ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολάντ: Ξέρω τι υπέστη ο ελληνικός λαός, η Γαλλία θα συνεχίσει να σας στηρίζει

Ολάντ: Ξέρω τι υπέστη ο ελληνικός λαός, η Γαλλία θα συνεχίσει να σας στηρίζει

Τη στήριξή του στον ελληνικό λαό εξέφρασε για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για «αλληλεγγύη», «ανθρωπιά», για «Ευρώπη των αξιών», για «στήριξη» στην Ελλάδα, μίλησε ο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ σε κοινές δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τον Ολάντ, η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνη της ούτε στο θέμα των δύσκολων μεταρρυθμίσεων που θα την επαναφέρει στην τροχιά της ανάπτυξης, ούτε όμως και στο προσφυγικό. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε με νόημα: «Τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς την Γαλλία και η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα» και μίλησε για το χρέος να αποδωθεί στις επόμενες γενιές «μια καλύτερη Ευρώπη».

Ο 'Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην Ευρώπη των Αξιών που θα πρέπει να είναι και το ζητούμενο των «κοινών αγώνων» διαφόρων δυνάμεων. «Τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς την Γαλλία και η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα», είπε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε σε μία «δημιουργική συνεργασία» που αφορά στο «μέλλον της Ευρώπης».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα: «Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Πρέπει να επιστρέψει στις αξίες και αρχές». Πρέπει, κατά τον 'Ελληνα πρωθυπουργό: «Ολες οι προοδευτικές δυνάμεις να δώσουν έναν κοινό αγώνα ώστε η Ευρώπη να επιστρέψει στην Κοινωνική Συνοχή». Και κατέληξε λέγοντας πως: «Πρέπει να ακολουθήσουμε αυτόν τον δύσκολο αγώνα για τις επόμενες γενιές. Να ζήσουν σε μια καλύτερη Ευρώπη».

Ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στην κοινή προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας - Γαλλίας για το μέλλον της δημοκρατίας στην Ευρώπη και δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Η Ευρώπη δεν είναι μόνον νόμισμα, είναι και Αξίες». Τόνισε πως: «Η Γαλλία ήταν και είναι στο πλευρό της Ελλάδας γιατί η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν κοινή σκέψη, κοινές αξίες».

Για μια ακόμη φορά δήλωσε την υποστήριξή του στον ελληνικό λαό λέγοντας πως: «Ξέρω τι υπέστη ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια με την κρίση. Χρειάζεται κουράγιο και θάρρος για τις διαπραγματεύσεις των δύσκολων μεταρρυθμίσεων με την Ευρώπη με σκοπό να μπει στον χώρο της ανάπτυξης».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα του είπε: «Θέλω να πω ότι ήρθα εδώ με Γάλλους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η Αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μόνον λόγια, αλλά και πράξεις. Είναι σημαντικό να επενδύσουμε στην ανάπτυξη. Αλλά πέρα από την δημοσιονομική πειθαρχία, η Ευρώπη δε μπορεί να είναι μόνον κοινή αγορά και κοινό νόμισμα. Η Ευρώπη είναι Αξίες, είναι Δημοκρατία. Αυτήν την Ευρώπη θέλουμε, μια κοινότητα αξιών».

Αναφερόμενος στο θέμα μεταναστών και προσφύγων, υποστήριξε πως: «Πρέπει να δείξουμε την ανθρωπιά μας σε αυτούς τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τα σπίτια του αλλά και την αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα. Παράλληλα θα πρέπει να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα σε αυτήν την δοκιμασία, δε μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το θέμα των προσφύγων, είναι θέμα υποδοχής, ανθρωπιάς, αλλά και ασφάλειας».

Τελειώνοντας, ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την έντονη θλίψη του για την τραγωδία στη Γαλλία. «Η χαρά μου θα ήταν πλήρης αν δεν είχε συμβεί ένα τραγικό ατύχημα στην Γαλλία με 40 θύματα. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες, αλλά παρά την μεγάλη μας χαρά, την εξαιρετική υποδοχή και φιλοξενία της Ελλάδας, είμαστε βαθιά θλιμμένοι γι’ αυτό που συνέβη στην Γαλλία».

Σχετικές ειδήσεις