Νικολόπουλος: Ο διπλασιασμός στο φόρο για τα ενοίκια αποτελεί «καταλήστευση» των ιδιοκτητών

Νικολόπουλος: Ο διπλασιασμός στο φόρο για τα ενοίκια αποτελεί «καταλήστευση» των ιδιοκτητών

Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος και απευθύνεται προς τον Υπουργό Οικονομικών αναφέρθηκε στον χαρακτηρισμό και την εκτίμηση της ΠΟΜΙΔΑ, σύμφωνα με την οποία ο διπλασιασμός του φόρου στα ενοίκια αποτελεί ωμή «καταλήστευση» των ιδιοκτητών.

Το κείμενο της ερώτησης του Ν. Νικολόπουλου έχει ως εξής:

«Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Ελλάδος συμφωνεί απόλυτα με την εκτίμηση αυτή, γιατί η κλίμακα της φορολογίας των ενοίκων και των λοιπών εισοδημάτων από ακίνητα θα προβλέπει φόρο αυξημένο από το 11% στο 15% για ετήσια μισθώματα και λοιπά εισοδήματα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ, φόρο αυξημένο από το 33% στο 35% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από το επίπεδο των 12.000 ευρώ και έως το επίπεδο 40.000 ευρώ και νέο συντελεστή μεταξύ 40% και 45% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ.

Για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα (ενοίκια κλπ) έως 12.000 ευρώ τον χρόνο, η προτεινόμενη νέα κλίμακα αυτοτελούς φορολόγησης υπολογίζεται ότι θα προκαλέσει αύξηση του φορολογικού βάρους κατά 36,36%. Συγκεκριμένα γι’ αυτούς τους φορολογούμενους η νέα κλίμακα προβλέπει συντελεστή φόρου αυξημένο από το 11% στο 15%. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ακινήτων με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, προερχόμενο αποκλειστικά από ενοίκια θα πληρώσει φόρο 1.500 ευρώ με την νέα κλίμακα, ενώ με την ισχύουσα πληρώνει 1.100 ευρώ.

Επίσης όσοι φορολογούμενοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητη περιουσία πάνω από 12.000 ευρώ και έως 40.000 ευρώ τον χρόνο θα πληρώσουν επιπλέον φόρο από 480 έως και 1.040 ευρώ το χρόνο. Σε ποσοστά οι φόροι που θα πληρώσουν θα είναι αυξημένοι από 9,85% έως και 36%.

Επιπλέον οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ από ενοίκια θα πληρώνουν φόρους αυξημένους άνω των 1.000 ευρώ τον χρόνο.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτά ο κ. Νικολόπουλος τον κ. Υπουργό να πληροφορηθεί τον λόγο για τον οποίο προχωρεί σε τέτοιες απαράδεκτες ρυθμίσεις, οι οποίες σαρώνουν τα πάντα και αφαιρούν κάθε ελπίδα και κάθε δυνατότητα από τους φορολογούμενους να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».