ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό - Τόσκας: Θα πείσουμε με προκηρύξεις τους πρόσφυγες να φύγουν από την Ειδομένη

Προσφυγικό - Τόσκας: Θα πείσουμε με προκηρύξεις τους πρόσφυγες να φύγουν από την Ειδομένη

«Θα μοιράσουμε προκηρύξεις στους πρόσφυγες στην Ειδομένη, που θα τους λέμε ότι θα πρέπει να μας εμπιστευθούν και να μεταφερθούν σε οργανωμένους καταυλισμούς», δήλωσε σήμερα, Πέμπτη (10/03/2016) ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Alpha 9,89», ο κ. Τόσκας είπε χαρακτηριστικά: «Οι ίδιοι οι άνθρωποι θα πειστούν και θα τους δώσουν, θα τους μοιράσουμε κάποια χαρτιά, κάποιες προκηρύξεις που θα τους λέμε ότι για να μπορέσουμε να τους υποστηρίξουμε θα πρέπει να μας εμπιστευθούν, δηλαδή να πάνε στους καταυλισμούς τους οργανωμένους και εκεί μπορούμε κι εμείς να τους δώσουμε κάποια βοήθεια».

Όπως είπε ο ίδιος, δεν υπάρχουν κρατικοί καταυλισμοί αλλά μια σειρά καταυλισμών πιο πίσω και πρόσθεσε: «Προτρέπουμε τους πρόσφυγες να παραμείνουν σε αυτή τη στοιχειώδη στέγη. Οι ίδιοι συνωστίζονται με την ελπίδα ότι θα περάσουν αλλά δεν μπορούν να περάσουν γιατί τα σύνορα είναι κλειστά από πάνω, από Αυστρία, Σλοβενία, Σκόπια. Από τους 13.000 είναι οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά. Οι ίδιοι συνωστίζονται στην Ειδομένη με την ελπίδα ότι θα περάσουν, αλλά δεν μπορούν να περάσουν, γιατί τα σύνορα έχουν κλειστεί από πάνω από Αυστρία, Σλοβενία, Σερβία και Σκόπια και εμείς φυσικά δεν μπορούμε με βίαιους τρόπους».

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που παρουσιάζονται σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ο Ν. Τόσκας σημείωσε: «Κανείς δεν είπε ότι τα πράγματα δεν είναι δύσκολα αλλά είναι κατανοητό ότι η κατάσταση όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται και πιο ελεγχόμενη. Κανείς δεν είπε ότι θα σταματήσουν γρήγορα οι ροές γιατί παίζονται διάφορα “παιχνίδια” και στον διεθνή περίγυρο και στις συνομιλίες στην Ε.Ε και υπάρχουν και τα εθνικά συμφέροντα. Δυστυχώς και μέσα στην Ευρώπη οξύνονται συνεχώς οι αντιθέσεις. Καθένας κοιτάει να «δέσει» το γεωπολιτικό και οικονομικό του συμφέρον. Θα πάμε κόσμο και προς την Ήπειρο και τη Θεσσαλία και σε άλλους χώρους για να μην υπάρχουν μεγάλες ομάδες προσφύγων και υπάρχουν προβλήματα. Στην Ήπειρο, όπως έχει ανακοινωθεί, θα γίνουν καταυλισμοί σε κάποια στρατόπεδα».

Μιλώντας, τέλος, στις παραβατικές συμπεριφορές και τα φαινόμενα εκμετάλλευσης προσφύγων που έχουν παρατηρηθεί τελευταία στην Ελλάδα, είπε: «Μέσα στο φαινόμενο της ροής βλέπουμε πολλά φαινόμενα. Είναι ένα θέμα (τα ασυνόδευτα παιδιά) που έχει θέσει ως κύριο ζήτημα ο κ. Μουζάλας και προσπαθεί να το λύσει με διάφορους φορείς. Υπάρχει ένα κορδόνι ώστε να μην περνάνε οι πρόσφυγες με τρένα ή λεωφορεία ανεξέλεγκτα. Στην πλατεία Βικτωρίας υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα και διάφορα κυκλώματα διακινητών. Κύρια προσπάθειά μας όμως είναι η ρύθμιση των ροών. Αν συμμετέχουν αστυνομικοί (στα κυκλώματα αυτά) ξέρουν καλά τί θα συμβεί και σε φαινόμενα παραβατικότητας αυτών θα έχουν σοβαρές συνέπειες και το ξέρουν πολύ καλά».

Σχετικές ειδήσεις