ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χουντής: Oι προμήθειες των ελληνικών τραπεζών σε κάρτες και συναλλαγές είναι ληστρικές

Χουντής: Oι προμήθειες των ελληνικών τραπεζών σε κάρτες και συναλλαγές είναι ληστρικές

«Ληστρικό» χαρακτηρίζει το ύψος της προμήθειας που επιβάλλουν οι ελληνικές τράπεζες στις κάρτες και στις διατραπεζικές συναλλαγές σε βάρος καταναλωτών και επιχειρήσεων ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής και ζητά την άμεση μείωση τους.

Σε ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κατέθεσε χθες, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ σημειώνει, ότι οι προμήθειες που εισπράτουν οι ελληνικές τράπεζες είναι έως και δέκα φορές μεγαλύτερες από το πλαφόν που επιβάλλει ο Κανονισμός 751/2015 της ΕΕ, που έχει τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Δεκέμβρη.

Ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του, παραθέτει στοιχεία έρευνας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, από την οποία προκύπτει ότι, όταν πελάτης χρησιμοποιεί κάρτα, χρεωστική ή πιστωτική, οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται με προμήθεια επί της συναλλαγής 0,5 - 3% και άνω, ενώ ο Κανονισμός 751/2015 επιβάλλει ανώτατη προμήθεια στις συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, 0,3% και 0,2% αντίστοιχα.

Επιπλέον, σημειώνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής, οι προμήθειες υπολογίζονται συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, καθιστώντας την χρέωση ακόμη πιο δυσβάσταχτη. Πέραν αυτών, «μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων χρεώνεται ακόμη και για κάθε πράξη συναλλαγής, αλλά και για τη μεταφορά των χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης». «Για διατραπεζική μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό χρεώνονται 2 έως και πάνω από 10 ευρώ, για ποσά 100-1.000 ευρώ» όπως τονίζει ο Νίκος Χουντής.

Επισηαμίνει, επίσης, ότι «τα Capital Controls εκτόξευσαν τη χρήση καρτών, «αφού αποτελεί μονόδρομο για τους καταναλωτές και δυστυχώς ευκαιρία αθέμιτης κερδοσκοπίας των τραπεζών» και ερωτά την Κομισιόν α) σε ποιες άμεσες ενέργειες έχει προβεί προς την Τράπεζα της Ελλάδας και την ελληνική κυβέρνηση για να σταματήσει η παράνομη τιμολόγηση των τραπεζών, βάσει του Κανονισμού 751/2015, και β) εm ποιο τρόπο οι ενώσεις καταναλωτών μπορούν να απαιτήσουν εφαρμογή του Κανονισμού και αποζημίωση για παράνομες χρεώσεις».

Σχετικές ειδήσεις