ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάρβαρντ: Τραγική η διαπραγμάτευση Τσίπρα

Χάρβαρντ: Τραγική η διαπραγμάτευση Τσίπρα

Διεθνώς ρεζίλι έγινε για ακόμη μία φορά η χώρα μας εξαιτίας του τρόπου που ασκεί την πολιτική της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα την ετήσια λίστα με τις δέκα χειρότερες διαπραγματεύσεις που έγιναν το 2015 και στην πρώτη θέση φιγουράρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η διαπραγμάτευση που έκανε με τους δανειστές.

ΤΟΥΣ ΠΗΡΑΝ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Ο αρμόδιος καθηγητής του αμερικανικού πανεπιστημίου Ρόμπερτ Μονούκιν αιτιολόγησε την κατάταξη αυτή στο γεγονός ότι η κυβέρνηση του «πρώτη φορά Αριστερά», αν και αρχικά έδωσε την αίσθηση ότι θέλησε να διαπραγματευτεί σωστά με τους Ευρωπαίους εταίρους, εν συνεχεία «ξεχείλωσε» τη ρητορική της, είτε μέσω της «δημιουργικής ασάφειας» του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, είτε διά της απόφασης του Αλέξη Τσίπρα να οδηγήσει τη χώρα σε ένα δημοψήφισμα, το οποίο, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων δεν είχε κανένα απολύτως νόημα.

Για την ιστορία, πρέπει να σημειωθεί πως η τοποθέτηση του δρ. Μονούκιν δεν θα πρέπει να λαμβάνεται «ελαφρά τη καρδία». Ο Αμερικανός ακαδημαϊκός είναι ιδιαίτερα γνωστός στη διεθνή αγορά, με πλούσια βιβλιογραφία και έχει διαδραματίσει πολλάκις συμβουλευτικό ρόλο σε διαπραγματεύσεις κρισίμων γεγονότων, όπως το Μεσανατολικό αλλά και η εθνοτική διαμάχη μεταξύ Βαλλόνων και Φλαμανδών στο Βέλγιο.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο Μονούκιν χωρίζει την ελληνική διαπραγμάτευση με τους δανειστές σε δύο περιόδους. Η πρώτη περίοδος ξεκινά μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στην εξουσία και διαρκεί μέχρι το τέλος Φλεβάρη, όταν η κυβέρνηση κατόρθωσε να «κλειδώσει» την επιμήκυνση του δευτέρου Μνημονίου. «Σε εκείνη τη φάση πίστευα ότι ο κ. Τσίπρας και κ. Βαρουφάκης έκαναν μία καλή διαπραγμάτευση», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ακαδημαϊκός.

Τα χειρότερα για την Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή του Χάρβαρντ, ξεκίνησαν αμέσως μετά, όταν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση ανέλαβε ο Γ. Βαρουφάκης. «Διαφήμιζε τον εαυτό του ως έξυπνο και ειδικό στη θεωρία των παιγνίων και έφτιαχνε μία κατάσταση στην οποία η Τρόικα θα υπαναχωρούσε, κάτι το οποίο δεν έγινε τελικά», σημείωσε ο Μονούκιν.

Τόσο η «δημιουργική ασάφεια» όσο και τα περίεργα – και πολλές φορές διφορούμενα - σχόλια που αναρτούσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόσο στο προσωπικό του ιστολόγιο όσο και στο twitter, ήταν αρκετά, ώστε να τον καταστήσουν «κόκκινο πανί» για τους εκπροσώπους της τότε τρόικας.

Ο ίδιος ήταν εκείνος που κατόρθωσε να πείσει τον πρωθυπουργό να παίξει με τους δανειστές το παιχνίδι της μετωπικής σύγκρουσης (chicken game), εκτιμώντας ότι οι Ευρωπαίοι θα υπαναχωρούσαν πρώτοι. «Γι’ αυτό ακριβώς οι διαπραγματεύσεις κράτησαν τόσο πολύ», υπογράμμισε ο Μονούκιν.

Η «τραγική ιδέα» του δημοψηφίσματος

Ο καθηγητής του Χάρβαρντ σημείωσε, εξάλλου, ότι παραξενεύτηκε από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να οδηγήσει τη χώρα στη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Η δήλωση του ήταν χαρακτηριστική: «Ήταν μία τραγική ιδέα. Οι πολίτες δεν πρέπει να παίρνουν τέτοιες πολιτικές αποφάσεις, ειδικά όταν το ερώτημα είναι τόσο τεχνικό. Μου φάνηκε πολύ περίεργο ότι η ελληνική κυβέρνηση πίστεψε ότι ένα “όχι” θα έκανε τους Ευρωπαίους να της δώσουν περισσότερη ελαστικότητα».

Κατά τον ίδιο, το δημοψήφισμα οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση να απολέσει όλα τα διαπραγματευτικά χαρτιά της, αφού οι ξένες αγορές είχαν αποφασίσει ότι ακόμα και αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, αυτό δεν θα είχε άμεσες οικονομικές επιπτώσεις στη Δύση. «Η ελληνική οικονομία δεν είναι τόσο σημαντική, όπως φάνηκε, στην παγκόσμια οικονομία», είπε ο ειδικός στις διαπραγματεύσεις καθηγητής.

Η απελπισία των κυβερνώντων οδήγησε στη χειρότερη συμφωνία

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Μονούκιν, η πορεία των διαπραγματεύσεων από εκεί και πέρα ήταν προδιαγεγραμμένη: η θεωρία των παιγνίων του Βαρουφάκη και το «chicken game» κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα ο τότε υπουργός Οικονομικών να παραιτηθεί.

«Για μένα ήταν εντυπωσιακό ότι ο Βαρουφάκης κατέληξε να παραιτηθεί αμέσως μετά το δημοψήφισμα, απόδειξη ότι ο κ. Τσίπρας ήταν διστακτικός ως προς την έξοδο της χώρας από το ευρώ», είπε.

«Τελικά, η ελληνική κυβέρνηση κατέληξε με μία χειρότερη συμφωνία γιατί ήταν περισσότερο απελπισμένη. Το δημοψήφισμα ως απειλή απέτυχε γιατί η κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να αντέξει τις συνέπειες μιας εξόδου από το ευρώ», πρόσθεσε ο δρ. Μονούκιν.

Σχετικές ειδήσεις