ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ

Μαξίμου: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ

Την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα «είδε» το Μέγαρο Μαξίμου σε συνέντευξη του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο κ. Ντομπρόβσκις σε σημερινή (16/12/2015) του συνέντευξη αναφέρει ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ είναι αυτό που θα αποφασίσει. (...) Αλλά φυσικά, τα έγγραφα της ΕΕ δεν μπορούν να επιβληθούν στο ΔΝΤ και, στο τέλος της ημέρας, είναι απόφαση του ίδιου του ΔΝΤ, με βάση τα δικά του προγράμματα και τους δικούς του όρους. Είναι σαφές ωστόσο ότι υπάρχουν τρόποι να συντονιστούν οι όροι αυτοί με τους θεσμούς της ΕΕ».

Με βάση τα παραπάνω, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ και να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο Ελληνικό Πρόγραμμα».

Επίσης, οι ίδιες πηγές εγκαλούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης «που έχουν αρνηθεί να στηρίξουν την διαπραγματευτική προσπάθεια της Κυβέρνησης στο θέμα του ασφαλιστικού», καθώς κατά το Μαξίμου ο κ. Ντομπρόβσκις εμφανίστηκε στην ίδια συνέντευξη ανοιχτός «στο ενδεχόμενο να εξευρεθούν ισοδύναμα, αντί για περικοπές συντάξεων».

«Όπως έχω επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν, αν η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προτείνει εναλλακτικά μέτρα με το ίδιο δημοσιονομικό αντίκτυπο που θα επιτύχουν τους στόχους του προγράμματος, οι θεσμοί είναι έτοιμοι να τα συζητήσουν. Αυτή τη στιγμή, συζητάμε πώς να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού» ήταν τα λόγια του Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης «προτιμούν να κινδυνολογούν, υποστηρίζοντας, ψευδώς, ότι η Συμφωνία καθιστά την περικοπή των συντάξεων υποχρεωτική. Και το κάνουν επειδή, προφανώς, πιστεύουν ότι θα ωφεληθούν πολιτικά από μια ενδεχόμενη περικοπή των συντάξεων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιοι στις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων» καταλήγουν οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Σχετικές ειδήσεις