ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασφαλιστικό 2016: Το μετέωρο βήμα του Τσίπρα για να αποφύγει το 4ο μνημόνιο

Ασφαλιστικό 2016: Το μετέωρο βήμα του Τσίπρα για να αποφύγει το 4ο μνημόνιο

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr θα ζητήσει έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής, αν οι δανειστές επιμείνουν στην ψήφιση επιπλέον μέτρων

Αποφασισμένος να προχωρήσει στη λογική του «αυτόματου κόφτη» και όχι στην ψήφιση των επιπλέον 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ εμφανίζεται σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr ο Αλεξης Τσιπρας.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει 4ο μνημόνιο», τόνισε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας σε στενούς του συνεργάτες την Παρασκευή, σε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, ενόψει της ψηφοφορίας για το ασφαλιστικό αλλά και του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας 9ης Μαΐου.

Είναι γεγονός, ότι ο πρωθυπουργός αλλά και η κυβέρνηση συνολικά αρνούνται έστω και να μπουν στη λογική της υπογραφής ενός νέου μνημονίου, δηλαδή των προληπτικών μέτρων που απαιτεί το ΔΝΤ (με τη συνηγορία και του Β. Σόιμπλε) σε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων το 2018.

Αντιλαμβάνονται πως αν το αποδεχτούν, αυτό θα αποτελέσει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της κυβέρνησης. Τέτοια μέτρα δεν υπάρχει περίπτωση να περάσουν απ’ τις Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛΛ.

Θα επιμείνουν συνεπώς στην αποδοχή του μηχανισμού αυτόματης περικοπής δαπανών (του περιβόητου «κόφτη»), αξιοποιώντας και τις ευνοϊκές για την ελληνική οικονομία εκθέσεις της Ευρώπης (Κομισιόν και Eurostat) με το πρόσθετο επιχείρημα ότι η θεσμοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αντίθετη και με το ελληνικό Σύνταγμα.

Όπως τονίζει στο Newsbomb.gr στενός συνεργάτης του Α. Τσίπρα, σύμμαχοι της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτή τη δύσκολη μάχη είναι πλέον πολλοί.

Μεταξύ αυτών οι Φρ. Ολάντ, ο Γιούνκερ, οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, το γερμανικό SPD, αρκετές κυβερνήσεις χωρών μελών της Ε.Ε. (μεταξύ αυτών Ιταλία, Πορτογαλία, φυσικά Γαλλία), ακόμα κι ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δεν μας είχε συνηθίσει μέχρι τώρα σε... ευνοϊκές για τη χώρα μας θέσεις.

Τι θα γίνει όμως αν το ΔΝΤ επιμείνει μέχρι τέλους στη νομοθέτηση πολύ συγκεκριμένων μέτρων και μάλιστα ζητώντας και κούρεμα του ελληνικού χρέους, κάτι που δεν συζητά καν η Γερμανία;

Τι θα γίνει αν στο Eurogroup επαναβεβαιωθεί η διάσταση απόψεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ΔΝΤ αφενός και μεταξύ Ευρωπαίων (πλην Σόιμπλε...) και ΔΝΤ αφετέρου;

Αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν, πως σε μια τέτοια περίπτωση ο Αλ. Τσίπρας θα επιδιώξει πολιτική λύση.

Θα ζητήσει –και θα επιμείνει σε αυτό- έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε., επενδύοντας στη στήριξη ισχυρών παιχτών σε αυτό, ώστε εκεί να ληφθεί μια πολιτική απόφαση που θα δικαιώνει τις θέσεις της κυβέρνησης.

Πρόκειται πάντως για ένα μετέωρο βήμα, στο βαθμό που το ΔΝΤ θα συνεχίσει να ζητά τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων ή –σε αντίθετη περίπτωση- κούρεμα του χρέους, κάτι που δεν είναι έτοιμη να δεχτεί η Ευρώπη αυτή τη στιγμή.

Εκτός (το πιθανότερο) κι αν βρεθεί ένας συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής, που θα λειτουργήσει ως φύλλο συκής για την κυβέρνηση...

Σχετικές ειδήσεις