ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφο εμπιστοσύνης με 155 «ναι» πήρε η κυβέρνηση

Ψήφο εμπιστοσύνης με 155 «ναι» πήρε η κυβέρνηση

Δίχως εκπλήξεις το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας, με την οποία δόθηκε ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν οι 155 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία, τη Χρυσή Αυγή, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.

Απουσίαζε από την ψηφοφορία ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας ο οποίος απέστειλε επιστολή όπου αναφέρει πως απουσιάζει στο εξωτερικό, και αν συμμετείχε στην ψηφοφορία, θα καταψήφιζε. Ωστόσο η ψήφος του εκφράζει πρόθεση, αλλά, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, δεν προσμετράται.

Προηγήθηκε η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, η οποία ολοκληρώθηκε περίπου στις 01:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης (08/10/2015), με την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Μεϊμαράκης: Έρχεται ο πιο βαρύς χειμώνας που έχει περάσει

Ολομέτωπη επίθεση κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο κ. Μεϊμαράκης, κατά την έναρξη της ομιλίας του, έκανε λόγο, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, για «πολιτική απάτη που στήσατε με τον κ. Καμμένο» και η οποία αποκαλύφθηκε.

Επικαλέστηκε, μάλιστα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού και τα μέτρα που προβλέπει.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Μιχαλολιάκος: Το τρίτο Μνημόνιο εκχωρεί την εθνική κυριαρχία

Για εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας μέσω του τρίτου Μνημονίου κατήγγειλε την κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, στηλιτεύοντας «τα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν εις βάρος του ελληνικού λαού» μετά την αποψινή ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο κ. Μιχαλολιάκος κατηγόρησε και τη ΝΔ ότι «αργά θυμήθηκε να πει όχι», αφού η ίδια καλούσε «φέρτε μια συμφωνία και τα μέτρα είναι δική σας υπόθεση».

«Ιδού τώρα τα μέτρα. Αλλά όλοι πιστεύουν ότι ο λαός έχει κοντή μνήμη», είπε.

«Όσο κι αν επιμένει το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου να λέει το Μνημόνιο "Συμφωνία", το γεγονός ότι διέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν αναιρεί την θλιβερή κατάσταση της εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας», πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Γεννηματά: Μην αναζητάτε σε εμάς πρόχειρες εφεδρείες

Απέρριψε την προοπτική συγκρότησης προοδευτικού μετώπου με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Φώφη Γεννηματά.

Μιλώντας στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, η κυρία Φώφη Γεννηματά τόνισε: «Σε εμάς, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, μην αναζητάτε ούτε πρόθυμες εφεδρείες ούτε αφελείς συνενόχους. Να το καταστήσουμε σαφές: Εσείς έχετε την ευθύνη. Εσείς διαπραγματευτήκατε. Και εσείς θα κριθείτε».

«Εμείς δεν θα σας απαντήσουμε με τον τρόπο που απαντήσατε εσείς στις ανάλογες εκκλήσεις για συνεννόηση και συναίνεση που σας απευθύναμε σε πολύ κρίσιμες ώρες για την πατρίδα μας. Τότε που από αυτό το βήμα εκστομίσατε μια φράση που στιγμάτισε ανεξίτηλα την πολιτική σας πορεία με το αξέχαστο "δεν θα σας αφήνουμε να βγαίνετε από τα σπίτια σας"», είπε η κυρία Γεννηματά και σημείωσε ότι «προοδευτικός δεν είναι κανείς επειδή απλά το δηλώνει. Η προοδευτική πολιτική δύναμη συνδέει την κυβερνητική παρουσία της με πραγματικά προοδευτικές πολιτικές, με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Κουτσούμπας: Το 36% των εκλογών δεν είναι έγκριση των μνημονιακών πολιτικών

«Κύριε πρωθυπουργέ δεν έχετε δικαίωμα να ερμηνεύετε το 36% των εκλογών ως έγκριση των μνημονιακών πολιτικών που θα εφαρμόσετε. Επίσης, θα πρέπει να καταλάβετε πως είναι δικαίωμα των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ασκούν κριτική στις επιλογές σας. Δεν είναι μακριά η ώρα που ο ελληνικός λαός θα βγάλει συμπεράσματα για το πως αξιοποιείται η ψήφος του», ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή, επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού υπόσχονται μία ανάπτυξη που θα ευνοεί και το κεφάλαιο και το λαό, όπως ισχυρίζεται. Στην πραγματικότητα επαναλαμβάνει όλα αυτά που μας έφεραν στο βάρβαρο τρίτο μνημόνιο με τα τόσα σκληρά μέτρα, ανεξάρτητα από το πώς βαφτίζονται. Όλα όσα σερβίρονται ως φρέσκιες ιδέες σήμερα είναι αντίγραφα παλιών σαθρών ιδεών για δήθεν ανάπτυξη, προγράμματα τα οποία έχουν παταγωδώς αποτύχει και αντί να ενισχύσουν την οικονομία και την παραγωγικότητα, την έπληξαν σε ανεπανόρθωτο βαθμό».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Θεοδωράκης προς κυβέρνηση: Στα λίγα καλά θα λέμε «ναι», στα πολλά στραβά θα είμαστε απέναντι

«Εμείς δεν συμφωνούμε με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αλλά ούτε μας ενθουσιάζουν οι γραφικές σας προσεγγίσεις. Στα λίγα καλά θα λέμε "ναι" και στα πολλά στραβά θα είμαστε απέναντι σας. Τόσο απλό».

Με τη φράση αυτή, ο Σταύρος Θεοδωράκης έκλεισε την ομιλία του στη Βουλή, επί της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, τόνισε: «Θα συνιστούσα στον κ. Τσίπρα να μαζέψει λίγο ορισμένα στελέχη του. Έκαναν καριέρα λοιδορώντας το Ποτάμι, ως προϊόν της διαπλοκής και τώρα που τα εξώφυλλα, αλλά και οι αποφάσεις ορισμένων υπουργών σας, μαρτυρούν ποιοι έχουν επιλεκτικές σχέσεις με τη διαπλοκή, τώρα άλλαξαν τροπάριο και μιλούν για “ακροδεξιό Ποτάμι”. Χθες υπήρξε μια ανακοίνωση του γραφείου σας που είναι μνημείο ανευθυνότητας και γκεμπελισμού. Πάρτε το αλλιώς, γιατί θα βρείτε».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Λεβέντης: Θα φανεί ποιος είναι ο «λαγός»

Βολές κατά του κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, αλλά και κατά του ΚΚΕ, εξαπέλυσε από το βήμα του Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Ο κ. Λέβεντης έσπευσε να απαντήσει στο Κομμουνιστικό Κόμμα που τον χαρακτήρισε «λαγό», λέγοντας χαρακτηριστικά «θυμάμαι ποιος κυβέρνησε με τη ΝΔ».

«Με είπατε λαγό χθες. Θα φανεί ποιος είναι ο λαγός γιατί με τον Μητσοτάκη ξέρουμε ποιος έκανε κυβέρνηση. Θα το δείξει η ιστορία», είπε.

Ο κ. Λεβέντης επέκρινε την κυβέρνηση επειδή δεν εξήγγειλε την απλή αναλογική και δήλωσε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, διότι ο πρωθυπουργός δεν του απάντησε στην επιστολή του.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Τσίπρας: Οι εκλογές έγιναν και χάσατε - Μεϊμαράκης: Κομμένο το καλαμπούρι

Από νωρίς άναψαν τα αίματα στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Μεϊμαράκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους αμέσως μετά την ομιλία του υπηρεασιακού προέδρου της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός έδωσε πληρωμένη απάντηση στον κ. Μεϊμαράκη τον οποίο κατηγόρησε πως μιλάει σαν να είναι σε προεκλογική περίοδο, θυμίζοντας πως οι εκλογές έγιναν και πως η Νέα Δημοκρατία έχασε και με μεγάλη διαφορά. Του επεσήμανε επίσης πως οι πολίτες δεν θέλουν ρητορείες, ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να προχωρήσει σε εκλογές.

Παράλληλα τον κατηγόρησε πως έκανε ένα ατόπημα στο θέμα του χρέους. Επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Ολάντ για την αναδιάρθρωση του χρέους και τον κάλεσε να πει εάν είναι με αυτούς που θέλουν την αναδιάρθρωση ή με άλλες δυνάμεις της Ευρώπης, υπονοώντας τον κ. Σόιμπλε.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε το βίντεο ΕΔΩ

Σχετικές ειδήσεις