ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σκληρό πόκερ» Μητσοτάκη - Τσίπρα με φόντο τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας

«Σκληρό πόκερ» Μητσοτάκη - Τσίπρα με φόντο τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας

Το Μαξίμου την παρουσιάζει ως μια συνάντηση που αποτελεί συνταγματική επιταγή. Η Συγγρού την χαρακτηρίζει ως «εθιμοτυπική», υποβιβάζοντας, κατά κάποιο τρόπο, τη σημασία της. Σε κάθε περίπτωση, το σημερινό ραντεβού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη στις 15:00, είναι σίγουρα κάτι πολύ παραπάνω από όλα αυτά.

Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου

Η ατζέντα των θεμάτων που θα απασχολήσει τους δύο πολιτικούς άνδρες είναι γεμάτη «καυτά» θέματα: Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η διοικητική μεταρρύθμιση, η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), η αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά και η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα τεθούν επί τάπητος κατά το ραντεβού των δύο πολιτικών, που εδώ και μέρες ξιφουλκούν ο ένας έναντι του άλλου, σε κάθε ευκαιρία δήλωσης ή τοποθέτησης.

Ο «άγνωστος χ» στην παρούσα συνάντηση παραμένει η λέξη «συναίνεση». Και τούτο γιατί ήδη ο νέος πρόεδρος της ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δώσει «α λα καρτ» συναίνεση σε όσα θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πόσω δε μάλλον για το νέο Ασφαλιστικό.

Κατευνασμός και πρόκληση

Σε ρόλο μάλλον κατευναστικό, πηγές του Μαξίμου ανέφεραν χθες, Δευτέρα (18/01/2016) πως «παρά το γεγονός ότι η ΝΔ έχει ανεβάσει τους τόνους, η αντιπαράθεση είναι μεταξύ πολιτικών κι όχι προσώπων».

«Στη Δημοκρατία ο πρωθυπουργός οφείλει να συνομιλεί απευθείας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πράγμα που δεν συνέβαινε στο παρελθόν», υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Επί της ουσίας, στο σημερινό ραντεβού ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει σε πρώτη φάση να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη, επιδιώκοντας να μετρήσει τις δυνάμεις του απέναντι στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο.

Ο κρυφός «άσσος» στο μανίκι του πρωθυπουργού ακούει στ’ όνομα «πρόκληση»: Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να προκαλέσει τον κ. Μητσοτάκη να λάβει ανοικτά θέση απέναντι σε κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό των συντάξεων και ήδη αυτό δρομολογείται μέσω της διενέργειας προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή, όπου εκεί αμφότεροι θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους.

«Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να απαντήσει με σαφήνεια και πειστικό τρόπο ποια είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, να εξηγήσει αν συμφωνεί με την πρόταση των δανειστών για μειώσεις στις συντάξεις ή αν αποδέχεται την πρόταση της κυβέρνησης που στόχο έχει να αποτρέψει νέες μειώσεις στις συντάξεις», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Αυτό, όμως, φαίνεται να είναι και το μοναδικό χαρτί που έχει στα χέρια του, μέχρι στιγμής, ο 41χρονος πολιτικός, ο οποίος βρίσκεται ήδη επικεφαλής της δεύτερης κυβέρνησης της Αριστεράς και παραμένει αντιμέτωπος με τις απαιτήσεις των δανειστών και του «Μνημονίου 3».

Αυστηρή ηπιότητα και «σκληρό ροκ»

Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία δείχνει να μην έχει λόγο να βιάζεται, για να μπει σε αυτό το «γαϊτανάκι» της πρόκλησης. Μάλιστα, η Συγγρού είχε φροντίσει ήδη από χθες να χαρακτηρίσει τη συνάντηση των δύο πολιτικών ως καθαρά «εθιμοτυπική».

Κατά τα λοιπά, επισήμαναν πως ο κ. Μητσοτάκης θα εκφράσει την ανησυχία του για την πορεία της χώρας, ενώ ως προς το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο πρόεδρος της ΝΔ θα ζητήσει να υπάρξει συνεννόηση: Δηλαδή, να η μία πλευρά τα άρθρα που θα προτείνει η άλλη, ώστε η επόμενη Βουλή, που θα είναι αναθεωρητική, να χρειάζεται απλή πλειοψηφία για την αναθεώρηση των άρθρων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα κρατήσει, κατά πάσα πιθανότητα ήπιους τόνους, προετοιμάζοντας, ωστόσο την τακτική του «σκληρού ροκ» κατά την πρώτη επίσημη αντιπαράθεσή του με τον πρωθυπουργό μέσα στη Βουλή.

Η πολιτική κόντρα παίρνει «φωτιά» από εδώ και στο εξής και κανείς δεν μπορεί να αγνοεί τις παραμέτρους του. Θυμίζει, λίγο ή πολύ, μια παρτίδα πόκερ: εκείνος που θα βιαστεί να αποκαλύψει γρηγορότερα τα χαρτιά του, είναι αυτός ακριβώς που θα χάσει το παιχνίδι.

Το ζήτημα είναι πως χρόνος δεν περισσεύει για κανέναν από τους δυο. Πόσω δε μάλλον για μια ολόκληρη χώρα που καλείται να ξαναπεράσει για ακόμη μία χρονιά τον ακανθώδη δρόμο που της έχουν στρώσει οι δανειστές της...

Σχετικές ειδήσεις