ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξεταστική Επιτροπή για capital controls και «Μνημόνιο 3» ζητάει η ΝΔ

Εξεταστική Επιτροπή για capital controls και «Μνημόνιο 3» ζητάει η ΝΔ

Στο «κόκκινο» οδηγείται η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τη Νέα Δημοκρατία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Συγγρού, εντός της ημέρας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τα αίτια της επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls), την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ - ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συγκεκριμένη επιτροπή θα είναι επιφορτισμένη με το να διερευνήσει, εάν υπήρξε σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ, μέσω έκδοσης παράλληλου νομίσματος και κουρέματος των ομολόγων που βρίσκονταν στα χέρια της ΕΚΤ, καθώς και εάν υπήρξε σχέδιο εισβολής στο Νομισματοκοπείο, στο οποίο είχαν ανάμειξη και υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης.

Παράλληλα, θα εξετάσει, εάν αυτό το σχέδιο ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, όπως ισχυρίζονται υπουργοί της τότε κυβέρνησης, ή εάν ενεργούσαν χωρίς να έχει δώσει εντολή και χωρίς να έχει γνώση ο κ. Τσίπρας.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι χθες, Τρίτη (29/03/2016) από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να συμφωνήσουν ώστε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει τη πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και μέσων ενημέρωσης και αντίστοιχα η κυβέρνηση να ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Ανεβάζει «στροφές» η ΝΔ μετά το αίτημα Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές

Αλλαγή στρατηγικής στο θέμα των εκλογών σηματοδοτεί η χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή. Για πρώτη φορά από την ανάληψη της ηγεσίας της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε καθαρά πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Το σκεπτικό περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό: «Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε να παραιτηθείτε, να φύγετε πριν φτάσετε τη χώρα στην καταστροφή. Η Ελλάδα δεν σας αντέχει άλλο. Αφού αυτή η Βουλή δεν μπορεί να δώσει τη λύση ας την δώσει ο λαός. Δυστυχώς εδώ που φτάσαμε το κόστος της παραμονής σας είναι μεγαλύτερο».

Ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Απαντώντας στον πρωθυπουργό που είχε πει ότι η παράταξή του έχασε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις την περασμένη χρονιά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η τέταρτη φορά δεν θα είναι τυχερή. Θα έχετε το προνόμιο να είστε ο πιο νέος τέως πρωθυπουργός».

Το επιτελείο της λεωφόρου Συγγρού απορρίπτει τις αιτιάσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι «ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές γιατί πιέζεται από το εσωτερικό του κόμματός του», και διαβεβαιώνει ότι δεν είναι συγκυριακό.

Η ΝΔ εκτιμά ότι το παιχνίδι των εκλογών θα παιχθεί στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Ο κ. Μητσοτάκης είναι βέβαιος ότι είτε κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς είτε όχι, η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ δύσκολη. Συνεργάτης του λέει: «Δεν ισχύει ότι δήθεν δεν θέλουμε εκλογές για να περάσει τα δύσκολα μέτρα ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε την χώρα να καταρρέει και να μένουμε απαθείς. Ακόμη κι αν καταφέρει να περάσει από την Βουλή αυτά που του ζητάνε οι εκπρόσωποι των θεσμών, που δεν είναι καθόλου βέβαιο με την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, η συνέχεια θα είναι ακόμη πιο δύσκολη στην εφαρμογή. Ως εκ τούτου το θέμα των εκλογών υπάρχει εξ αντικειμένου στο τραπέζι αμέσως μόλις κλείσει η συμφωνία».

Η εναλλακτική θα ήταν να δεχθεί η ΝΔ να μπει σε οικουμενική κυβέρνηση, όπως ζητά ο Βασίλης Λεβέντης αλλά αυτό ο κ. Μητσοτάκης το έχει εξ αρχής αποκλείσει.

Σχετικές ειδήσεις