ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νικολόπουλος: Η Βουλή να συνεχίσει την προσπάθεια διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών

Νικολόπουλος: Η Βουλή να συνεχίσει την προσπάθεια διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών

Συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη (20/01/2016) στην Βουλή η Διακομματική Επιτροπή για την διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών, στην οποία πήρε μέρος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης τα μέλη της επιτροπή είχαν ενημέρωση από τον Γ. Λαζουρά, Πρόεδρο του ΔΣ Δικτύου Μαρτυρικών Χωριών και Πόλεων της Ελλάδος, περιόδου 1940-1945 «Ελληνικά Ολοκαυτώματα».

Ο Νίκος Νικολόπουλος μετά το τέλος της συνεδρίασης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών προς το Ελληνικό δημόσιο και προς το Ελληνικό λαό συνιστά, αναντίρρητα, εθνικό ζήτημα και επειδή αποτελεί πανθομολογούμενη παραδοχή η ανάγκη ενεργοποίησης και του Κοινοβουλίου στην υπόθεση αυτή, για τους λόγους αυτούς το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος συμμετέχει ενεργά και ουσιαστικά στην κοινή προσπάθεια.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος και σήμερα συμμετείχε δια του Προέδρου του, Ανεξάρτητου Βουλευτή Αχαΐας κ. Νικόλαου Νικολόπουλου στην Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, διεκδίκηση οφειλόμενων αποζημιώσεων, επανορθώσεων, της αποπληρωμής του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και της επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο, επισημαίνοντας την ολιγωρία των κυβερνήσεων να διεκδικήσουν αυτό το ιστορικό χρέος, κινητοποιήθηκε ήδη από το 2012, προκειμένου να οργανωθεί συγκροτημένα και κοινοβουλευτικά η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.

Οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες πιστεύουμε ότι oι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό από τις θηριωδίες και τις καταστροφές που διέπραξαν οι ναζιστικές δυνάμεις επί Γερμανικής Κατοχής, από τον σφετερισμό αρχαιολογικών θησαυρών από τις κατοχικές δυνάμεις αλλά και από το αναγκαστικό δάνειο που υποχρεώθηκε να δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος στο Τρίτο Ράιχ συγκροτούν απαράγραπτη υποχρέωση, χρέος ιστορικό, ηθικό, νομικό και οικονομικό προς τον λαό μας, αλλά και προς την ανθρωπότητα.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος απαιτεί η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου να μπει μπροστά για τη διεκδίκηση των οφειλομένων και τη συστράτευση και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων και διεθνών οργανισμών. Επίσης η Βουλή πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια, προς το σκοπό αυτό με την πραγματοποίηση επαφών με άλλα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα που έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες περιπτώσεις, καθώς και της διοργάνωσης συνεδρίων και διαλέξεων για το ζήτημα αυτό».

Σχετικές ειδήσεις