ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος σε Κούλογλου: Φταίνε τα κράτη - μέλη για το προσφυγικό μεν, αλλά...

Αβραμόπουλος σε Κούλογλου: Φταίνε τα κράτη - μέλη για το προσφυγικό μεν, αλλά...

Στα κράτη-μέλη καταλογίζει η Κομισιόν την ευθύνη για τη μη τήρηση της Συμφωνίας της 22ας Σεπτεμβρίου για την κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ, σύμφωνα με απάντηση που έστειλε σήμερα ο αρμόδιος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος στη σχετική γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου. Αποφεύγει, ωστόσο, να διευκρινίσει αν προτίθεται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε από την Κομισιόν να διευκρινίσει τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου όλα τα κράτη μέλη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να ξεκαθαρίσει, εάν αρκείται στο να ασκεί πιέσεις μόνο για την επιβολή των πολιτικών λιτότητας και να αδιαφορεί για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που θίγει τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ.

Ενώ για την εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας η Κομισιόν αντιδρά με πιέσεις, απειλές και κυρώσεις, στην απάντησή της για το προσφυγικό αναφέρει ότι «απηύθυνε επιστολή στα κράτη μέλη για να τους υπενθυμίσει τις υποχρεώσεις τους αλλά οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων οφείλεται κυρίως στην έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους των κρατών μελών». Προτίθεται δε μέσω «συστάσεων» και «μηνιαίων εκθέσεων» να διασφαλίσει την υλοποίηση των δεσμεύσεων.

Αναλυτικά η ερώτηση του Στέλιου Κούλογλου στην Επιτροπή έχει ως εξής:

«Στις 22 Σεπτεμβρίου εγκρίθηκε με ενισχυμένη πλειοψηφία το σύστημα δεσμευτικών ποσοστώσεων για την κατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ωστόσο, πολλά κράτη μέλη συνεχίζουν να αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες ή να μην ανταποκρίνονται στους ρυθμούς που απαιτεί το πρόβλημα. Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα επιδεινώνονται και οι υποδομές των χωρών υποδοχής έχουν ήδη υπερβεί της αντικειμενικές τους δυνατότητες να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες.

Δεδομένου ότι πλέον εμποδίζεται το πέρασμα των προσφύγων λόγω της τοποθέτησης φραχτών (ΠΓΔΜ, Ουγγαρία), υπάρχει κίνδυνος για αρρώστιες και επιδημίες. Σκηνές απόγνωσης και αυτοδικίας διογκώνουν τα ήδη έντονα προβλήματα της μη συντονισμένης και ασταθούς βοήθειας για τροφή και στέγη, που αδυνατεί εν πολλοίς να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ανθρώπων και κυρίως των ευπαθών ομάδων, γερόντων, εγκύων, αρρώστων, βρεφών και παιδιών.

Σχετικές ειδήσεις