ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «όχι» για την Frontex που έγινε… Ναι! (video)

Το «όχι» για την Frontex που έγινε… Ναι! (video)

Τι άλλαξε και η Ελλάδα υπαναχώρησε στο θέμα ανάπτυξης της Frontex στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων; Γιατί είπε «ναι», ενώ επέμενε στο «όχι»;

ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ «ΝΑΙ» ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΛΗΘΥΝΟΝΤΑΙ - Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΑΛΛΑ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ

Ας πάμε, λίγο πίσω.

Στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό του περασμένου Οκτωβρίου. Τότε που είχε τεθεί η πρόταση να αξιοποιηθεί η δύναμη της Frontex στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια.

Η ελληνική πλευρά αρνιόταν να το αποδεχθεί με το σκεπτικό πως κάτι τέτοιο θα έκοβε στα δύο τον μεταναστευτικό διάδρομο που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Ανατολικής Μεσογείου και Βόρειας Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δήλωνε μεταξύ άλλων πως: «Μοναδική δικαιοδοσία για τον έλεγχο των συνόρων μας έχει η Ελλάδα. Μοναδική ανάμιξη της Frontex θα είναι στη διαδικασία της ταυτοποίησης, εάν ήδη δεν έχουν ταυτοποιηθεί».

Τι ακολούθησε εκείνης της δήλωσης;

Σκληρές πιέσεις, ακόμη και εκβιασμοί με αποκορύφωμα τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην Ευρωβουλή Γκι Φέρχοφσταντ ο οποίος κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να εξηγήσει το γιατί αρνείται την ανάπτυξη της Frontex για την διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της χώρας.

Η δήλωση του Φέρχοφσταντ ήταν σαφής: «Δεν μπορεί να υπάρχει ζώνη Σένγκεν της οποίας τα εξωτερικά σύνορα μοιάζουν με ελβετικό τυρί! Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί τα σύνορά της, θα πρέπει να δεχθεί την βοήθεια της Ευρώπης».


Δεν ήταν η μοναδική κριτική φωνή ενάντια στο «όχι» Τσίπρα.

Ακόμη και μετά την κατάθεση της επιστολής του Λιθουανού Επιτρόπου Υγείας, Βιτένις Αντριουκάιτις για τις σοκαριστικές στιγμές που έζησε με τους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη, ο πρόεδρος της Κομισιόν ένα είχε να πει, εξοργισμένος: «Η Ελλάδα είναι ανίκανη να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και αν δεν υπάρξει πρόοδος μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να αποβληθεί προσωρινά από τη Σένγκεν»!

Την Πέμπτη (03/12/2015) ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αποκαλύπτει τις «υπόγειες» συζητήσεις για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν και κάνει γνωστό που από την ελληνική πλευρά ζητήθηκε η ενεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την ΕΕ. «Το ζητήσαμε σήμερα και όχι πριν από μήνες γιατί τότε δεν ήμασταν σε θέση να σταθμίσουμε τις ακριβείς ανάγκες μας». Ένα αίτημα το οποίο ουσιαστικά άναψε το «πράσινο φως» για την Frontex στα σύνορα.

Σύγχυση, ατολμία, ασυνεννοησία

Δυστυχώς, όμως, και σε αυτό το θέμα παρατηρείται ένας κυβερνητικός χειρισμός ο οποίος τουλάχιστον κρίνεται προβληματικός.
Ενώ η χώρα μας είχε κάνει δεκτή την ανάπτυξη δυνάμεων της Frontex, η κυβερνητική εκπρόσωπος επέμενε-διαβεβαιώνε με δηλώσεις της περί του αντιθέτου. Κάτι ανάλογο που κάνει και με το θέμα της εξόδου ή μη της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Έπαιξε ρόλο η απειλή εξόδου της χώρας από τη Σένγκεν στο τελικό «ναι» για την Frontex;

Κι εδώ επικρατεί ασυνεννοησία σε κυβερνητικό επίπεδο καθώς οι μεν υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει περίπτωση εξόδου –φανερώνοντας την ανησυχία τους περί του αντιθέτου- και οι δε ότι θα είναι «μικρό το κακό αν βγούμε εκτός Σένγκεν».

Τσίπρας: «Ε, ας μας βγάλουν από την Σένγκεν!»

Ενισχυτική της… σύγχυσης (αν όχι της κυβερνητικής παλινδρόμησης) είναι μία ακόμη δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη (ΣΚΑΙ) πως: «Η Ελλάδα έχει ζητήσει τη βοήθεια της Frontex με επίσημα αιτήματα και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Από όσα ζητήθηκαν η Frontex ανταποκρίθηκε περίπου στο 1/10».

Δηλαδή, στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου ο Έλληνας πρωθυπουργός μας έλεγε ψέμματα;

σ.σ., Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ υπέβαλλε αίτημα βοήθειας από την Frontex και γι’ αυτό εκφράζει την ικανοποίησή του και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όπως, μάλιστα, αποκαλύπτεται, το αίτημα της ελληνικής πλευράς κατατέθηκε μετά την επιστολή του Αντριουκάιτις...

Σχετικές ειδήσεις