ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωράκης: Οι μεγαλοστομίες δε σε κάνουν μεταρρυθμιστή

Θεοδωράκης: Οι μεγαλοστομίες δε σε κάνουν μεταρρυθμιστή

Από το βήμα της εκδήλωσης που οργάνωσε το Ποτάμι με τίτλο: «Κόβουμε Σπατάλες - Κόβουμε Φόρους», ο Σταύρος Θεοδωράκης απηύθυνε πρόσκληση στον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να συζητήσουν για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο.

«Οι μεγαλοστομίες δε σε κάνουν μεταρρυθμιστή» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού και πρόσθεσε: «Θα μπορούσε η κριτική μας προς την κυβέρνηση να ήταν πιο λιτή. Θα αρκούσε να ανακοινώναμε τα ονόματα και τα βιογραφικά, των προέδρων και των διευθυντών, που διορίζει ο κ. Σκουρλέτης, τους συγγενείς των συντρόφων του βουλευτών».

«Ποιοι είναι οι άνθρωποι που σήμερα μας κυβερνούν; Είναι - με ελάχιστες εξαιρέσεις - οι μέτριοι υπάκουοι υπάλληλοι ενός κομματικού μηχανισμού», ανέφερε ο κ Θεοδωράκης και διατύπωσε τις βασικές αρχές που προτείνει το Ποτάμι ώστε να εξαλειφθεί το κομματικό κράτος:

-Διορισμοί παντού μόνο με διαγωνισμούς και υπό την επίβλεψη του συνταγματικά κατοχυρωμένου ΑΣΕΠ.

-Να καταργηθούν οι κομματικοί Γενικοί Γραμματείς.

-Να περιοριστούν - μέχρι εκμηδένισης - οι σχέσεις των κομμάτων με το δημόσιο και να μπει μαχαίρι στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων σε κόμματα και βουλευτές.

-Αξιολόγηση όλων των θέσεων και όλων των προσώπων του δημοσίου τομέα, κεντρικής και αποκεντρωμένης διοίκησης, με αδιάβλητα κριτήρια.

Η εκδήλωση που οργάνωσε το Ποτάμι έγινε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Athens Hilton Money Show 2016 και στη διάρκεια της τοποθετήθηκαν στελέχη του κόμματος προτείνοντας εναλλακτικούς δρόμους στις αδιέξοδες πολιτικές της κυβέρνησης, ιδίως σε θέματα, όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το «νοικοκύρεμα» του δημοσίου τομέα.

Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού στην εισαγωγική ομιλία του ανέφερε ότι το πελατειακό κράτος «δεν είναι ένα από τα προβλήματα της χώρας- είναι το απόλυτο πρόβλημα, καθώς καθορίζει: την ποιότητα των θεσμών και της δημοκρατίας, την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική πολιτική, όπως επίσης και την εθνική ανεξαρτησία και την ποιότητα της σχέσης της χώρας μας με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».

Στη δική του παρέμβαση ο Χάρης Θεοχάρης, αναφέρθηκε στη διαχρονική αποτυχία της φορολογικής πολιτικής και του φορολογικού συστήματος και πρότεινε- μεταξύ άλλων- να περιοριστούν οι αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία και να απλοποιηθούν οι φορολογικές διαδικασίες λέγοντας: «Η φορολογία πρέπει να χρησιμοποιηθεί αφενός ως μέσο σταθεροποίησης και αύξησης των δημοσίων εσόδων ώστε το κράτος να είναι σε θέση να ασκεί τις πολιτικές του, αλλά πρέπει να ενισχυθεί και ο ρόλος του φορολογικού συστήματος ως κίνητρο για ενίσχυση δυναμικών κλάδων, για επένδυση και αποταμίευση».

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη, υπεύθυνη του τομέα Εργασίας, από την πλευρά της αναφέρθηκε εκτενώς στο μείζον ζήτημα του ασφαλιστικού παρομοιάζοντας το με «Κουβανέζικη λιμουζίνα», όπως είπε, καθώς μοιάζει, όπως είπε, «με μεγάλη, άλλοτε πολυτελή, σακαράκα παλιάς τεχνολογίας που κάθε τόσο μένει στο δρόμο - σαν λιμουζίνα που κυκλοφορεί ακόμα στους δρόμους της Αβάνας». Ανέλυσε την πρόταση του Ποταμιού, όπου κυριαρχεί το μοντέλο τριών πυλώνων. «Ένα τέτοιο μοντέλο διακρίνει τους ρόλους της κοινωνικής και επαγγελματικής αλληλεγγύης. Ιεραρχεί προτεραιότητες και αφήνει πεδίο ευελιξίας για αποκλίσεις από το μέσο όρο, χωρίς αυτές να επιβαρύνουν τρίτους. Στην πλήρη ανάπτυξή του το σύστημα αυτό, αντικαθιστά το σύνολο της σημερινής προστασίας γήρατος, εξασφαλίζοντας ποσοστό αναπλήρωσης γύρω στο 70% των τελικών αποδοχών, παρόμοιο με τα ισχύοντα στην ΕΕ. Σε ένα τέτοιο σύστημα, χωρίς να περιορίζεται η συνολική προστασία, ο κρατικός πυλώνας είναι σημαντικά μικρότερος από σήμερα», είπε.

Ο Δημήτρης Γκιόκας, συντονιστής του τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέπτυξε τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να κοπούν σπατάλες του Δημοσίου, ώστε με αυτή την εξοικονόμηση να γίνει ισόποση μείωση φόρων. Πρότεινε: Συγχωνεύσεις - Καταργήσεις οργανισμών, μείωση κτιριακών εξόδων, κατάργηση των μετακλητών υπαλλήλων και τη μείωση κατά 50% των αποσπασμένων, όπως επίσης και μείωση της γραφειοκρατίας. Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση 800 εκατομμυρίων ευρώ και αντίστοιχη μείωση ισόποσων φόρων.

Ο Παναγιώτης Βλάχος, επικεφαλής της πολιτικής κίνησης «Μπροστά» και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Vouliwatch.gr με την ομιλία του ανέπτυξε διεξοδικά τις επιπτώσεις του κομματισμού και του πελατειασμού στην επιχειρηματικότητα, ιδίως των νέων.

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν και ο Τέλης Πέππας, αγρότης - επιχειρηματίας, ο οποίος στάθηκε στις αδικίες που βιώνουν σήμερα οι αγρότες, από την φορολογία έως την ανυπαρξία ταυτοποίησης των Ελληνικών προϊόντων αλλά και η Αλεξάνδρα Μιμίκου, επιχειρηματίας από το χώρο της ζαχαροπλαστικής, η οποία αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ως εξαγωγέας και ως άνθρωπος που δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα.

Σχετικές ειδήσεις