ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΝΔ 2ος γύρος: Τι αποκάλυψε ο Μεϊμαράκης για τις συζητήσεις του με τον Καραμανλή

Εκλογές ΝΔ 2ος γύρος: Τι αποκάλυψε ο Μεϊμαράκης για τις συζητήσεις του με τον Καραμανλή

Για τον υποψήφιο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, το κόμμα είναι των πολιτών και δεν ανήκει σε κανέναν. «Αυτός που θα εκλεγεί θα είναι ο πρώτος των ίσων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μίλησε για όλους και για όλα. Βέβαια, στην ερώτηση για το αν έχει επικοινωνία με τον πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, απάντησε με… ελιγμούς: «Συνομιλώ με βουλευτές και άλλων κομμάτων, αλλά αυτό δεν σημαίνει πολιτική στήριξη. Μπορεί να πούμε τις πολιτικές μας ανησυχίες αλλά δεν θα υπάρχει πολιτικό συμπέρασμα».

Όπως αποκάλυψε, πάντως, τον Απόστολο Τζιτζικώστα δεν τον πήρε ούτε για Χρόνια Πολλά.

Είπε χαρακτηριστικά: «Ενόψει της 10ης Ιανουαρίου δεν είναι πρέπον να το κάνω».

Γιατί σύμφωνα με τον υποψήφιο πρόεδρο της ΝΔ: «Δεν πρέπει να φανεί ότι κάνω συναλλαγή, ανοίγω πόρτες και ζητώ στήριξη. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να οδηγηθεί ένα τόσο μεγάλο ποσοστό όπως αυτό που συγκέντρωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας».

Θα ήθελε να τον πάρει τηλέφωνο για να του πει Χρόνια Πολλά αλλά «θεώρησα ότι αυτό θα παρεξηγηθεί». Δεσμεύθηκε, πάντως, ότι: «Την επόμενη φορά, αν έχω εκλεγεί, θα τον επισκεφτώ ως επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Τα –ικός θα εξαφανιστούν…»

Υποστήριξε πως: «Δεν υπάρχει έντονη ιδεολογική διαφορά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά μόνο στον τρόπο εφαρμογής ορισμένων πολιτικών ζητημάτων. Δεν αποδέχομαι χαρακτηρισμούς ότι η ΝΔ ανήκει στον δείνα ή στον τάδε. Τα -ικός θα εξαφανιστούν ή θα ελαχιστοποιηθούν. Εγώ θα είμαι πρόεδρος που θα με επηρεάζουν οι ικανότητες και τα προσόντα». Προσόντα όχι απαραίτητα ηλικιακά, καθώς όπως είπε: «Εγώ την ανανέωση μόνο με ηλικιακά κριτήρια δεν την αποδέχομαι».

Θα έδινε το χρίσμα του αντιπροέδρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.

«Εγώ είχα πει ότι αν ήμουν δεύτερος δεν θα πήγαινα σε δεύτερο γύρο και ότι ο δικός μου ρόλος θα ήταν απλά συμβουλευτικός ως απλός στρατιώτης. Άλλωστε δεν μπορούσα να επιδιώκω κάποια θέση γιατί εγώ δεν πιστεύω στους αντιπροέδρους. Με το να είσαι υποψήφιος πρόεδρος, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι προηγείσαι όλων των άλλων στην αξιολόγηση του προέδρου. Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι “θα συμβουλεύομαι τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη” και τον ευχαριστώ γι' αυτό. Όποιος δηλώνει υποψήφιος πρόεδρος δεν σημαίνει προβάδισμα. Αυτό κατακτάται μέσα από την πορεία», τοποθετήθηκε ο ίδιος.

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος που πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απάντησε μεταξύ άλλων πως: «Πολλές είναι οι προτάσεις που θα ψηφιστούν και από βουλευτές άλλων κομμάτων. Πιστεύω ότι ο πατέρας του θα του έχει μεταβιβάσει την κοινοβουλευτική του εμπειρία ότι αυτή είναι η διαδικασία στην οποία οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση και δεν επιτρέπεται να υπάρχει κομματική πειθαρχία».

Η Νέα Δημοκρατία που «ονειρεύεται» ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι ένα «κόμμα που θα διασφαλίσει πλήρως την αξιοκρατία και θα προχωρήσει στην ανανέωση των προσώπων και των δομών». Σύμφωνα με τον ίδιον, το μοντέλο που λειτουργούσε στο παρελθόν με τοπικές, νομαρχιακές, περιφερειακές, θεματικές οργανώσεις είναι το μοντέλο που θα βοηθήσει τη Νέα Δημοκρατία να γίνει ένα σύγχρονο λαϊκό κόμμα.

Καυστικός για τα οργανωτικά προβλήματα του πρώτου γύρου των εκλογών στη Νέα Δημοκρατία, τόνιζε ότι θα έπρεπε να είχαν κλείσει οι εγγραφές στις 10 Νοεμβρίου ώστε να μην υπάρχουν οι ουρές και το πρόβλημα με τα 3 ευρώ.

Όπως και να’ χει, ο ίδιος πιστεύει για το αποτέλεσμα που θα βγάλει ο δεύτερος γύρος εκλογών πως: «Δεν θα υπάρχουν νικητές ή ηττημένοι. Απλά θα έχουμε εκλέξει εκείνον που θα οδηγήσει τη ΝΔ και θα βάλει τη δική του σφραγίδα στο κόμμα».

Όχι στη συναλλαγή με τον ΣΥΡΙΖΑ της λογικής «τόσα μου ψηφίζεις και τόσα σου ψηφίζω».

Αυτή είναι η θέση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη που ανέφερε ως παράδειγμα το θέμα χωρισμού Εκκλησίας - Κράτους.
Επιπλέον ξεκαθάρισε πως: «Δεν θα ψηφίσουμε τα μέτρα για το ασφαλιστικό γιατί είναι μέτρα υφεσιακά», ότι δεν τον απασχολεί καθόλου το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης.

«Αν δεν τα καταφέρει ο Τσίπρας οφείλει να παραιτηθεί και να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα», υποστήριξε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Σχετικές ειδήσεις