ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σβίγγου: «Δεν ζητάμε «στήριξη, ζητάμε υπευθυνότητα και εντιμότητα»

Σβίγγου: «Δεν ζητάμε «στήριξη, ζητάμε υπευθυνότητα και εντιμότητα»

«Oι τεχνητές συγκολλήσεις, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ποτέ δεν χρησίμευσαν στην πολιτική σταθερότητα ή στο κοινό καλό, κι όποτε έγιναν, έγιναν μόνο για την πολιτική επιβίωση ορισμένων προσώπων ή κομμάτων», δηλώνει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της και στο ερώτημα αν πρέπει να διευρυνθεί η κυβερνητική πλειοψηφία.

Τονίζει επίσης ότι σήμερα η κυβέρνηση ζητώντας συνεννόηση, δεν ζητάει στήριξη, ζητάει υπευθυνότητα και σοβαρότητα.
«Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι και συμπαγής και πολιτικά σταθερή. Το πρώτο ζητούμενο για ένα κόμμα είναι οι κοινωνικές συμμαχίες και η κοινωνική αποδοχή. Δεν είναι μόνο θέμα αριθμών στο κοινοβούλιο. Είναι άσκοπο αυτή τη στιγμή να αναλωνόμαστε σε σενάρια περί οικουμενικών κυβερνήσεων που δεν έχουν καμία λογική και σοβαρότητα», αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην KontraΝews.

Αλλά και για το ενδεχόμενο συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης ή κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, η κ. Σβίγκου τονίζει ο ελληνικός λαός στις εκλογές του Σεπτεμβρίου ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του πρόταση και είναι πολύ νωπές ακόμα οι μνήμες από τη διακυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

«Δεν νομίζω ότι ο λαός θέλει να τους ξαναδεί να κυβερνούν σύντομα. Το PSI, η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, η φτωχοποίηση του λαού, ο αυταρχισμός και η αλαζονεία μιας διακυβέρνησης σαράντα και πλέον χρόνων δεν ξεχνιούνται τόσο εύκολα.

'Αλλωστε, μια τέτοια κυβέρνηση θα είναι μάλλον κοινωνικής καταστροφής, αν αναλογιστούμε όχι μόνο το πρόσφατο παρελθόν αλλά και τη σημερινή στάση τους», τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα αν είναι παράλογο σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ να καλεί σε διακομματική συνεννόηση αν και στο παρελθόν πολεμούσε τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η κ. Σβίγκου απαντά ότι δεν είναι παράλογο το να αντιστέκεσαι σε πολιτικές καταστροφής, καθ' όλα λογικό το να επιζητάς το διάλογο και την κατάθεση των προτάσεων όλων των κομμάτων πάνω σε μείζονα θέματα, όπως για παράδειγμα το προσφυγικό και το ασφαλιστικό.

«Αυτό που είναι εκτός κάθε πολιτικής λογικής είναι να επιζητάς προεκλογικά τη συγκυβέρνηση, προσποιούμενος ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των κομμάτων, και στη συνέχεια να καταγγέλλεις την κυβέρνηση ακόμα για τις πολιτικές των δικών σου κυβερνήσεων», αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και παρατηρεί: «Η ΝΔ θυμάται το ένδοξο «αντιμνημονιακό» της παρελθόν του 2010, το δε ΠΑΣΟΚ είναι σαν μόλις να μπήκε στη Βουλή. Φορτώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ όλες τις αμαρτίες του δικού τους παρελθόντος, δεν ψελλίζουν τίποτα απέναντι στους δανειστές. Δεν ζητάμε «στήριξη», ζητάμε υπευθυνότητα και εντιμότητα».

Στο ερώτημα αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σήμερα πιο κοντά στη σοσιαλδημοκρατία, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύει την ευρωπαϊκή αριστερά που αυτή τη στιγμή δίνει μάχες σε όλη την Ευρώπη ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, τη λιτότητα, τον ρατσισμό, προσπαθώντας να εκπροσωπήσει τους αδύναμους, τους καταπιεσμένους, όσους επλήγησαν από τις αντικοινωνικές πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών.

«Η αρχή για μια αλλαγή στην Ευρώπη έγινε στη χώρα μας, με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, όπως βλέπετε, η προσπάθεια συνεχίζεται, στην Πορτογαλία. Θα μπορούσα να αντιστρέψω την ερώτηση και να σας πω: το ζήτημα δεν είναι να προσεγγίσει ένα αριστερό κόμμα τη σοσιαλδημοκρατία, αλλά η σοσιαλδημοκρατία να θυμηθεί την εποχή εκείνη όπου θεμελίωνε το Κράτος Πρόνοιας. Μόνο έτσι, με πλατιές, πρώτα κοινωνικές και μετά πολιτικές συμμαχίες, θα αλλάξει η Ευρώπη», απαντά η Ράνια Σβίγκου.

Σχετικές ειδήσεις