ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θερινό Νταβός αναζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Θερινό Νταβός αναζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι σκέψεις της κυβέρνησης για θερινό Νταβός σε κάποιο ελληνικό νησί που εκφραστήκαν πριν λίγες μέρες δια στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα, κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, ξύπνησαν... μνήμες μιας άλλης εποχής.

Η ιστορία του Νταβός του «παγκόσμιο» χωριού των Άλπεων όπως λέγετε ξεκινάει πριν 45 χρόνια , σε μια χρονική περίοδο με ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις , έντονες διαβουλεύσεις, αναταραχές, που ταλαιπωρούσαν τους λαούς και την παγκόσμια οικονομία.

Το πρώτο «ερασιτεχνικό» Νταβός διήρκεσε μόλις δύο εβδομάδες. Η κεντρική ιδέα ήταν να συγκεντρωθούν οι κορυφαίοι των επιχειρήσεων σε ένα περιβάλλον μακριά από τις καθημερινές πιέσεις, προκειμένου να έχουν την άνεση να συζητήσουν τα μεγάλα ζητήματα της παγκόσμιας κοινότητας.

Αυτό που ξεκίνησε στη δεκαετία του '70 σαν μια ευχάριστη συγκέντρωση γύρω από τη φωτιά στο τζάκι ενός ελβετικού σαλέ έχει εξελιχθεί σήμερα σε τεράστιο γεγονός.

Οι συμμετέχοντες κάθε χρόνο ξεπερνούν τους 2.000 από σχεδόν 100 χώρες. Πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, ακαδημαϊκοί, ακτιβιστές και άλλοι συμμετέχουν δωρεάν - αλλά κατόπιν πρόσκλησης μόνο - ενώ για τις επιχειρήσεις το κόστος συμμετοχής φθάνει τα 20.000 δολάρια το άτομο.

Η λέξη Νταβός, στην σελίδα της Ελληνικής Ιστορίας εμφανίζεται το 1988. Όταν πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο ομόλογος του Τουρκούτ Οζάλ, συναντιούνται στο κοσμοπολιτικό θερινό θέρετρο της Ελβετίας και συμφωνούν στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ήταν μια σημαντική πρωτοβουλία των δύο Πρωθυπουργών, μετά από μία έντονη περίοδο κρίσεων, με πρώτη να εμφανίζεται τον Μαρτίου το 1987, που η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν μια ανάσα πριν τον πόλεμο.

Ήταν μια περίοδος πρωτόγνωρης ελληνοτουρκικής διπλωματικής κινητικότητας, με συνεχείς επισκέψεις και επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που άφησε τα ίχνη της στη μετέπειτα πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, παρά το mea culpa του Ανδρέα Παπανδρέου.

Μετά από αμέτρητες συνεννοήσεις μεταξύ στενών συνεργατών των δυο πολιτικών ηγετών τελικά τον Ιανουάριο του 1988 στο Νταβός συμφώνησαν οι πολιτικοί άντρες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να μην προκύψει άλλη κρίση μεταξύ των δύο χωρών, και να συναντιούνται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Αποφάσισαν, επίσης, τη σύσταση δύο επιτροπών, της Πολιτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Συνεργασίας (οικονομική), οι οποίες θα συναντιούνταν αντίστοιχα στις δύο χώρες συγχρόνως.

Η πρώτη, η Πολιτική Επιτροπή, θα κατέβαλλε προσπάθεια να καταγράψει τα προβλήματα και να διερευνήσει τις δυνατότητες προσέγγισης προς την κατεύθυνση οριστικών λύσεων. Η δεύτερη, η Οικονομική Επιτροπή, θα εξέταζε τους τομείς συνεργασίας, όπως τις μεικτές επιχειρήσεις, το εμπόριο, τον τουρισμό, τις επικοινωνίες και τις πολιτιστικές ανταλλαγές

Τη συνάντηση του Νταβός ακολούθησαν δύο συναντήσεις των ελληνοτουρκικών επιτροπών στην Ελλάδα και την Τουρκία αντίστοιχα, η επίσημη επίσκεψη του Οζάλ στην Αθήνα (Ιούνιος 1988), νέα συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες (Μάιος 1988).

Σχετικές ειδήσεις