτεί με τις 155 ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, μιας και κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δείχνει διατεθειμένο να στηρίξει την κυβέρνηση, παρά το... φλερτ των προηγούμενων ημερών με ορισμένα κόμματα, όπως την Ένωση Κεντρώων.

Έντονη κριτική στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όπως τις ανέγνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, άσκησαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης επισημαίνοντας τους λόγους για τους οποίους δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Σφοδρή σύγκρουση Τσίπρα - Μεϊμαράκη

Από νωρίς άναψαν τα αίματα στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Μεϊμαράκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους αμέσως μετά την ομιλία του υπηρεασιακού προέδρου της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός έδωσε πληρωμένη απάντηση στον κ. Μεϊμαράκη τον οποίο κατηγόρησε πως μιλάει σαν να είναι σε προεκλογική περίοδο, θυμίζοντας πως οι εκλογές έγιναν και πως η Νέα Δημοκρατία έχασε και με μεγάλη διαφορά. Του επεσήμανε επίσης πως οι πολίτες δεν θέλουν ρητορείες, ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να προχωρήσει σε εκλογές.

Παράλληλα τον κατηγόρησε πως έκανε ένα ατόπημα στο θέμα του χρέους. Επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Ολάντ για την αναδιάρθρωση του χρέους και τον κάλεσε να πει εάν είναι με αυτούς που θέλουν την αναδιάρθρωση ή με άλλες δυνάμεις της Ευρώπης, υπονοώντας τον κ. Σόιμπλε.

Λαμβάνοντας ξανά το λόγο ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ, αναρωτήθηκε γιατί ο πρωθυπουργός έχει τέτοια αγωνία για τα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας. «Εγώ δεν έκανα εκλογές για να διώξω τον Λαφαζάνη», σχολίασε ο κ. Μεϊμαράκης προσθέτοντας: «λυπάμαι πραγματικά, άλλος ο Τσίπρας που γνώρισα εγώ. Κομμένο το καλαμπούρι με τη Νέα Δημοκρατία».

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε αναφερόμενος στο χρέος: «Εγώ σας είπα να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Δεν ακούσατε αυτό που σας είπα. Το χρέος τον Νοέμβριο του 2012 πήγαινε στο 110% του ΑΕΠ, τώρα είναι 170% του ΑΕΠ. Το αμφισβητείς; τι κουνάς το κεφάλι; Τώρα ξεχάσατε τον Ολαντρέου και είστε μαζί».

Άμεση ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα: Δεν υπάρχει καμία ανάμιξη στα εσωτερικά της Ν.Δ. Η παρέμβαση που έκανα ήταν για το χρέος. Για τα εσωτερικά σας πιστεύω στα κόμματα πρέπει να υπάρχει δημοκρατία και μπράβο σας. Κακώς το εκλάβατε σαν ανάμιξη. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι κριτική, αλλά όχι αδιέξοδη», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μεϊμαράκης έλαβε ξανά το λόγο υποστηρίζοντας πως ο πρωθυπουργός τα έχει... μπερδέψει, σημειώνοντας πως το σημαντικότερο κομμάτι έχει να κάνει με την αύξηση του ΑΕΠ. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε ξανά από τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει αν θέλει τη Νέα Δημοκρατία μαζί του στην μεγάλη εθνική συνεννόηση.

Τι θα πει ο Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να απαντήσει σε ολα τα πυρά που έχει δεχτεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόσο για τη συμφωνία με τους δανειστές και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης όσο και για την επιμέρους κριτική που έχει δεχθεί,όπως για παράδειγμα σε θέματα παιδείας.

Παράλληλα θα κατηγορήσει την αντιπολίτευση για το γεγονός ότι ενώ ψήφισε τα μνημόνια απορρίπτει την πρότασή του για συνεννόηση ενώ θα κάνει ειδική αναφορά στο «άνοιγμα» που έκανε σε Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ να πάρουν σαφείς αποστάσεις από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην Ε.Ε.

Τέλος με έμφαση στο τρίπτυχο επιτυχής αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, διαπραγμάτευση για το χρέος μέσα στο 2015,ο κ. Τσίπρας θα επαναλάβει ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η επιτυχής κατάληξη της αξιολόγησης και γι αυτό θα πρέπει άμεσα, μέχρι τις 15/10 να έχουν ψηφιστεί τα 48 προαπαιτούμενα που θα έρθουν για ψήφιση στη Βουλή με ένα πολυνομοσχέδιο σκούπα.

Σχετικές ειδήσεις