ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Δείκτες πορείας μας οι αρχές και αξίες του αρχαίου ελληνικού πνεύματος

Παυλόπουλος: Δείκτες πορείας μας οι αρχές και αξίες του αρχαίου ελληνικού πνεύματος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε σε επίτιμο δημότη Νεμέας

«Δείκτες πορείας μας πρέπει να είναι οι αρχές και αξίες του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, θεμελιώδους πυλώνα του ευρωπαϊκού και του εν γένει δυτικού πολιτισμού, οι οποίες υπηρετούν πρωτίστως τον Άνθρωπο, στον ατέρμονα αγώνα του να επιτύχει την καταξίωσή του», τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Νεμέας.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες δεν επιτρέπεται να επαναπαυόμαστε στις «δάφνες» των προγόνων μας, για τους οποίους πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, αλλά «εν είδει στοιχειώδους σπονδής σεβασμού στην μνήμη τους, πρέπει να χτίσουμε, ενωμένοι μπροστά στα μεγάλα και σημαντικά και χωρίς ίχνος προσωπικής ιδιοτέλειας, το δικό μας παρόν και μέλλον».

Απευθυνόμενος στον δήμαρχο Νεμέας, δήλωσε συγκινημένος για την τιμή να τον ανακηρύξουν επίτιμο δημότη ενός Δήμου με μακραίωνη λαμπρή ιστορία, που ακτινοβολεί παγκόσμια, και προσέθεσε πως χαίρεται ιδιαιτέρως για την αναβίωση των Νέμεων Αγώνων, από τους οποίους, ανέφερε, αντλεί διδάγματα.

Σημείωσε για τους αγώνες, ότι είχαν πηγή έμπνευσης το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα και πως, «οι αθλητικές γιορτές, ήταν μέρος των αθλητικών αγώνων που διεξάγονταν, επίσης, με το ίδιο κατά βάση νόημα και με κολοφώνα την Ολυμπία, στους Δελφούς και στην Ισθμία. Και πρέπει να επισημανθεί ότι όλοι οι ως άνω αγώνες συνδέονταν με την κατά την διάρκειά τους ιερή εκεχειρία, η οποία ανέστελλε κάθε εχθροπραξία και υπηρετούσε την ειρήνη. Ορθώς, λοιπόν, οι προαναφερόμενοι αγώνες, πάντοτε βέβαια με τον ιδιαίτερο συμβολισμό της Ολυμπίας, θεωρούνται ως οι προπάτορες και διαμορφωτές του νοήματος του σύγχρονου Ολυμπιακού Κινήματος».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην απόφαση του Συλλόγου για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων το 1995, και υπογράμμισε ότι για να επιτευχθεί η αναβίωσή τους «χρειάσθηκε η καθοριστική έμπνευση και συμβολή ενός πραγματικού και μεγάλου Έλληνα: Του καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Berkeley κ. Stephen Miller, στον οποίον οφείλεται, μεταξύ άλλων φυσικά, η άψογη ανασκαφή του Σταδίου της Αρχαίας Νεμέας».

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι «σ' αυτούς τους σύγχρονους Νέμεους Αγώνες δεν καταγράφονται ρεκόρ ούτε απονέμονται μετάλλια. Οι νικητές παίρνουν ως γέρας ένα στεφάνι αγριοσέλινου, σύμβολο του εφήμερου χαρακτήρα της νίκης, το οποίο παραπέμπει στις παναθρώπινες -αρχαιοελληνικής έμπνευσης- αρετές της φρόνησης και του μέτρου». Τονίζοντας ότι, «είναι ακριβώς αυτό το πλαίσιο το οποίο καθορίζει τα διδάγματα, με τα οποία μ' επιφορτίζει, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, η τόσο τιμητική ανακήρυξή μου ως επίτιμου δημότη του Δήμου Νεμέας, αναφορικά με την άσκηση των καθηκόντων μου».

Ο δήμαρχος Νεμέας Κώστας Καλαντζής καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τόνισε ότι «ο ιστορικός Δήμος Νεμέας υποδέχεται στο πρόσωπό σας τον εκφραστή της εθνικής μας ενότητας και τον αταλάντευτο τηρητή και θεματοφύλακα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, και σας υποδέχεται με αισθήματα σεβασμού και καθολικής αγάπης, όπως εκφράστηκε στην ομόφωνη απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου».

Στην τελετή αναγόρευσης σε επίτιμο δημότη Νεμέας του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, παρόντες ήταν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση, οι βουλευτές Κορινθίας, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Νεμέας και πλήθος κόσμου.

Σχετικές ειδήσεις