ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ωμή παραδοχή Τσακαλώτου: Ναι, τα μέτρα είναι υφεσιακά και τα επιλέξαμε εμείς

Ωμή παραδοχή Τσακαλώτου: Ναι, τα μέτρα είναι υφεσιακά και τα επιλέξαμε εμείς

«Θα πουλήσουμε, δεν θα ξεπουλήσουμε τη δημόσια περιουσία», ισχυρίστηκε ο υπουργός Οικονομικών

Όταν ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται πως το μεγαλύτερο πακέτο μέτρων που έχει ποτέ επιβληθεί στη χώρα είναι υφεσιακό, τότε αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η κυβέρνηση ή δεν ξέρει τι της γίνεται ή κάνει απλά ότι της πουν οι δανειστές ή είναι επικίνδυνη. Ή και τα τρία...

Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα της Βουλής, παραδέχτηκε πως το πολυνομοσχέδιο – «λαιμητόμος», στο οποίο περιλαμβάνονται μέτρα 1,8 δισ. ευρώ, είναι υφεσιακό.

Τόσο απλά, τόσο ωμα, ο υπουργός Οικονομικών λέει στον ελληνικό λαό πως η βαριά φορολογία με τις αυξήσεις σε καύσιμα, τσιγάρα, ποτά και βασικά είδη διατροφής δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα και θα οδηγήσει ξανά σε ύφεση.

Ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε αρκετές φορές ότι «τα μέτρα αυτά είναι υφεσιακά» επιχειρώντας παράλληλα να πείσει ότι η ύφεση που θα προκληθεί θα αναχαιτιστεί από τα θετικά μηνύματα που θα εκπέμψει μια ενδεχόμενη συμφωνία για την αντιμετώπιση του χρέους.

Τότε γιατί τα ψηφίζετε; Γιατί ακολουθείτε και εσείς την ίδια λανθασμένη συνταγή που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και που ακόμα και οι ίδιοι οι δανειστές έχουν παραδεχτεί ότι είναι λανθασμένη;

Σε μια κρίση ειλικρίνειας – σπάνιο πράγμα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως η ίδια η κυβέρνηση επέλεξε τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ για το κλείσιμο της αξιολόγησης, προσθέτοντας πως οι θεσμοί πρότειναν 2-3 μέτρα μεγάλης απόδοσης. «Η βασική ιδέα των Θεσμών ήταν να πάρουμε μόνο 2-3 μέτρα με μεγάλη απόδοση. Για την κάλυψη του 1,8 δισ. ευρώ, ένα από τα μέτρα ήταν αύξηση του ΦΠΑ των ΔΕΚΟ από 13% σε 23%. Δεν το επιλέξαμε. Όπως δεν επιλέξαμε μείωση των συντάξεων».

Αν και χθες ο κ. Τσακαλώτος ωρυόταν στη Βουλή ότι είναι ψεύδη και συκοφαντίες τα περί παραχώρησης της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, σήμερα παραδέχτηκε ότι η ίδια η κυβέρνηση επέλεξε να έχει διάρκεια ζωής το υπερ-ταμείο 99 χρόνια.

Επίσης, χαρακτήρισε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες ως «ένα είδος φόρου» την στιγμή που είναι γνωστό πως η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών.

Σχετικές ειδήσεις