ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος στην «Il Messaggero»: Επιβεβλημένη η ελάφρυνση του χρέους

Παυλόπουλος στην «Il Messaggero»: Επιβεβλημένη η ελάφρυνση του χρέους

Aποκλειστική συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Ιl Messaggero παραχώρησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Κύρια θέματα στα οποία θέλησε να αναφερθεί, το προσφυγικό και το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά το μεγάλο, προσφυγικό θέμα, ο κύριος Παυλόπουλος υπογραμμίζει την απόλυτη ανάγκη αλληλεγγύης στο εσωτερικό της Ευρώπης. Κρίνει, δε, την πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι για χρηματοδότηση των αφρικανικών χωρών -ζητώντας σε αντάλλαγμα ουσιαστική φύλαξη των συνόρων τους - «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ρεαλιστική».

Μια πρόταση, η οποία «κινείται μέσα στην όλη λογική του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο, του 2008».

«Το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται περισσότερο από την αλληλεγγύη στο προσφυγικό, παρά από το κοινό νόμισμα και τις κοινές οικονομικές πολιτικές», δηλώνει, στην Ιl Messaggero ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Ορατό» το τέλος των διαπραγματεύσεων

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της οικονομίας, θεωρεί ότι «η ελάφρυνση του χρέους είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη και μάλιστα το συντομότερο δυνατό. Πάντα με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».

Και αυτό διότι, «από την μία είναι κοινά αποδεκτό πως δεν είναι βιώσιμο» και από την άλλη «είναι αδιανόητο, με επιστημονικούς οικονομικούς όρους, να συνδέεται η βιωσιμότητά του μόνο με τον χρόνο αποπληρωμής του υπό τα τωρινά δεδομένα».

Ο κ. Παυλόπουλος πιστεύει, δε, πως σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, το τέλος είναι ήδη ορατό, αλλά «χρειάζεται κοινή θέση από μέρους των Θεσμών», ώστε «να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι υποχρεώσεις της Ελλάδας και η μελλοντική έξοδός της στις αγορές».

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικές ειδήσεις