ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο – Δείτε Live

Συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο – Δείτε Live

Ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει μήνυμα στους πολίτες πως τα δύσκολα βρίσκονται πίσω και πως η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα φάση οικονομικής ανάπτυξης

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδριάζει στις 17:00 το απόγευμα το υπουργικό Συμβούλιο.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης βρίσκονται οι οικονομικές εξελίξεις στον απόηχο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Παράλληλα θα γίνει ένας απολογισμός του κυβερνητικού έργου ενώ θα τεθούν τα επόμενα βήματα και τα νομοσχέδια που επίκεινται.

Στο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί συμφωνία εντός των επόμενων ωρών, με ορόσημο τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ώστε να εκταμιευτεί η δόση.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί σχεδιασμός για την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική, ενώ έχει εκφραστεί ήδη και η πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος για την συνταγματική αναθεώρηση, σε επόμενη φάση.

Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του, η οποία θα μεταδοθεί σε ζωντανή σύνδεση, θα επιχειρήσει να στείλει μήνυμα στους πολίτες, πως τα δύσκολα βρίσκονται πίσω και πως η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα φάση οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της εισήγησής του αναλύοντας τις θετικές προοπτικές που έχουν δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία μετά τη συμφωνία με τους δανειστές ενώ θα επισημάνει και τις θετικές προοπτικές για την ανάπτυξη.

Γι’ αυτό άλλωστε, αναμένεται να παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο πέρα από μια σειρά νομοσχέδια που παίρνουν το δρόμο για τη βουλή και έναν «οδικό χάρτη» με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο χάρτης αυτός θα βασίζεται σε 4 πυλώνες (εκσυγχρονισμός του κράτους, αναπτυξιακά εργαλεία, κοινωνική πολιτική, θεσμικές αλλαγές) και θα έχει ορίζοντα τετραετίας.

Σύμφωνα με το Real, τα νομοσχέδια θα αφορούν στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του κράτους, στην εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων καταθέσεων, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων και καπνικών προϊόντων, που θα έρθουν άμεσα στη βουλή μέσα στον Ιούνιο. Από τα αναπτυξιακά έχει ήδη κατατεθεί ο αναπτυξιακός νόμος, ενώ αναμένεται και το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται στην εισήγησή του να αναφερθεί εκτενώς στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησής του στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, ενώ θα ανοίξει τη συζήτηση και για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, από τη συνταγματική αναθεώρηση ως την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Σχετικές ειδήσεις