ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βόμβα» Παπακωνσταντίνου: Ο ΣΥΡΙΖΑ μου ζήτησε να «δώσω» τον Βενιζέλο

«Βόμβα» Παπακωνσταντίνου: Ο ΣΥΡΙΖΑ μου ζήτησε να «δώσω» τον Βενιζέλο

Σε σοβαρές καταγγελίες προχωρά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφορικά με τα όσα διαδραματίστηκαν την περίοδο που ο ίδιος βρισκόταν ενώπιον της Δικαιοσύνης για τους χειρισμούς του σε ό,τι αφορά την υπόθεση της διαβόητης λίστας Λαγκάρντ.

«Καρφώνει» υψηλά ιστάμενα πρόσωπα του κυβερνώντος κόμματος ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου – Τι αποκαλύπτει για τη λίστα Λαγκάρντ – Στη δημοσιότητα αποσπάσματα-φωτιά από το βιβλίο του

Υποστηρίζει ότι δέχτηκε πιέσεις από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αποκαλύψει στοιχεία, τα οποία θα ενοχοποιούσαν τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η οποία φέρνει στο φως αποσπάσματα από το βιβλίο του αλλοτινού «τσάρου» της ελληνικής οικονομίας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρεται σε συναντήσεις που δέχτηκε από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, την εποχή που ήταν σε εξέλιξη οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

«Συναντήθηκα με ορισμένα υψηλά ιστάμενα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνάντηση μου ζήτησαν ευθέως να τους δώσω στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κατά του Βενιζέλου. Τους απάντησα πως δεν έμπαινα σε παρόμοιες λογικές συναλλαγών και πως ό,τι είχα να πω θα το έλεγα στη Βουλή», αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών σ’ ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα του βιβλίου του, με τίτλο «Game Over: Η αλήθεια για την κρίση».

«Το κόμμα μου με έριξε στα σκυλιά»

Μέσα από το βιβλίο του, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αφήνει να φανεί η πικρία του για το ΠΑΣΟΚ και τον τρόπο που τον αντιμετώπισε ο τότε πρόεδρός του Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Ήδη μια μέρα μετά τις αποκαλύψεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με είχε διαγράψει από το κόμμα με μια απλή ανακοίνωση -πριν από οποιαδήποτε διερεύνηση της υπόθεσης. Ήταν ή ο δικός του πολιτικός θάνατος ή ο δικός μου. Το κόμμα μου με έριξε στα σκυλιά. Την ίδια στιγμή, το μήνυμα που εξέπεμπαν όλα τα κόμματα που στήριζαν την κυβέρνηση και πολλαπλασιαζόταν στα Μέσα ήταν πολύ καθαρό: "Να ο ένοχος στο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ. Ορίστε, αφαίρεσε τα ονόματα των συγγενών του". Ήταν εξαιρετικά βολικό αυτό», γράφει ο ίδιος.

Χαρακτηρίζει προαποφασισμένη τη στοιχειοθέτηση κατηγοριών σε βάρος του, επισημαίνοντας πως η τότε κυβερνητική πλειοψηφία ενέκρινε τη διενέργεια Προανακριτικής Επιτροπής, «η οποία θα αναζητούσε τυχόν ευθύνες μου, αποκλειστικά και μόνο δικές μου».

Όπως λέει, όταν έφτασε η στιγμή για τη δική του κατάθεση στην Επιτροπή, του δόθηκαν αντίγραφα μιας δικογραφίας 20.000 σελίδων και προθεσμία 7 ημερών για να προετοιμαστεί.

Καταγγέλλει, εξάλλου, πως σε πολλούς από τους περίπου 100 μάρτυρες που εξετάστηκαν, «μέλη της Επιτροπής άσκησαν πρακτικές εκφοβισμού, ψυχολογικής βίας και απειλών για να πουν αυτά που ήθελαν να ακούσουν, όχι όσα είχαν συμβεί. (...) Εξέτασαν ολόκληρες μέρες συνεργάτες μου και, όταν οι απαντήσεις δεν βόλευαν, αμφισβήτησαν την ειλικρίνειά τους, φτάνοντας στο σημείο να ρωτούν για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Έγινε έλεγχος πολιτικών φρονημάτων από μέλη της Βουλής».

Σχετικές ειδήσεις