ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Με εντολή Τσίπρα απειλούσα τους δανειστές για Grexit

Βαρουφάκης: Με εντολή Τσίπρα απειλούσα τους δανειστές για Grexit

Το επιχείρημα ότι η έξοδος από την ευρωζώνη θα κόστιζε πάρα πολύ ακριβά στους Ευρωπαίους χρησιμοποιούσε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την πρώτη περίοδο των διαπραγματεύσεων, καθ’ υπόδειξη, όπως ο πρώην υπουργός αποκάλυψε, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ - ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΔΝΤ, ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ ΚΑΙ ΣΟΙΜΠΛΕ

Ο κ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στο «Athens Live» παραδέχτηκε ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη «το θέαμα δεν θα ήταν ωραίο».

Όπως αποκάλυψε, η συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν να απειλεί η ελληνική πλευρά τους εταίρους, στις κλειστές συναντήσεις ότι θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη. «Ψευτοαπειλές ήταν, non - credible threats. Θα κόστιζε ένα τρισ. ευρώ. Άσε εμάς. Σ' αυτούς πάντως θα τους κόστιζε 1 τρισ.» είπε.

Όπως χαρακτηριστικά ωστόσο ανέφερε αυτό δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση να το πει ευθέως στους πολίτες.
«Δεν υπήρχε λόγος να βγούμε έξω στον κόσμο να το πούμε αυτό. Γιατί με το που το λες, βγαίνεις. Κλείνουν οι τράπεζες και γίνεται χαμός», συμπλήρωσε.

Επίσης, χρεώνει στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι είναι «αστοιχείωτος» με τα οικονομικά.

Μάλιστα, ανέφερε πως: «Δεν τον νοιάζει που δεν έχει ιδέα από οικονομικά. Χρησιμοποιεί την εξουσία που έχει για δικούς του, πολιτικούς σκοπούς».

Καταφέρθηκε δε με σκληρές εκφράσεις εναντίον του, αποκαλώντας τον: «Ανίκανο ανθρωπάκι που βρίσκεται στη μέση ανταγωνιστικών δυνάμεων σαν διευθυντής ορχήστρας και προσπαθεί να τις διευθύνει κάπως για να πετύχει την δική του νίκη εναντίον της Άνγκελα Μέρκελ».

Ακόμα ο κ. Βαρουφάκης υπερθεματίζει την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ελάφρυνση του χρέους και τονίζει: «Η ουσία είναι ότι χωρίς κούρεμα αυτό το πράγμα δεν βγαίνει και όλα αυτά τα νούμερα είναι ανοησίες».

Ο πρώην υπουργός στη συνέντευξη κλήθηκε να σχολιάσει και τη «διαρροή» της συνομιλίας των στελεχών του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν με την Ντέλια Βελκουλέσκου από τα wikileaks.

«Τους χάλασε τα σχέδια. Αν σκόπευαν να πάνε τον Ιούλιο για πιστωτικό γεγονός θα ξεφτιλιστεί και ο Τόμσεν και η Μέρκελ. Αρα αυτό δεν θα συμβεί» σημείωσε.

Αναλύοντας τη δική του αντιπρόταση, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι αν οι δανειστές, απειλούσαν να κλείσουν τις Τράπεζες, η ελληνική πλευρά θα προχωρούσε σε κούρεμα ομολόγων. Τότε θα κατέρρεε όλη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Μάλιστα, αποκαλύπτει ότι είχε εκφράσει απειλή για κούρεμα των ομολόγων στον διευθυντή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στις στις 4 Φεβρουαρίου του 2015 στην Φρανκφούρτη, παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Στο σημείο αυτό, ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι ο κ. Ντράγκι τον πήρε πιο πέρα και του ζήτησε κατ ιδίαν να μην ξανακάνει αναφορά στο ζήτημα: « Σε εκλιπαρώ μην μου ξαναπείς τίποτα γι'αυτά τα ομόλογα, γιατί μου κάνεις το βίο αβίωτο» ήταν, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, τα λόγια του ισχυρού Τραπεζίτη.

Στο σημείο αυτό ο κ. Βαρουφάκης «κάρφωσε» τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ότι τον άδειασε στην ΕΚΤ.

«Ένα μήνα μετά πήγε ένα μήνα στην Φρανκφούρτη και του είπε “μην ακούς το Βαρουφάκη, θα του προβάλω εγώ βέτο”, οπότε τελειώσαμε», υπογράμμισε.

Σχετικές ειδήσεις