ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τσίπρα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη διεθνή μετανάστευση

Συνάντηση Τσίπρα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη διεθνή μετανάστευση

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε σήμερα, Πέμπτη (12/05/2016) τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Διεθνή Μετανάστευση Πίτερ Σάδερλαντ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντησή τους επικεντρώθηκε στην εφαρμογή της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίστηκε η σημασία επίδειξης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών, και άμεσης και πλήρους εφαρμογής του μηχανισμού μετεγκατάστασης. Από την πλευρά του Ειδικού Απεσταλμένου εκφράστηκε τόσο η αναγνώριση των προσπαθειών των ελληνικών αρχών και των πολιτών για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης όσο και η διαθεσιμότητα των Ηνωμένων Εθνών για ανάληψη ενεργούς ρόλου.

Τέλος, συμφωνήθηκε η ανάγκη να επιδειχθεί αποφασιστικότητα από τη διεθνή κοινότητα για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία.

Ο διάλογος Τσίπρα - Σάδερλαντ μπροστά στις κάμερες

«Εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην Ελλάδα για όλη τη δουλειά που έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει έως τώρα για να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση», ανέφερε κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα Ηνωμένων Εθνών για τη Διεθνή Μετανάστευση Πίτερ Σάδερλαντ.

Στο σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο κ. Σάδερλαντ ανέφερε επίσης ότι «η κατάρρευση της Συνθήκης Σένγκεν είναι μια οικονομική καταστροφή αλλά και καταστροφή από πλευράς ΕΕ, οπότε τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι χρειάζεται να υπάρξει μεγαλύτερη δέσμευση σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο για να μοιραστεί η ευθύνη».

«Έρχεστε σε μια κρίσιμη περίοδο αλλά βέβαια βρισκόμαστε σε μια καλύτερη θέση από πριν δύο μήνες», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και αναφερόμενος στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προσέθεσε ότι «το θετικό είναι πως υπάρχει μια συμφωνία που η κυβέρνηση ελπίζει να παραμείνει».

«Ακόμα έχουμε ανάγκη από τη βοήθεια και τη συνεργασία σας. Έχουμε σχεδόν 56.000 πρόσφυγες παγιδευμένους στην Ελλάδα και θέλουμε να τους παρέχουμε βοήθεια, παροχές και την προοπτική ότι κάποια στιγμή θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους», είπε ο πρωθυπουργός.

Σχετικές ειδήσεις