ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μας κοροϊδεύει ο Τσίπρας: «Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις»

Μας κοροϊδεύει ο Τσίπρας: «Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις»

Τη γνωστή τακτική με τα ψέματα και την κοροϊδία επιστράτευσε κατά την ομιλία του στη Βουλή για το ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός.

Ένας πρωθυπουργός εγκλωβισμένος, ένας πρωθυπουργός σε πανικό, ένας διαφορετικός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας φανερά αμήχανος και ανήμπορος να υπερασπιστεί την μνημονιακή πολιτική που ακολούθησε, επιχείρησε και πάλι να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό λέγοντας πως το νομοσχέδιο «λαιμητόμος» δεν θα μειώσει μισθούς και συντάξεις.

Παράλληλα επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας τη ακόμα και για τις δικές του επιλογές.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η ομιλία Μητσοτάκη αναδεικνύει περίτρανα το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ και τις δυνάμεις εκείνες που συγκρότησαν το #Menoume_Evropi, βασιζόμενοι σε μια λαθεμένη πολιτική εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στόχο να βγάλει τη χώρα από το ευρώ. «Από τη μία έλεγαν ότι οδηγούμε τη χώρα στα βράχια και από την άλλη πως υποχωρούμε στα αιτήματα των δανειστών. Το σχέδιό μας ήταν να διεκδικήσουμε μια συμφωνία στο πλαίσιο των δυσμενών συσχετισμών στην ΕΕ. Και επανέρχεστε σήμερα σε αυτό το στρατηγικό χάσμα και το αδιέξοδο», είπε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι εκεί που κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα διαμαρτυρίας, κατάφερε να κάνει τη ΝΔ κόμμα διαμαρτυρίας.

«Ακούσαμε την επιχειρηματολογία ότι το ασφαλιστικό εξόκειλε τους τελευταίους μήνες. Ξεχνάτε ότι επί δεκαετίες ότι τα ταμεία λεηλατήθηκαν, από τα δομημένα ομόλογα, το χρηματιστήριο κλπ. Η Eurostat λέει ότι αυτό που εσείς κατηγορούσατε ως διαπραγμάτευση που μας στοίχισε, μας έδωσε τελικά 1% πλεόνασμα πάνω από το στόχο», είπε ο κ. Τσίπρας.

Επιχειρώντας να αποδομήσεις την επιχειρηματολογία Μητσοτάκη σημείωσε: «Αναρωτιέμαι αν αυτό που προτείνετε ως εναλλακτική, έχετε το σθένος να το πείτε ξεκάθαρα. Τι εννοείτε περικοπές δαπανών; Μιλάτε για περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις και απολύσεις. Δεν ζητάτε εκλογές για να φέρετε κάτι καλύτερο για τον τόπο. Μόνο ως ανέκδοτο μπορώ να εκλάβω σημερινή συνέντευξη του αντιπροέδρου σας του κ. Γεωργιάδη ότι θα διαπραγματευτείτε να φέρετε συμφωνία άλλη. Μας λέτε οπορτουνιστές, χωρίς ιδεολογία και την ίδια στιγμή μας λέτε ότι είμαστε ιδεοληπτικοί που δεν θέλουμε να φέρουμε έσοδα στη χώρα».«Το δικό μας σύστημα εγγυάται τη σύνταξη όλων των Ελλήνων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας την επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον κατηγόρησε ότι δεν έχει να προτείνει καμία εναλλακτική πρόταση. «Ποια είναι η εναλλακτικής σας πρόταση για το ασφαλιστικό καθώς συμφωνείτε ότι πρέπει να αλλάξει για να γίνει βιώσιμο; Η εναλλακτική σας εάν κατάλαβα καλά για το ασφαλιστικό, είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και οι περικοπές δαπανών».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση τονίζοντας πως είναι αποφασισμένος να ξαναστήσει την Ελλάδα στα πόδια της και να σπάσει το απόστημα της διαπλοκής ενώ απάντησε και στο αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές λέγοντας: «Είναι δικαίωμά σας να ζητάτε εκλογές όταν όμως γίνεται χωρίς νέο σχέδιο καταλαβαίνουμε ότι στόχος δεν είναι το καλύτερο για τον τόπο. Στόχος σας είναι η προστασία κάποιον φίλων σας καναλαρχών που θέλετε να υπερασπιστείτε τα συμφέροντά τους. Εμείς τιμήσαμε την πρώτη εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης και είχαμε τα κότσια να ζητήσουμε την επιβεβαίωση αυτής της εντολής. Ποια δικής σας κυβέρνηση θα τολμούσε να ζητήσει μια τέτοια επιβεβαίωση της εντολής, λέγοντας ξεκάθαρα τι πετύχατε και τι όχι;»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του κατάφερε να προστατεύσει την πρώτη κατοικία ενώ οι δανειστές μας πίεζαν για το αντίθετο. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ξεπάγωσε τα μεγάλα έργα. «Προχωράμε σε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα χωρίς να μειώσουμε ούτε ένα ευρώ στις κύριες συντάξεις», σημείωσε προκαλώντας απορία σε όλους στην αίθουσα της Ολομέλειας, μιας και στο ασφαλιστικό προβλέπεται ξεκάθαρα «μαχαίρι» στις συντάξεις.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι για το 92,5% των συνταξιούχων δεν κόβεται ούτε ένα ευρώ, κι αυτό είναι η μεγάλη επιτυχία που καταφέραμε. «Με τη δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα Ασφάλισης οι αγρότες θα μπορούν να πάρουν μια αξιοπρεπείς σύνταξη 650 ευρώ αντί 250 ευρώ. Παράλληλα εναρμονίζουμε τις παροχές νέων και παλαιότερων ασφαλισμένων και τους ελεύθερους επαγγελματίες», σημείωσε.

Αναφερόμενος στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις κινητοποιήσεις τους υποστήριξε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει ευνοϊκά μέτρα για τα πρώτα πέντε χρόνια ασφάλισης των νέων ελεύθερων επαγγελματιών. «Όταν θέλεις να βγαίνει η εξίσωση και να ωφελήσεις τη μειοψηφία θα αδικήσεις την πλειοψηφία», υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα διεμήνυσε ότι το 61% των τρίτεκνων και πολύτεκνων θα πληρώσει μικρότερο φόρο γιατί τα παιδιά δεν μπορεί να αποτελούν τεκμήριο.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επόμενη μέρα για τη χώρα διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε ένα μελετημένο σχέδιο που θα μπει σε εφαρμογή αμέσως μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης.

«Αυτό το σχέδιο προβλέπει αύξηση των μισθών και των παροχών στην πρώτη ευκαιρία. Η ανάπτυξη που έρχεται μετά το β΄εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, θα επενδυθεί σε παροχές. Για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, επιστρέφει στη χώρα μας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης. Αυτό είναι το μήνυμά σας σε όσους θέλουν πραγματικά να επενδύσουν στην Ελλάδα κι όχι για να κερδοσκοπήσουν. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε τη θέσπιση σταθερού φορολογικού συντελεστή για 12 χρόνια σε επενδύσεις άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Αφήνοντας εκ νέου αιχμές κατά του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε λόγο για νεοφιλελεύθερες εμμονές με τις απολύσεις στο δημόσιο. «Αν η λύση είναι οι απολύσεις, να απολύσουμε δηλαδή 180,000 υπαλλήλους και αν αυτό συνιστά στρατηγική προσέγγιση επενδύσεων, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Ας αφήσουμε στην άκρη τις εμμονές και ας δούμε τις πραγματικές προκλήσεις και προτάσεις που έχουμε βάλει στο τραπέζι. Παραλάβαμε ένα κράτος, που δεν είναι δικό μας δημιούργημα, ήταν δημιούργημα των κυβερνήσεων σας κ. Μητσοτάκη», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας κλείνοντας γνωστοποίησε ότι για πρώτη φορά στο αυριανό Eurogroup θα συζητηθεί το ζήτημα του χρέους. «Με προσοχή και χωρίς μεγάλα λόγια, θα ήθελα να πω ότι αύριο είναι μια πολύ σημαντική μέρα. Μετά από έξι ολόκληρα χρόνια, που ευρωπαϊκά όργανα συζητάνε μόνο για μέτρα λιτότητας, αύριο το eurogroup θα συνεδριάσει με ατζέντα την ελάφρυνση του χρέους», είπε ο κ. Τσίπρας καλώντας για συζητήσεις επί του θέματος τον Κυριάκο Μητοστάκη, αν φυσικά έχει προτάσεις.

«Θέλω να αναφερθώ στη δήλωση του αντικαγκελάριου της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους. Αφού γνωρίζουμε ότι κάποια στιγμή θα γίνει, δεν έχει νόημα να την αποφύγουμε.Εύχομαι και ελπίζω αυτή την εποικοδομητική στάση να επιδείξει και ο κ. Σόιμπλε. Σε κάθε περίπτωση έχουμε την ευκαιρία να ξεκινήσει επιτέλους η οριστική έξοδος από την κρίση».

Σχετικές ειδήσεις