ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κεντροδεξιά και το Στοίχημα της Ανόρθωσης

Η Κεντροδεξιά και το Στοίχημα της Ανόρθωσης

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδας, από την πρώτη στιγμή της ιδρύσεώς του τοποθετήθηκε αμετακίνητα στο χώρο της Κεντροδεξιάς. Με την ιδρυτική του διακήρυξη, όχι μόνο διατράνωσε την προσήλωσή του στις ιδρυτικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίαςη οποία, εκείνη την εποχή τις είχε απεμπολήσει χάριν των «μνημονιακών» περιπτύξεων της τότε ηγεσίας της, αλλά και κατά τρόπο κατηγορηματικό πρόβαλε την ανάγκη της υπεράσπισής τους, σε μια περίοδο που από πολλές πλευρές ακούγονταν φωνές εγκατάλειψης ή έστω αποσιώπησής τους, για λόγους σκοπιμότητας ή κοντόφθαλμων (όπως αποδείχθηκε) πολιτικών επιδιώξεων.

Εμφατικά τόνισε την αμετάθετη πίστη του στην άρρηκτη συνύφανση της Δημοκρατίας με την Κοινωνική Δικαιοσύνη, και χωρίς περιστροφές κατήγγειλε κάθε απόκλιση ή απόπειρα νόθευσής τους από τα μέτρα και τις πολιτικές που υιοθετούσε η τότε κυβέρνηση. Στην αρχή, με τη στάση μας, κάποιους ενοχλήσαμε. Στην πορεία, όμως, δικαιωθήκαμε. Σύντομα επιβεβαιώθηκε ότι η μονομέρεια και η αναποτελεσματικότητα των πολιτικών που ακολουθούνταν, οδηγούσε σε αδιέξοδο. Και οδήγησε. Με αποτέλεσμα η ιστορική παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να οδηγηθεί σε εκλογικά και δημοσκοπικά «χαμηλά», πρωτοφανή στα χρονικά της και να υποστεί αλληλοδιάδοχες πολιτικές ήττες.

Το «καμπανάκι» του «συναγερμού» που έγκαιρα είχαμε σημάνει, και με ευκολία κάποιοι προσπερνούσαν, αποδείχθηκε – δυστυχώς, «προφητικό». Σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα, η μεγάλη φιλελεύθερη και δημοκρατική παράταξη είδε να της γυρνούν την πλάτη πολίτες και κοινωνικές κατηγορίες που αποτελούν σάρκα από τη σάρκα της. Να την εγκαταλείπουν παραδοσιακοί της ψηφοφόροι, που ως τότε είχαν ταυτίσει τις πολιτικές επιλογές τους μαζί της. Και από μια μεγάλη πλειοψηφική παράταξη, είδε μπροστά της το φάσμα του κινδύνου να μετατραπεί σε μια μικρομεσαία πολιτική δύναμη. Οι εξελίξεις, ωστόσο, δεν σταματούν.

Μπροστά στα αλλεπάλληλα εκλογικά σοκ - συνεπενεργούσης και της αδυναμίας της κυβέρνησης της «πρώτης φοράς Αριστερά» να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια κρίση που δείχνει τελικά να την «καταπίνει» - η παράταξη αφυπνίστηκε. Η μαζική συμμετοχή οπαδών και φίλων της Νέας Δημοκρατίας στον Α’ γύρο για την εκλογή προέδρου του κόμματος στις 20 Δεκεμβρίου 2015, υπήρξε ένα συγκλονιστικό μήνυμα προς «πάσα κατεύθυνση». Απέδειξε πρωτίστως τη στέρεα κοινωνική βάση και τις εδραίες πολιτικές αναφορές που διαθέτει στην Ελληνική κοινωνία η ευρύτερη Κεντροδεξιά. Και κατέδειξε με τρόπο ξεκάθαρο ότι η πραγματική και βιώσιμη έξοδος της χώρας από την πρωτόγνωρη κρίση που διέρχεται, περνάει από την Κεντροδεξιά. Αφού μόνη αυτή διαθέτει την ιδεολογική υποδομή και το πλαίσιο πολιτικών θέσεων που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ένα νέο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Ρεαλιστικό και αξιόπιστο. Ικανό να κινητοποιήσει τις δημιουργικές δυνάμεις της Ελληνικής κοινωνίας και να φέρει την «επόμενη ημέρα».

Ο σημερινός Β’ γύρος για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, δείχνει να κλείνει έναν κύκλο και ν’ ανοίγει έναν καινούργιο. Το κόμμα που δεσπόζει στην Κεντροδεξιά, με τη νέα του ηγεσία, διδαγμένο από τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος και ενισχυμένο από τη στήριξη των πολιτών, οφείλει να κάνει χωρίς αναβολές το επόμενο βήμα. Να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, να σαλπίσει ένα νέο προσκλητήριο ελπίδας για την έξοδο της χώρας από την κρίση και να θέσει τις βάσεις για να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα που έχει μπροστά του: τη μεταμνημονιακή Ανόρθωση. Αντλώντας από τις πηγές της ιδρυτικής του ιδεολογίας, να επικαιροποιήσει όπου χρειάζεται τις θέσεις του στα νέα δεδομένα που δημιούργησε στην Ελληνική κοινωνία η κρίση και με βάση αυτά να διαμορφώσει (και να εφαρμόσει) ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης για την Ελλάδα του Αύριο. Χωρίς αμφιταλαντεύσεις. Χωρίς παλινωδίες. Χωρίς καθυστερήσεις. Με σαφές χρονοδιάγραμμα. Ξεκάθαρους στόχους. Ορατά και ψηλαφητά αποτελέσματα. Αυτή τη φορά, μάλιστα, να φροντίσει να το κάνει χωρίς καν να αφήσει περιθώρια υποψίας για ενδεχόμενο πισωγύρισμα στις καταστάσεις που μας οδήγησαν έως εδώ, αλλά και υποτροπής στις συνθήκες που επέτρεψαν – δυστυχώς – στη χώρα να φτάσει στο σημερινό κατάντημα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση πολιτικής ανασύνθεσης της Κεντροδεξιάς, με βάση την ιδρυτική ιδεολογική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας και επιδίωξη την Ανόρθωση της χώρας, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις. Με τη συνέπεια, που διακρίνει τις τοποθετήσεις του και τη μαχητικότητα με την οποία υπεραμύνθηκε όλα αυτά τα (δύσκολα) χρόνια των ιδεολογικών αρχών της παράταξης, θα λειτουργήσει ως ο θετικός καταλύτης, αλλά και ο επιταχυντής εξελίξεων που εν τέλει θα συντελέσουν στον κοινό μας σκοπό: να βγει η πατρίδα μας από την κρίση, να Ανορθωθεί η Ελληνική κοινωνία, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

Για μια ακόμη φορά, η ευθύνη της Κεντροδεξιάς απέναντι στον τόπο και την ιστορία της, είναι μεγάλη. Και οφείλει να ανταποκριθεί. Μαζί με την Ελληνική κοινωνία, με την Ελληνική κοινωνία, να τολμήσει να προχωρήσει μπροστά. Με ριζοσπαστικές αποφάσεις όπου χρειάζεται, με γενναίες μεταρρυθμίσεις εκεί που απαιτείται, με τομές και ρήξεις όπου τα πράγματα το επιτάσσουν, προπάντων όμως με σαφή στρατηγική, η Κεντροδεξιά έχει χρέος να κάνει πράξη την Ανόρθωση της Ελλάδας και της Ελληνικής κοινωνίας. Να φέρει ξανά το δικαίωμα στην ελπίδα σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, και το δικαίωμα στο όνειρο στη νέα γενιά της πατρίδας μας.

Και θα τα καταφέρει. Αρκεί, να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς συνθηκολογήσεις, χωρίς τον εγκλωβισμό σε αναχρονιστικά στερεότυπα και καταδικασμένες συνήθειες που τόσο ακριβά πληρώσαμε όλες και όλοι σε αυτή τη χώρα και σε αυτό το χώρο.

Σχετικές ειδήσεις