ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα νέα «επιτεύγματα» της πολιτικής Λοβέρδου

Τα νέα «επιτεύγματα» της πολιτικής Λοβέρδου
Με συντονισμένες κινήσεις ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος μεθοδεύει την κατάρρευση του δημοσίου συστήματος Υγείας...

Με συντονισμένες κινήσεις ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος μεθοδεύει την κατάρρευση του δημοσίου συστήματος Υγείας.

Από τη μία καταργεί τουλάχιστον 4.000 νοσοκομειακά κρεβάτια, κλείνει 13 νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα μετατρέπει σε μονάδες Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ή σε μονάδες εξειδικευμένης νοσηλείας, μειώνει κλινικές και από την άλλη εξαφανίζει τα φάρμακα.

Ήδη είχαμε το πρώτο «κρούσμα» της πολιτικής του.

Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία διέκοψε την προμήθεια συγκεκριμένης φαρμακευτικής ουσίας(ηπαρίνη), λόγω των συσσωρευμένων χρεών του νοσηλευτικού ιδρύματος προς την εταιρεία.

Με τις μειώσεις που επέβαλε στο χώρο της Yγείας ο κ. Λοβέρδος, μπορεί να απέσπασε τα εύσημα από την Τρόικα, αφού μόνον το 2012 θα «εξοικονομηθούν» 75 εκατ. ευρώ, ενώ το διάστημα 2013-2015 θα φτάσουν τα 150 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα προβλήματα για τους Έλληνες ασθενείς, έρχονται το ένα πίσω από το άλλο. Τα νοσοκομεία αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με συνέπεια να δημιουργούνται ανυπέρβλητα προβλήματα στη λειτουργία τους.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος κ. Δημήτρης Βαρνάβας σχολιάζοντας το περιστατικό στο ΑΧΕΠΑ αναφέρει με δήλωσή του στο newsbomb.gr: «Δυστυχώς η ανικανότητα των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Υγείας κατά την τελευταία δεκαετία έχει οδηγήσει το πράγμα στα άκρα. Κραυγαλέο παράδειγμα οι πρακτικές του κ. Λοβέρδου. Αντί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προασπίσει την κοινωνία από εκβιασμούς και να εξοικονομήσει πόρους, επιδίδεται σε ανέξοδους λεονταρισμούς, τους οποίους η κοινωνία πληρώνει πανάκριβα».

Άνθρωποι της αγοράς φαρμάκου καταγγέλλουν πως έπονται τραγικές ελλείψεις σε ευρέως διαδεδομένα φάρμακα, λόγω της πολύ χαμηλής τιμολόγησής τους.

Η Ελλάδα πλέον έχει από τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκων στην Ευρώπη. Αυτό, όμως, ωθεί τις πολυεθνικές εταιρείες, που βλέπουν τις χαμηλές τιμές που ισχύουν στην Ελλάδα, να παρασύρουν προς τα κάτω την τιμή των σκευασμάτων τους και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Λόγω της ισχύουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας οι τιμές διαμορφώνονται με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές που ισχύουν σε 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να προτιμούν να αποσύρουν τα σκευάσματά τους από την ελληνική αγορά.

Ελλοχεύει λοιπόν ο κίνδυνος να εξαφανισθούν τα φθηνά, δοκιμασμένα φάρμακα και να αντικατασταθούν από άλλα ακριβότερα, επιβαρύνοντας οικονομικά ακόμη περισσότερο τους πολίτες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Προσφυγή στο ΣτΕ από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής

Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν την πολιτική Λοβέρδου στο χώρο του φαρμάκου και με προσφυγή στο ΣτΕ ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του υπουργού Υγείας για την τιμολόγηση των φαρμάκων και την παροχή εκπτώσεων στα νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, κ.λπ. κατά την προμήθεια των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων.

Χαρακτηρίζουν μάλιστα «χαριστική, αυθαίρετη και αναιτιολόγητη» την απόφαση του υπουργού Υγείας, να εντάξει σε ειδικό καθεστώς τις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες πλέον προμηθεύονται τα φάρμακα υψηλού κόστους σε πολύ χαμηλές τιμές, λόγω των μεγάλων εκπτώσεων, τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν παράλληλα και εξαγωγές προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισπράττοντας μεγάλα κέρδη, αφού εκεί τα φάρμακα αυτά κοστολογούνται σε διπλάσια ή και τριπλάσια τιμή.