ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στη Λευκωσία

Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στη Λευκωσία

Η Τριμερής σύνοδος θα περιλαμβάνει κατ' ιδίαν και διευρυμένες διμερείς συνομιλίες (Ελλάδα-Κύπρος, Κύπρος-Ισραήλ), καθώς επίσης και τριμερείς συναντήσεις, κατ' ιδίαν μεταξύ των ηγετών και σε διευρυμένη σύνθεση.

Η σύνοδος αναμένεται να ολοκληρωθεί με υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για διαχείριση υδάτων, κοινές δηλώσεις στον Τύπο και γεύμα.

Σχετικά με την Τριμερή Συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, αυτή αφορά τους τομείς της διασυνδεσιμότητας, της ενέργειας (φυσικό αέριο, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Ηλεκτρική ενέργεια), των μεταφορών, του τουρισμού, της επιστήμης και τεχνολογίας (με έμφαση στις νεοφυείς επιχειρήσεις - start ups), τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς και τον ευρύτερο οικονομικό τομέα.

Η σύνοδος θα περιλαμβάνει κατ' ιδίαν και διευρυμένες διμερείς συνομιλίες (Ελλάδα-Κύπρος, Κύπρος-Ισραήλ), καθώς επίσης και τριμερείς συναντήσεις, κατ' ιδίαν μεταξύ των ηγετών και σε διευρυμένη σύνθεση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησης με την Κύπρο, θα συζητηθούν επίσης οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ η σύνοδος αναμένεται να ολοκληρωθεί με υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για διαχείριση υδάτων, κοινές δηλώσεις στον Τύπο και γεύμα.

Ειδικότερα, μετά την τελετή υποδοχής κατά την άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, στις 9:20 θα υπάρξει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί η Διευρυμένη Διμερής Συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου.

Ακολουθεί η διευρυμένη διμερής συνάντηση Κύπρου - Ισραήλ και στις 11:30 πραγματοποιείται η Τριμερής συνάντηση Α. Τσίπρα - Ν. Αναστασιάδη - Μπ. Νετανιάχου και κατόπιν η Διευρυμένη Τριμερής Συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Για τις 13:10 έχουν προγραμματιστεί η τελετή υπογραφής και οι κοινές δηλώσεις και στις 13:40 το γεύμα.

Στην Κύπρο τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο υπουργός Υποδομών - Μεταφορών - Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας Κώστας Φωτάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η υπουργός παρά τω πρωθυπουργό - κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Σχετικές ειδήσεις