ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ούτε ιερό ούτε όσιο ο Φίλης: Εξωσχολικοί οι ιερωμένοι – Δεν έχουν καμία θέση στη σχολική αίθουσα

Ούτε ιερό ούτε όσιο ο Φίλης: Εξωσχολικοί οι ιερωμένοι – Δεν έχουν καμία θέση στη σχολική αίθουσα

Στα άκρα οδηγεί για ακόμη μία φορά την κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την Εκκλησία ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, φτάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίσει «εξωσχολικούς παράγοντες» τους ιερωμένους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός δήλωσε: «Το σχολείο το θέλουμε ανοιχτό, η διατύπωση διαφορετικών απόψεων είναι ευπρόσδεκτη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να εισβάλλουν εξωσχολικοί παράγοντες, είτε έχουν τα ράσα κοσμικής, είτε της εκκλησιαστικής εξουσίας».

Ο Ν. Φίλης έσπευσε να απαντήσει και στις αιτιάσεις που δέχεται, ότι επιχειρεί να καταργήσει το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, λέγοντας: «Τα Θρησκευτικά είναι το μοναδικό μη βασικό μάθημα, το οποίο διδάσκεται από τη Γ’ δημοτικού μέχρι τη Γ’ λυκείου, επομένως κάτι τέτοιο δεν ισχύει».

Μάλιστα, και στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να τα ξαναβάλει με την Εκκλησία επισημαίνοντας: «Έχει ανατεθεί στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να συγκροτήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα γύρω από τα θρησκευτικά και τόνισε ότι η εκκλησία μπορεί να έχει την άποψη της επί του θέματος, οι αποφάσεις γύρω από τα θρησκευτικά θα λαμβάνονται από το ΙΕΠ».

Και πρόσθεσε με νόημα: «Το σχολείο είναι κοσμικό και όχι κατηχητικό και παρά τις όποιες αντιρρήσεις έχουν εκφραστεί από την ιεραρχία στο θέμα της αλλαγής των βιβλίων, τις αποφάσεις για τα σχολεία θα τις λαμβάνει η πολιτεία».

«Όταν η κα Γιαννάκου είχε κληθεί να απαντήσει αν θα γίνονται εξομολογήσεις στα σχολεία είχε απαντήσει αρνητικά. Και τότε υπήρχαν ψίθυροι από την πλευρά εκκλησιαστικών κύκλων, αλλά ήταν κάτι σωστό», είπε ο υπουργός Παιδείας.

Για τα σχολεία: Καταργούμε την έβδομη ώρα, γιατί τα παιδιά είναι σαν κοτόπουλα

«Φέτος ιδρύεται το ενιαίου τύπου ολοήμερο δημοτικό σχολείο το οποίο θα προσφέρει σε όλα τα παιδιά όλης της Ελλάδας ίσες ευκαιρίες σε ένα αναμορφωμένο πλούσιο πρόγραμμα», ανέφερε ο ίδιος.

Ο κ. Φίλης σημείωσε ότι σε όλα τα δημοτικά σχολεία θα εφαρμοστεί ένα αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και θα εισαχθούν μαθήματα που διδάσκονταν μόλις στο 1/3 των δημοτικών σχολείων μέχρι σήμερα, ενώ τόνισε ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι ένα αναβαθμισμένο εξάωρο δημοτικό σχολείο με ξένες γλώσσες παντού, πληροφορική και άλλα μαθήματα.

«Δεν θέλουμε επτάωρο δημοτικό σχολείο, καθώς την έβδομη ώρα τα παιδιά είναι σαν κοτόπουλα», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις πανελλαδικές εξετάσεις

Ο Νίκος Φίλης επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών που απειλούν με «μπλακ-άουτ» κατά την έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων που ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα (16/05/2016).

«Δεν πιστεύω πως θα υπάρξει τέτοιο θέμα. Δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να γίνει κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις προσλήψεις αναπληρωτών

Εξάλλου, υποστήριξε ότι λαμβάνονται οι αποφάσεις εκείνες που θα επιτρέψουν να ξεκινήσουν τα σχολεία από την πρώτη μέρα χωρίς προβλήματα. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι χιλιάδες αναπληρωτές θα είναι στα σχολεία από την πρώτη μέρα και θα μοιραστούν κανονικά τα βιβλία.

Κάνοντας εκτενή αναφορά στους αναπληρωτές καθηγητές μάλιστα, αναγνώρισε ότι είναι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ελληνικού δημοσίου και υποσχέθηκε ότι στο επόμενο ΑΣΕΠ θα διασφαλιστεί ο διορισμός 20.000 μόνιμων εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας, «καθώς με την αδιοριστία που έχει επιβληθεί από τα μνημόνια έχουμε 10 χρόνια να δούμε νέο εκπαιδευτικό».

Ο κ. Φίλης εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι επιδιώκει ένα σκληρά νεοφιλελεύθερου τύπου σχολείο με πελάτες μαθητές, που απολύονται εκπαιδευτικοί και με βιβλία πληρωμένα από τους καθηγητές. «Εμείς επιθυμούμε σχολείο ποιότητας και ισότητας», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας.

Σχετικές ειδήσεις