ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δούρου: Κοινή για άνδρες και γυναίκες η «δύση» των δικαιωμάτων

Δούρου: Κοινή για άνδρες και γυναίκες η «δύση» των δικαιωμάτων

Από την Καλαμάτα όπου και βρέθηκε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στην Ελλάδα «πειραματόζωο» των περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών.

Συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Θ.Σχινά, η Ρένα Δούρου έλαβε μέρος στην παρουσίαση του βιβλίου: «Γυναίκες και λιτότητα - Η οικονομική κρίση και το μέλλον της ισότητας των φύλων» (συλλογικό έργο, επιμέλειας Μαρίας Καραμεσίνη καθηγήτριας Παντείου Πανεπιστημίου και διοικήτριας του ΟΑΕΔ και Jill Rubery, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ).

«Η “δύση των δικαιωμάτων” είναι κοινή για γυναίκες και άνδρες. Όπως κοινό είναι και το πεδίο δράσης εναντίον της – από την Ιρλανδία ως την Ελλάδα, από τη βόρεια Αμερική ως την Ευρώπη», ανέφερε μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου υποστηρίζοντας πως υπάρχει ανάγκη: «Να ξαναδώσουμε απελευθερωτικό νόημα στην ισότητα των φύλων, παράλληλα με τις απαραίτητες ευρύτερες κοινωνικο-οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την υπέρβαση της κρίσης με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης».

Αναφέρθηκε και στην Ελλάδα «πειραματόζωο» λέγοντας πως: «Στην Ελλάδα - πειραματόζωο των περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών - πολιτικών που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν παταγωδώς - η οπτική του φύλου αποτελεί όχι μόνο ένα απαραίτητο εργαλείο ανάλυσης. Αλλά και τη sine qua non προϋπόθεση προκειμένου η κρίση να ξεπεραστεί με όρους ισότητας των φύλων».

Πολλές μορφές φτωχοποίησης…

«Ο αγώνας κατά των πολιτικών της εσωτερικής υποτίμησης, της σκληρής λιτότητας, των τυφλών δημοσιονομικών περιορισμών, περνάει μέσα από τον αγώνα κατά των δομικών διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, οι οποίες γνωρίζουν πλέον πολλές μορφές φτωχοποίησης ως απόρροια των πολιτικών λιτότητας», τόνισε η Ρένα Δούρου.


Η Περιφερειάρχης συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο της Καλαμάτας, Παναγιώτη Ε. Νίκα, με τον οποίον συζήτησαν, μεταξύ άλλων, και για το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Στη συνέχεια συναντήθηκε και με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο.

Σχετικές ειδήσεις