ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κατρούγκαλος «τελειώνει» τις επικουρικές συντάξεις

Ο Κατρούγκαλος «τελειώνει» τις επικουρικές συντάξεις

Επιβεβαίωσε το τέλος των επικουρικών συντάξεων ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σήμερα, Τρίτη (20/10/2015), ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της κοινής συνεδρίασης του Κυβερνητικών Συμβουλίων Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής στο Μέγαρο Μαξίμου είπε ότι παρουσίασε τις απόψεις για το Ασφαλιστικό, ενώ σημείωσε ότι δεν θα υπάρξουν συντάξεις-φιλοδωρήματα.

Νωρίτερα, ο κ. Κατρούγκαλος είχε δηλώσει ότι «οι επικουρικές συντάξεις είχαν λόγο ύπαρξης στο παρελθόν όταν έμπαιναν μόνο εισφορές εργοδοτών και εργαζόμενων στο τέλος έβαζε τα λεφτά το κράτος. Τις ενοποιούμε με τις κύριες για να σωθούν. Δεν καταργούνται, αλλά περιλαμβάνονται στις κύριες συντάξεις».

Ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε πως δεν πρέπει να πάμε «σε οριζόντιες μειώσεις αλλά σε εφαρμογή ίδιων κανόνων για υπολογισμό σύνταξης και εισφορών. Αυτό δεν οδηγεί αναγκαστικά σε μειώσεις. Σε αυτή τη φάση λόγω του μνημονιακού στόχου και της εκτροπής του συστήματος θα βάλουμε ποσοστά που ίσως οδηγήσουν σε μειώσεις».

Υπογράμμισε, όμως πως «κάποιοι από τους ήδη συνταξιούχους θα υποστούν μειώσεις στις συντάξεις τους», καθώς, όπως είπε, «οι σημερινές συντάξεις θα επαναπροσδιοριστούν».

Μιλώντας, εξάλλου, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ για την εθνική σύνταξη ο υπουργός Εργασίας είπε: «Πρέπει να κρατήσουμε τη βασική ιδέα της εθνικής σύνταξης που θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και όχι από τις εισφορές. Στο μέλλον θα είναι ίδιο για όλους, 60% του μέσου εισοδήματος, που σήμερα είναι 390 ευρώ».

Τάχθηκε υπέρ της ενοποίησης των ταμείων που είναι πρόταση της επιτροπής αλλά συμπεριλαμβάνεται και στο μνημόνιο, αρκεί να είναι λειτουργική η ενοποίηση ενώ απέρριψε τη σύνδεση της σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια.

«Κάθε μήνα είναι ένα μαρτύριο για να βρεθούν τα χρήματα για τις συντάξεις. Πρέπει να περάσει το νομοσχέδιο μέσα στον Νοέμβριο για να είμαστε συνεπείς με το Μνημόνιο», κατέληξε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Σχετικές ειδήσεις