ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευτελίζουν τη σημασία του δημοψηφίσματος για μικροκομματικά παιχνίδια

Ευτελίζουν τη σημασία του δημοψηφίσματος για μικροκομματικά παιχνίδια

Και μόνον η χρήση της ημερομηνίας της 24ης Ιουλίου, της επετείου των 42 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, για να φανερώσει η κυβέρνηση των «διαπραγματευτών» τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καταδεικνύει πόσο μεγάλη είναι η αγωνία τους να βρουν στηρίγματα, τη στιγμή που κοινωνική οργή φουντώνει και η λαϊκή δυσαρέσκεια ξεχειλίζει.

Στο όνομα μιας αναθεώρησης του Συντάγματος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παίζει με ημερομηνίες-σύμβολα και τους θεσμούς, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρει ερείσματα – Πώς ξαναστήνεται το παιχνίδι της δήθεν «νωπής λαϊκής εντολής»

Το δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου έχει αφήσει εδώ κι ένα εικοσιτετράωρο να αιωρείται, μέσω μιας αόριστης δήλωσης της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, ότι ένα νέο δημοψήφισμα βρίσκεται προ των πυλών. «Αυτό έχει συζητηθεί ή αποφασιστεί, ωστόσο δεν αποκλείεται», απάντησε η κ. Γεροβασίλη κατά τη χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Θυμίζει, τουλάχιστον, φράση που υπάρχει λίγο πριν το τέλος κάθε κλασικής μεξικάνικης σαπουνόπερας, ώσπου να πέσει ο τίτλος: «Η συνέχεια στο επόμενο επεισόδιο…».

Γιατί πρέπει να αιωρούνται δηλώσεις ή τοποθετήσεις ως «έπεα πτερόεντα»; Σε ένα ήδη τραυματισμένο και ηθικά απαξιωμένο πολιτικό σύστημα, πόση σημασία, άραγε, έχουν οι συμβολισμοί, όταν οι ίδιοι που τους χρησιμοποιούν, δεν μπαίνουν καν στον κόπο να τους προστατέψουν; Και, σε τελική ανάλυση, τι αξία έχουν τα λόγια και οι διάφορες συμβολικές αντιστοιχίσεις, όταν απουσιάζουν οι πράξεις;

Σε αυτή τη χρονική περίοδο, την παρούσα στιγμή, οπότε καταγράφεται και επισήμως η δημοσκοπική «κατρακύλα» της κυβέρνησης, με ανοικτά τα σενάρια περί επικείμενου ανασχηματισμού, περί πρόωρων εκλογών και περί σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, η κυβέρνηση «σερβίρει» στο προσκήνιο της πολιτικής ατζέντας ένα νέο δημοψήφισμα με πρόσχημα τη συνταγματική αναθεώρηση.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο κύριος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να συσπειρώσει την εκλογική του δεξαμενή και να επιχειρήσει έμμεση ανανέωση της λαϊκής εντολής.

Το αφήγημα της «νωπής λαϊκής εντολής»

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπαθεί να επαναλάβει το ίδιο πείραμα που χρησιμοποίησε και το καλοκαίρι του 2015, με το κίβδηλο δημοψήφισμα, κατά το οποίο, εν μία νυκτί, το «όχι» της πλειονότητας του ελληνικού λαού μετατράπηκε σε «ναι», σε μια άθλια συνθηκολόγηση, για να μη βρεθεί η χώρα στον πάτο της βρώμικης σκάλας.

Όποιο κι αν θα είναι, εν τέλει, το ερώτημα του νέου δημοψηφίσματος, όποια κι αν είναι η απάντηση του ελληνικού λαού, ο κ. Τσίπρας – για δεύτερη φορά – θα ισχυριστεί ότι διαθέτη «νωπή την λαϊκή εντολή», για να προχωρήσει στα επόμενα βήματα επιβολής και ολοκλήρωσης της μνημονιακής πολιτικής που ακολουθεί.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος εξακολουθούν το ίδιο σοβαρό σφάλμα: παίζουν με τους θεσμούς. Στήνεται, με άλλα λόγια, ακόμα μία πρωτοφανής επικοινωνιακή φιέστα προκειμένου να επιτευχθεί η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Θέλουν να μείνουν στην καρέκλα, μόνο και μόνο, για να συνεχίσουν το μνημονιακό ανοσιούργημά τους. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι διακατέχονται από σοβαρή άγνοια κινδύνου. Η κοινωνία βράζει και η οργή δεν θα αργήσει να ξεσπάσει. Δεν είναι θέμα εάν θα το πει το Newsbomb.gr, είναι απλή λογική: όταν επί έξι ολόκληρα χρόνια πιέζεις μέχρι ασφυξίας έναν ολόκληρο λαό, μέχρι να διαλυθεί και να ματώσει, εφαρμόζοντας πολιτικές που ξεπερνούν σε διαστροφή και μίσος οτιδήποτε βάρβαρο κι απάνθρωπο έχει γνωρίσει ποτέ αυτός ο κόσμος, τότε είναι μάλλον μάταιο και σίγουρα αφελές να περιμένεις να βγει κάτι καλό.

Και είναι ολέθριο σφάλμα να νομίζουν πως όλο αυτό δεν θα ξεσπάσει κάπου…

Σχετικές ειδήσεις