ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης εναντίον Τσίπρα: Το «σκληρό ροκ» της άγριας πόλωσης

Μητσοτάκης εναντίον Τσίπρα: Το «σκληρό ροκ» της άγριας πόλωσης

Σε κλίμα, που υπό διαφορετικές συνθήκες θα θύμιζε το πρελούδιο μιας ιδιαίτερα σκληρής προεκλογικής περιόδου, εισέρχεται στο εξής η πολιτική καθημερινότητα της χώρας, στον απόηχο του αιτήματος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, κατά την προχθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

ΣΤΑ ΑΚΡΑ Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ – Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΠΟΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ «ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ»

Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου

Κι ενώ η συζήτηση στην Ολομέλεια δεν απέδωσε τίποτε το καινούργιο, πέρα από τα ήδη γνωστά για τους διαπλεκόμενους «πρωταγωνιστές» του πολιτικοοικονομικού βίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέταξε το γάντι στον πρωθυπουργό, ζητώντας του να εγκαταλείψει την καρέκλα του.

Ειδικότερα, οι αναφορές του Κ. Μητσοτάκη για εμπλοκή δημοσιογράφου στο κύκλωμα των εκβιαστών που είχε αγαστή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησαν τον Αλ. Τσίπρα να αντιδρά σχεδόν εκτός εαυτού, ζητώντας από τον πρόεδρο της ΝΔ να ανακαλέσει, ενώ λίγο μετά, λαμβάνοντας τον λόγο ζήτησε συγγνώμη για την «έκρηξή» του.

tsiprasmitsotakis

Σχεδόν ταυτόχρονα, η επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα έγινε δεκτή με δυνατό χειροκρότημα, ενώ από τα ορεινά θεωρεία της ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής φέρεται να δήλωσε: «Απόψε ο Μητσοτάκης έγινε αρχηγός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Μέσα σε αυτό το «κρεσέντο» κομματικής ευφορίας που βρέθηκε ξαφνικά η ΝΔ, την αμέσως επόμενη ημέρα, χθες Τετάρτη, η Συγγρού κατέθεσε επισήμως ενώπιον του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση ενδεχόμενων πολιτικών και ποινικών ευθυνών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που προκάλεσαν το «κλείσιμο» των τραπεζών, την επιβολή capital controls, την υπογραφή του 3ου Μνημονίου και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΝΔ

Το σημαντικό στοιχείο εδώ είναι πως προτού καν η Συγγρού αποστείλει τη σχετική πρόταση στον πρόεδρο της Βουλής, το Μαξίμου εξαπέλυε, μέσω διαρροών, σφοδρότατη επίθεση στη ΝΔ, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση δεν θα κάνει δεκτή την πρόταση που έχει αναγγείλει ότι θα καταθέσει η ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής μεταξύ άλλων για τα capital controls και την υπογραφή του τρίτου προγράμματος στήριξης».

«Η κυβέρνηση θεωρεί την κίνηση αυτή της ΝΔ ως αντιπερισπασμό στην πρόταση της κυβέρνησης να διερευνήσει τα θαλασσοδάνεια και τα οικονομικά σκάνδαλα», υποστήριζαν πηγές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Τα μπλε και ροζ αγριολούλουδα του Απρίλη...

Υπό το πρίσμα αυτό διαμορφώνεται στο εξής ένα σκηνικό τεχνητής πόλωσης, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα κλιμακώνεται σταδιακά καθ’ όλη τη διάρκεια του ερχόμενου μήνα, με την κορύφωσή του να αναμένεται μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, οπότε και προβλέπεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

1

Το ζήτημα που θα πρέπει να αναρωτηθούν αμφότεροι, τόσο ο Αλ. Τσίπρας όσο και ο Κ. Μητσοτάκης, είναι εάν και κατά πόσον το «σκληρό ροκ» έχει να προσφέρει τίποτε σε επίπεδο πολιτικής διαλεκτικής και κατ’ επέκταση ποιες θα είναι οι συνέπειές του για μια ολόκληρη κοινωνία, η οποία ήδη δοκιμάζεται με το χειρότερο τρόπο από τα μέτρα-«φωτιά» του «Μνημονίου 3».

Σε επίπεδο πολιτικού λόγου τα πράγματα ήδη είναι, δυστυχώς, πολύ ρηχά. Τούτο φάνηκε, άλλωστε, από τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή: λεξιλόγιο καφενείου, ανούσιες αντεγκλήσεις, χυδαιολογήματα και επιχειρηματολογία νηπιαγωγείου, ώστε να δικαιολογηθεί ο ρόλος ενός πολιτικού συστήματος, το οποίο, όσο κι αν κάποιοι δεν θέλουν να το βλέπουν, πνέει τα λοίσθια.

Δεν αποτελεί κάτι το καινοφανές. Ο κόσμος έχει πια κουραστεί. Η οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας έχει πιάσει πάτο για τα καλά. Η Ελλάδα χάνει ό,τι πολυτιμότερο έχει, τους νέους της που αναζητούν μια καλύτερη τύχη και ζωή στο εξωτερικό.

Όταν ο λαός ζει καθημερινά το δικό του προσωπικό σκάνδαλο στην τσέπη του, τι αξία να δώσει και πόση σημασία να αποδώσει στα μεγάλα και σίγουρα πολύ σοβαρά σκάνδαλα που ταλανίζουν την πολιτικοοικονομική ζωή της χώρας;

Πόσω δε μάλλον όταν οι συζητήσεις γύρω από τα «μεγάλα και σοβαρά» αναλώνονται σε πολιτικά «σόου» που θα ζήλευε ως και ο μέγας θεωρητικός της μαζικής επικοινωνίας, ο Νηλ Πόστμαν*, όταν έγραφε το βιβλίο του, «Διασκεδάζοντας μέχρι Θανάτου»...

Το «σκληρό ροκ» της άγριας πόλωσης θα ήταν, υπό άλλες συνθήκες, μια μονομαχία προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού. Στην Ελλάδα του 2016 θυμίζει απλώς μια ξεκούρδιστη μπάντα που γρατζουνάει χορδές και ήχους, ένας θόρυβος που δεν βοηθά ούτε εξυπηρετεί τίποτε. Απλώς, προξενεί έναν επιπλέον πολύ δυνατό πονοκέφαλο στους ήδη καταπονημένους πολίτες.

*Νηλ Πόστμαν (Neil Postman, 1931-2003): Αμερικανός συγγραφέας, θεωρητικός των ΜΜΕ και της Μαζικής Επικοινωνίας, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Τα έργα του: «Διασκεδάζοντας μέχρι Θανάτου» (1985) και «Τεχνοπώλιο: Η υποταγή του Πολιτισμού στην Τεχνολογία» (1992) αποτελούν τα σημαντικότερα έργα του.

Σχετικές ειδήσεις