ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίτσας:«Το δημοψήφισμα είναι καλό για την χώρα»

Βίτσας:«Το δημοψήφισμα είναι καλό για την χώρα»

Υπέρ της απλής αναλογικής, συνταγματικά κατοχυρωμένης, και εναντίον της πριμοδότησης, τάχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη του στον «Σταρ», παραπέμποντας τα θέματα του ποσοστού εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή, του αριθμού των βουλευτών του τρόπου εκλογής τους και της αλλαγής των περιφερειών σε διάλογο, διότι όπως είπε «είναι τεχνικά και πολιτικά ζητήματα που θα πρέπει να τα δούμε»

Όσον αφορά στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Βίτσας σχολίασε ότι «αν είναι να κρατήσεις τις ίδιες αρμοδιότητες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να γίνεται η ψηφοφορία απευθείας από τον λαό, πρέπει να το σκεφτεί κανένας. Αυτό που φοβάμαι είναι η περίπτωση διπλής υπόστασης πολιτικής εξουσίας», παρατήρησε.

Για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα, ο κ. Βίτσας ξεκαθάρισε ότι «το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει τις διαδικασίες αναθεώρησης του. Αυτές οι διαδικασίες θα τηρηθούν. Δεν πρόκειται και δεν μπορούν να αλλάξουν».
Αποδίδοντας τον θόρυβο γύρω από το δημοψήφισμα σε ένα «πολιτικάντικο» συσχετισμό με τα ψευδή δημοψηφίσματα της δικτατορίας, ο κ. Βίτσας σχολίασε περαιτέρω ότι «πρέπει και εντός του Συντάγματος να αναβαθμίσουμε τη δημοψηφισματική λογική». «Όσο -ο κόσμος- εκδηλώνει με διάφορους τρόπους τη βούλησή του, το δημοψήφισμα είναι ένα τέτοιος τρόπος, τόσο το καλύτερο για αυτή τη χώρα», προσέθεσε.

Τέλος, αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Βίτσας εξήγγειλε την υλοποίηση προγράμματος εκπαίδευσης των προσφύγων/μεταναστών, είτε στα κέντρα φιλοξενίας είτε εκτός κέντρων φιλοξενίας, μέχρι το Σεπτέβριο. «Το επεξεργάζεται πολύ καλά ο κύριος Φίλης», σχολίασε.
Αναφερόμενος δε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, είπε πως είναι σε πρώτη φάση το άδειασμα του Πειραιά, του Ελληνικού και της Ειδομένης και σε δεύτερη φάση η κατασκευή άλλων 12 κέντρων φιλοξενίας στην κεντρική Ελλάδα και η ανακατασκευή των κέντρων σε Κουτσόχερο, Κατσικά και Ριτσώνα και επεμβάσεις σε εκείνα τα κέντρα όπου απαιτείται. Παράλληλα προχωράει η διαδικασία του ασύλου και της μετεγκατάστασης, κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις