ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δραγασάκης: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ

Δραγασάκης: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ

Την ανάγκη να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σημειώνοντας πως η χώρα χρειάζεται ένα «επενδυτικό σοκ».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», ο Γ. Δραγασάκης υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη θα προέλθει «αφενός από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, αφετέρου από την “εργαλειοθήκη της ανάπτυξης” που περιλαμβάνει τον νέο αναπτυξιακό νόμο, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, απλούστευση διαδικασιών και μελέτες εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης επιλεγμένων κλάδων».

Παράλληλα, ο ίδιος μιλά για την «ανάπτυξη ενός πλέγματος πέντε νομοσχεδίων κατά της φοροδιαφυγής και του «μαύρου» χρήματος, τα οποία θα αφορούν την καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τον νόμο για το πόθεν έσχες, τον νόμο για το πολιτικό χρήμα, τον νόμο για τους μάρτυρες του δημοσίου συμφέροντος (θα μπορούν να καταθέτουν υπό καθεστώς προστασίας για οικονομικά εγκλήματα) και την αναθεώρηση του νόμου για την «ποινική συνδιαλλαγή», που θα δίνει την ευχέρεια σε κάποιον που κατηγορείται για οικονομικό έγκλημα να επιστρέφει χρήματα που έχει αποκομίσει και να αντιμετωπίζει ελαφρότερες ποινές».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτιμά, εξάλλου, πως οι πόροι που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία εντός του 2016 θα κυμανθούν μεταξύ 9 και 12 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι πόροι του ΠΔΕ ύψους 6,7 δισ. ευρώ, η εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες, αλλά και η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στην ποσοτική χαλάρωση, σημειώνει πως άμεσα η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί 2,4 δισ. ευρώ, ενώ μετά την 21η Ιουλίου -που θα έχουν αποπληρωθεί ομόλογα ύψους 2,3 δισ. ευρώ που κατέχει το ευρωσύστημα- το ποσό θα διευρυνθεί σε 3,7 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, τονίζει πως οι τράπεζες θα επωφεληθούν από την επαναφορά του waiver.

Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος, αφού αποδέχεται πως πλέον δεν είναι εφικτό το «κούρεμα», καταγράφει τα πέντε κριτήρια που θα πρέπει να πληροί η λύση που αναζητείται στους κόλπους των δανειστών.

Σε ό,τι αφορά τις πρόωρες εκλογές, αναφέρει πως «δεν μας απασχόλησε ποτέ» και πως «η παρούσα κυβέρνηση έχει εντολή τετραετίας».

Σχετικές ειδήσεις