ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βόζενμπεργκ: Οι Τούρκοι αλλοιώνουν τον ιστορικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας

Βόζενμπεργκ: Οι Τούρκοι αλλοιώνουν τον ιστορικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας

Σε συνέχεια ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που κατέθεσε για την αλλοίωση του πολιτιστικού χαρακτήρα της Αγιάς Σοφίας από τις τουρκικές αρχές, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζενμπεργκ απέστειλε επιστολή στη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, αναδεικνύοντας περαιτέρω το ζήτημα σε διεθνές επίπεδο.

Χαρακτηριστικά, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αναφέρει στην επιστολή της, ότι «στο χώρο της Αγίας Σοφίας, διαχρονικό σύμβολο του Ορθόδοξου Χριστιανισμού στην Κωνσταντινούπολη, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών από ολόκληρο τον κόσμο, θα μεταδίδονται ζωντανά, κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού, προσευχές και αναγνώσεις του Κορανίου».

Όπως επισημαίνει η κ. Βόζενμπεργκ, «η απόφαση αυτή των τουρκικών αρχών ουσιαστικά αλλοιώνει τον ιστορικό χαρακτήρα του μνημείου, μετατρέποντάς τον σε μουσουλμανικό τέμενος».

Δεδομένου ότι η UNESCO διαφυλάσσει και προωθεί την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομία, η κ. Βόζενμπεργκ με τη γνωστοποίηση του θέματος ζητά να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου να προστατευθεί στο ακέραιο ο ιστορικός χαρακτήρας της Αγίας Σοφίας και να παραμείνει ο μουσειακός χώρος ανοικτός για το ευρύ κοινό.

Σχετικές ειδήσεις