ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άτακτη υποχώρηση Τσίπρα για τα ειδικά μισθολόγια στο παρά πέντε της ψηφοφορίας

Άτακτη υποχώρηση Τσίπρα για τα ειδικά μισθολόγια στο παρά πέντε της ψηφοφορίας

Άρον άρον τα μαζεύει πάλι ο Αλέξης Τσίπρας και με άγαρμπη αναδίπλωση ψάχνει στο παρά πέντε ισοδύναμα στο πάγωμα των ειδικών μισθολογίων μετά την αντίδραση από τους κόλπους των ΑΝΕΛ.

ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ TOΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΓΙΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΕΙ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΣΥ

Να καταθέσουν έως αύριο προτάσεις ισοδυνάμων μέτρων ανά υπουργείο, έναντι του «παγώματος» των αντίστοιχων ειδικών μισθολογίων, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τους υπουργούς, σε σύσκεψη που συγκάλεσε αιφνίδια.

Στη σύσκεψη κλήθηκαν οι υπουργοί Εθνικής 'Αμυνας, Πάνος Καμμένος, Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Εμπορικής Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας καθώς επίσης και οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Υπενθυμίζεται, ότι η κυβέρνηση του διδύμου Τσίπρα-Καμμένου, με τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδίως αργά το βράδυ της Παρασκευής (20/05/2016) στη Βουλή έβαζε στον πάγο τα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου για μία διετία.

Η τροπολογία προέβλεπε ότι οι αποδοχές που αφορούν τους δικαστικούς λειτουργούς, τα Σώματα Ασφαλείας, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τους γιατρούς του ΕΣΥ, τους διπλωματικούς υπαλλήλους και τους πανεπιστημιακούς, δεν θα υπόκεινται σε οποιαδήποτε μισθολογική ωρίμανση και μισθολογική προαγωγή από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με την εφαρμογή του μέτρου εξοικονομούνται 118 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως στην τροπολογία αντέδρασαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, οι οποίοι ζήτησαν να τροποποιηθεί βάσει της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για αποκατάσταση των αποδοχών των ενστόλων στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 με ταυτόχρονη καταβολή των αντίστοιχων αναδρομικών.

Υποστήριζαν δε ότι ήδη έχει ζητηθεί και έχει υπάρξει δέσμευση για την αλλαγή της τροπολογίας.

Άμεσες και οι αντιδράσεις συνδικαλιστικών φορέων αφού με αγωγές σε βάρος συγκεκριμένων υπουργών με πρώτους τους κυρίους Τσακαλώτο και Χουλιαράκη προειδοποίησαν αρχικά οι αστυνομικοί.

Μάλιστα ενώ η απόφαση του ΣΤΕ στο οποίο είχαν προσφύγει οι ένστολοι είχε βγάλει απόφαση ακυρωτική για το προηγούμενο πάγωμα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη της την απόφαση αλλά προχώρησε σε νέο μαχαίρι στους μισθούς.

Στο ίδιο έργο θεατές και με το αφορολόγητο των βουλευτών

Να θυμίσουμε πως πρόσφατα - πάλι σε ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα του αφορολόγητου - ο πρωθυπουργός πήρε πίσω την κατάργηση των φορολογικών εξαιρέσεων για τους βουλευτές.

Σε εκείνη τη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός για θέματα Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Δημήτρης Μάρδας και ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς.

Αξίζει να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας με τα λόγια του πρωθυπουργού ότι «... όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μπαίνει το ζήτημα της κατάργησης των φορολογικών εξαιρέσεων που ισχύουν για τους αγρότες, δεν μπορούμε να κάνουμε τους δήθεν αδιάφορους για τις φορολογικές εξαιρέσεις που ισχύουν για εμάς τους ίδιους…
Το πολιτικό σύστημα οφείλει να ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα. Γι αυτό πρέπει να κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο που καταργεί το αφορολόγητο των βουλευτών, και εξορθολογίζει τις αποδοχές των Υπουργών, των Διοικητών Οργανισμών και των Προέδρων των ανεξάρτητων αρχών..
Είναι μια πολιτική πρωτοβουλία όχι μόνο με οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά και με συμβολικό περιεχόμενο. Και η πρωτοβουλία αυτή δεν επιβάλλεται από την τρέχουσα διαπραγμάτευση, αλλά από την υποχρέωση του πολιτικού συστήματος να μην εξαιρεί τον εαυτό του από τα μέτρα τα οποία λαμβάνει..».

Και μετά... ήρθαν κι άλλα μέτρα που αποτελειώνουν τον Ελληνα πολίτη και φορολογούμενο ο οποίος είναι ο μόνος που αιμοδοτεί τον κρατικό κορβανά.

Σχετικές ειδήσεις