ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαδημούλης: Μικρότερη Σένγκεν ίσον καθόλου Σένγκεν

Παπαδημούλης: Μικρότερη Σένγκεν ίσον καθόλου Σένγκεν

Αυστηρή προειδοποίηση για τις επιπτώσεις που θα είχε μια συρρίκνωση ή ενδεχόμενη κατάρρευση της Συνθήκης Σένγκεν για την Ευρώπη των 28 απεύθυνε σήμερα, Παρασκευή (29/01/2016) ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Μιλώντας στο πλαίσιο της Επιτροπής ECON εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, σε συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, ο Δ. Παπαδημούλης είπε χαρακτηριστικά: «Κατάρρευση της Σένγκεν δεν θα κάνει ζημιά μόνο στη δημοκρατία, δεν θα τσαλαπατήσει μόνο δεσμεύσεις - τις οποίες όλα τα κράτη της ΕΕ έχουν αναλάβει έναντι και της υπογραφής τους στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη - πιθανή επαναφορά των συνοριακών ελέγχων θα κάνει τεράστια ζημιά και στην οικονομία».

Συμπλήρωσε δε: «Ακούμε κραυγές να λένε: "Απέτυχε η Σένγκεν, να τελειώνουμε με τη Σένγκεν - ή να κάνουμε μια μικρότερη Σένγκεν". Συμφωνώ με τον αρμόδιο Επίτροπο καθώς και με τον Πρόεδρο της Κομισιόν που υποστηρίζουν ότι "μικρότερη Σένγκεν ίσον καθόλου Σένγκεν

«Δεν μπορούμε να έχουμε μια Ευρώπη α λα καρτ - η οποία είναι καλή όταν δίνει αγροτικές επιδοτήσεις, καλή όταν χρηματοδοτεί μέσω των διαρθρωτικών ταμείων έργα ανάπτυξης και υποδομών, αλλά δεν θέλουμε να υλοποιούμε τις αποφάσεις της Ευρώπης, του Συμβουλίου, της Κομισιόν, του Ευρωκοινοβουλίου όταν πρόκειται να δώσουμε μια ενωμένη αποτελεσματική απάντηση στην προσφυγική κρίση», υπογράμμισε ο Δ. Παπαδημούλης.

Και πρόσθεσε: «Θα ήθελα επίσης χώρες που αντιμετωπίζουν έκτακτες δημοσιονομικές δαπάνες λόγω της προσφυγικής κρίσης, και η χώρα μου η Ελλάδα είναι μία από αυτές, καθώς δέχεται το 85% των προσφυγικών ροών, οι έκτακτες δημοσιονομικές δαπάνες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης να μην υπολογίζονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα».

Σχετικές ειδήσεις